Hlavní obsah
Online

Online: Soud znovu zprostil Babiše a Nagyovou obžaloby v kauze Čapí hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pražský městský soud se dnes opět zabýval kauzou Čapí hnízdo, ve které je Andrej Babiš obžalovaný z účasti na dotačním podvodu.

Reklama

aktualizováno •

Soudní proces s Andrejem Babišem v kauze Čapí hnízdo jsme sledovali u pražského městského soudu online.

Článek

Soudce Jan Šott opět nepravomocně osvobodil předsedu hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše i jeho někdejší poradkyni Janu Nagyovou v kauze Čapí hnízdo, která se týká padesátimilionové dotace na stavbu areálu ve středních Čechách.

Případem se po více než roce opět zabýval pražský městský soud, protože odvolací soud původní zprošťující rozsudek Jana Šotta loni zrušil.

Už během prvních hodin druhého kola procesu vypovídali tři svědci. Vedle znalců Vítězslava Hálka a Jaroslava Šantrůčka, kteří se už v minulosti u soudu objevili, byl předvolán nově jako svědek i podnikatel Tomáš Kohoutek. Tento bývalý člen dozorčí rady ZZN Pelhřimov, jíž patřila firma ZZN Agro Pelhřimov, ze které vznikla společnost Farma Čapí hnízdo, vypovídal dosud jen na policii.

Na rozdíl od minulého jednání, které se protáhlo na 16 jednacích dní rozložených do 4 měsíců, postupovalo tentokrát přelíčení rychle a už odpoledne padl rozsudek. V něm soudce Jan Šott rozhodl, že Andrej Babiš a Jana Nagyová jsou zproštěni obžaloby, neboť žalovaný skutek není trestným činem.

Žalobce Jaroslav Šaroch i advokáti obžalovaných následně uvedli, že o případném odvolání rozhodnou, až jim bude doručen písemný rozsudek.

Proces s Andrejem Babišem jsme sledovali v online přenosu:

Pět momentů nového procesu s Babišem:

  • Nelze Babiše odsoudit, řekl jeho advokát

    Babišův advokát Michael Bartončík zahájil svoji závěrečnou řeč. Uvedl, že souhlasí s tím, co řekl jeho bratr Josef Bartončík. „Pokud není možné odsoudit Janu Nagyovou, tak není možné odsoudit ani pana Babiše,“ řekl Bartončík.

  • Důkaz o zločinném úmyslu není, řekl advokát

    Advokát Josef Bartončík dále odmítl, že by jeho klientka Jana Nagyová spáchala trestný čin. „Není důkaz o jejím zločinném úmyslu,“ řekl Bartončík. Na závěr navrhnul, aby soud Nagyovou znovu zprostil obžaloby.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Jana Nagyová a Josef Bartončík debatují před začátkem soudu.

  • Spor kvůli reklamě na Čapím hnízdě

    Znalec Vítězslav Hálek během středečního jednání soudu uvedl, že firmy z holdingu Agrofert zaplatily za reklamu na Čapím hnízdě zhruba 280 milionů. Zmínil také, že podstatná část byla uhrazena během stavby.

    Advokát Josef Bartončík řekl, že firmy platily za reklamu od roku do 2009 do 2013. V prvním roce, kdy stavba Čapího hnízda probíhala, byl její objem podle Bartončíka naprosto minimální. Doplnil, že reklama nebyla jen v areálu Čapího hnízda, ale i na billboardech v okolí, třeba podél silnice.

  • Advokát Nagyové: Nic se nezměnilo

    Advokát Josef Bartončík, který zastupuje Janu Nagyovou, zahájil svoji závěrečnou řeč. „Zhola nic se nezměnilo,“ komentuje Bartončík situaci od posledního zprošťující rozsudku, který soudce Jan Šott loni v lednu v této kauze vynesl.

  • Došlo ke spáchání trestného činu, řekl Šaroch

    Žalobce Jaroslav Šaroch řekl, že se oba obžalovaní – Andrej Babiš a Jana Nagyová – dopustili trestného činu. „Je zcela evidentní, že došlo k účelovému vyvedení firmy. Oba obžalovaní naplnili skutkové znaky trestného činu,“ řekl Šaroch. Tím jeho závěrečná řeč skončila. Advokát Eduard Bruna následně požádal o přestávku, které Šott vyhověl.

    Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš během přestávky debatoval s Janou Nagyovou.

  • Kdo projekt realizoval? Šaroch Babišovi nevěří

    Státní zástupce Jaroslav Šaroch dále uvedl, proč podle něho realizace projektu Čapí hnízdo rodinou Andreje Babiše nebyla pravdivá. Zopakoval, že například Andrej Babiš mladší byl v té době v USA. Navíc zmínil, že stavba stála více než sedm set milionů korun. „Nedokážu si představit, že jako otec rozdělím majetek, který je zatížen takovým dluhem,“ řekl Šaroch. Doplnil, že verzi Andreje Babiše nevěří.

    Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

    Farma Čapí hnízdo.

  • Čapí hnízdo bylo vyvedeno účelově, řekl žalobce

    Žalobce Jaroslav Šaroch nyní zmiňuje to, že Andrej Babiš mladší akcie Farmy Čapí hnízdo nekoupil a ani je nepřevzal. Podle něho tak není možné, aby je poté prodal Martinu Herodesovi, bratrovi Moniky Babišové.

    „Tyto pochybnosti mě vedou k přesvědčení, že došlo k vyvedení společnosti z holdingu Agrofert. Nedokážu si představit jiný důvod, proč by došlo k takovému zastírání,“ řekl Šaroch.

