Hlavní obsah

Lipavský: Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

aktualizováno •

Babiš v tomto týdnu kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenskou vládou. Uvedl, že premiér Petr Fiala (ODS) úplně ničí česko-slovenské vztahy.

Článek

18:01 - Do textu jsme doplnili vyjádření Andreje Babiše

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) začíná být podle ministra zahraničních věcí Jana Lipavského (Piráti) kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka. Lipavský to řekl dnes v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Babiš je skrze své výroky podle Lipavského bezpečnostní hrozbou. „Mně přijde, že už začíná být bezpečnostním ohrožením této země, způsob, kterým podkopává obranyschopnost a mezinárodněpolitické postavení naší země,“ řekl Lipavský. Babiš podle něj neví o zahraniční politice vůbec nic. „Provedl naprosto šílené věci s česko-polskými vztahy, on se nechal vodit od (maďarského premiéra Viktora) Orbána v evropské politice naprosto šíleným způsobem,“ uvedl ministr.

Česko má podle Lipavského zájem pokračovat v česko-slovenských vztazích. „Chceme je mít praktické, chceme je mít věcné, rozhodně se nic nezastavuje. Nicméně, aby proběhlo mezivládní jednání, ve kterém je obsaženo mnoho symboliky a sounáležitosti, tak tato chvíle v tento moment není,“ řekl.

Šéf hnutí ANO v reakci pro ČTK označil za hrozbu pro českou bezpečnost a suverenitu naopak Piráty. Připomněl, že nikdy v minulosti nevystupoval na rozdíl od mnoha jiných českých politiků spolu s ruskými politiky a za jeho vlády bylo z Česka vyhoštěno osm desítek ruských diplomatů. Uvedl též, že Lipavský se stal ministrem zahraničí náhodou, ale že orel mouchy nelapá.

Reklama

Doporučované