    Pravým účelem podle Šarocha bylo, co nejdříve vytvořit společnost, která bude mít možnost získat dotaci z Evropské unie. Navíc tato firma měla být i pod kontrolou Andreje Babiše.

  • Žalobce: Šlo o účelové kroky

    Státní zástupce Jaroslav Šaroch se nyní dostává do doby, kdy akcie Farmy Čapí hnízdo získaly Babišovy děti a jeho současná manželka Monika. Kroky, které se poté odehrály, byly podle Šarocha účelové. A jejich cílem bylo to, aby Farma Čapí hnízdo dotaci získala.

    „Sled událostí ve mně vyvolává dojem, že cílem bylo vytvořit společnost, která bude žádat o dotaci. Již v té době byly známy podmínky, za kterých lze žádat o dotaci,“ řekl Šaroch.

  • Od podstaty kauzy jsem neuhnul, odmítl Šaroch kritiku

    Žalobce Jaroslav Šaroch se během své řeči vyjádřil také k tomu, co uvedl soudce Jan Šott poté, co vynesl loni v lednu zprošťující rozsudek. Uvedl tehdy, že státní zástupce uhnul od podstaty kauzy Čapí hnízdo. Šaroch to nyní odmítl.

    „Chci se jen vyjádřit k tomu, že by státní zastupitelství udělalo nějaký odklon od toho, co původně prověřovala policie,“ řekl Šaroch. Několik minut poté vysvětlovat, že k žádnému odklonu nedošlo.

    Šott během jeho řeči několikrát nechápavě kroutil hlavou.

  • Šaroch navrhnul tresty

    Žalobce Jaroslav Šaroch dále uvedl, že by měl být Andrej Babiš i Jana Nagyová odsouzeni. Podle něho jsou obžalovaní nepochybně vinni. Státní zástupce proto oběma navrhuje tříleté vězení s podmíněným odkladem na pět let. U Babiše pak ještě navrhl pokutu 10 milionů korun, u Nagyové 500 tisíc.

    Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

    Jaroslav Šaroch.

  • Žalobce: Věděli, že Čapí hnízdo není malý podnik

    Žalobce Jaroslav Šaroch zahájil svoji závěrečnou řeč. Na počátku opakuje některé již známá fakta z obžaloby. Uvedl, že obžalovaná Jana Nagyová podala žádost o dotaci ve výši necelých 50 milionů korun s tím, že Farma Čapí hnízdo je nezávislým malým a středním podnikem.

    „Věděla, že toto tvrzení není pravdivé,“ uvedl Šaroch. Tím podle něho způsobili škodu ve výši necelých 50 milionů korun. Doplnil, že Farma Čapí hnízdo byla personálně propojena s holdingem Agrofert.

  • Jednání soudu po přestávce začalo

    Soudce Jan Šott zahájil po přestávce jednání soudu v kauze Čapí hnízdo.

  • Babiš pokračuje v kritice znalce

    Andrej Babiš i na chodbě soudu pokračoval v kritice znalce Vítězslava Hálka.

  • Šott vyhlásil přestávku

    Soudce Jan Šott ukončil dokazování, vyhlásil přestávku do 12:30 hodin. Poté začnou závěrečné řeči. Jako první bude mluvit žalobce Jaroslav Šaroch.

  • Nagyová závěry znalce odmítla

    K výslechu znalce se vyjádřila také druhá obžalována Jana Nagyová. Závěry, které Hálek před soudem uvedl, odmítla.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Jana Nagyová.

  • Hálkův ústav přišel o licenci, připomněla obhajoba

    Také druhý Babišův advokát Eduard Bruna se pustil do znalce Vítězslava Hálka. Připomněl, že jeho znalecký ústav v současné době nemá licenci. Hálek na to reagoval slovy, že však podle vyjádření Ministerstva spravedlnosti mohou dokončit práci na případech, které jim byly přiděleny před tím, než o tuto licenci přišli. Soudce Jan Šott následně potvrdil, že si Hálka pozval jako znalce a na tom se nic nezměnilo.

  • Babišův advokát upozornil na chyby v posudku

    Již několik minut se snaží zpochybnit znalecký posudek Babišův advokát Michael Bartončík. Znalci Hálkovi pokládá otázky, v nichž ho upozorňuje na údajné chyby, které se podle Bartončíka v posudku objevily. Hálek se snažil na všechny otázky odpovědět.

  • Znalec: Čapí hnízdo nesplnilo kritéria pro získání dotace

    Znalec Vítězslav Hálek dále uvedl, že při znaleckém zkoumání dospěli k tomu, že tři vlastníci firmy Farma Čapí hnízdo byli rodinní příslušníci Andreje Babiše. Jenže problém podle něho byl zejména v tom, že tato společnost působila na stejném trhu jako Babišův holding Agrofert. „Podniky byly propojené,“ uvedl Hálek. Podle něho tak Farma Čapí hnízdo nesplnila kritéria pro získání dotace.

    Hálek dále řekl, že holding Agrofert si zadal na Čapím hnízdě reklamu za celkově 280 milionů. Část z této částky byla podle něho zaplacena v době výstavby.

    Během své svědecké výpovědi několikrát dále Hálek uvedl, že Farma Čapí hnízdo nebyla schopná bez podpory Agrofertu platit své závazky.

  • Babiš: Znalec není důvěryhodný

    Babiš se znovu pustil do znalce Vítězslava Hálka. Podle něho není důvěryhodný. „Dělá posudky na objednávky,“ řekl Babiš.

    Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

    Andrej Babiš u soudu.

  • Firma nebyla podle znalce životaschopná

    Znalec Vítězslav Hálek dále na dotaz Babišova advokáta Michaela Bartončíka řekl, že Farma Čapí hnízdo nebyla bez spojení s Agrofertem životaschopná.

Reklama