Hlavní obsah

Plán proti korupci ve zbrojních tendrech? Naivní, smáli se vojenští policisté

Foto: Ondřej Deml , ČTK

Bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn.

Reklama

Vojenská policie zveřejnila výslechy svých sedmi elitních detektivů, kteří měli být součástí týmu na vyhledávání korupce při obřích zbrojních zakázkách. Přiznali, že záměr tehdejšího náčelníka označili za naivní a nic nedělali.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kriminální služba Vojenská policie učinila neobvyklý krok a zveřejnila na webu výpovědi sedmi elitních detektivů, z nichž bývalý náčelník Vojenské policie Otakar Foltýn sestavil tým na odhalování korupce při obřích zbrojních zakázkách.

Jde o protokoly z prověřování samotného Otakara Foltýna, který se kvůli sestavování týmu ocitl v podezření, že vytváří ve Vojenské policii „spikleneckou buňku“. Vyšetřovatelé pátrání odložili jako naprostý nesmysl, avšak zveřejněné dokumenty poskytují ojedinělý vhled do toho, jak vybraní kriminalisté k úkolům na odhalování korupce přistoupili.

„Všichni jsme na to měli stejný názor, že je to v těchto podmínkách naivní a neuchopitelné a nějak jsme se shodli na tom, že tohle maximálně nějak vyšumí do ztracena,“ vypověděl do úředního záznamu jeden z nich.

Nyní už bývalý náčelník vojenské policie Foltýn svolal kvůli ustavení speciálního týmu detektivy na schůzku do vypůjčené zasedací místnosti v centru Prahy.

Jak vypověděli podřízení, chtěl po nich, aby – třeba i po pracovní době – za pomoci svých kontaktů, znalostí či veřejných dat z rejstříků tipovali možné nelegálnosti, na které by se pak kriminální složka Vojenské policie mohla zaměřit.

„Bylo nám řečeno, že po nás nechce nic jiného než pot a slzy a práci nad rámec pracovní doby. Myslím, že tam padl dotaz, jestli to znamená, že máme případné šetření provádět po pracovní době. Na to nám bylo odpovězeno, že ano, a že odměnou bude, že se jednou budeme moct podívat do zrcadla,“ popsal Foltýnovy instrukce další z detektivů.

Stejný muž také doplnil, co si o tom s kolegy mysleli. „Bylo nám jasné, že nikdo nic posílat a zjišťovat nebude,“ uvedl stejný detektiv. „Bylo to strašně amatérské a obecné,“ dodal.

Jména detektivů jsou v samotných protokolech začerněna.

Případ Foltýn

Když ministryně obrany Jana Černochová (ODS) jmenovala předloni v létě Otakara Foltýna šéfem Vojenské policie, začal pracovat na tom, aby vznikl speciální tým.

Ten měl pátrat po možné korupci v miliardových zbrojních zakázkách, které Ministerstvo obrany zadává. Čísla, která měl Foltýn k dispozici, totiž hovořila o tom, že to do té doby vojenští kriminalisté prakticky nedělali, ač to mají v gesci jako jediní.

Foltýn nechal z řad Vojenské policie vybrat sedm elitních detektivů, které sezval na úvodní schůzku do půjčené zasedací místnosti v centru Prahy. Skončilo to ale tím, že Vojenská policie začala prověřovat jeho.

A to na základě článku Ekonomického deníku, který tvrdil, že se pokusil v řadách vojenské policie založit „spikleneckou buňku“. Vyšetřovatelé pátrání odložili s tím, že je to naprostý nesmysl.

Foltýn ale na post rezignoval a dnes pracuje v kanceláři prezidenta Petra Pavla.

Ze zveřejněných protokolů plyne, že mnohé z policistů znervóznilo i to, že je Foltýn svolal kvůli zřízení speciálního týmu do prostor, které nepatřily Vojenské policii. A že před schůzkou podle instrukcí nechali mobily jinde a že o ní nevěděli jejich přímí nadřízení ve Vojenské policii.

„Šlo o obecné přesvědčení, že i v rámci resortu Ministerstva obrany by šetření mohlo způsobit poprask, protože šlo o významné zbrojaře. Evidentně se (Foltýn) obával odposlouchávání, ale neříkal to konkrétně,“ popsal jeden z detektivů na dotaz, jak jim bylo vysvětleno, že schůzka je utajovaná.

Od Foltýna se podle výpovědi dozvěděli, že jejich činnost se má zaměřit právě na rozsáhlé zakázky Ministerstva obrany.

„Na té schůzce nám sdělili, že situace na Ministerstvu obrany je taková, že by se měly zadávat předražené zakázky a prakticky s tím, že to prostředí Ministerstva obrany je velice ohrožené korupcí. Mluvili tam i o tom nekalém prostředí mezi zbrojaři v civilní sféře, že na sebe hází špínu prostřednictvím webových článků a tím vytvářejí špatný mediální obraz toho protihráče, který měl také zájem o tu zakázku,“ dodal policista.

Vyšetřování plukovníka Foltýna:

Jen se smáli

Ten také popsal, jak pak probíral po skončení schůzky záležitost s kolegou. „Smál se a ptal se mě, co si o tom myslím. Že se o tom bavil i s kluky, když šli z té schůzky, že je to celé legrační, že je to vtipné, tak jsem mu přitakal, že mi to také přijde celé absurdní.

„Mně to přišlo, jako bychom měli vystřílet nějaké tálibánské hnízdo a tak. Takhle se to nedá dělat,“ dodal.

Pracovat na úkolech odmítl i další z jeho kolegů. „Protože v podstatě já mám své práce dost, kterou dělám v rámci své pracovní doby a tady ta činnost byla spíš směřována po pracovní době,“ řekl u výslechu. „Sám jsem si vyhodnotil, že taková věc nemá šanci na úspěch a působilo to na mě, až bych řekl, hrozně amatérsky celé,“ dodal.

„Chvílemi jsem i vypínal a už jsem si představoval, jak budu doma,“ popsal schůzku další z detektivů.

Na místě pak byla založena komunikační skupina v šifrované mobilní aplikaci Signal. Ta ale ani nezačala fungovat. Část mužů ji následně opustila.

„Do té skupiny jsem se opět nechal přidat pouze ze slušnosti, jelikož jsem neměl v tu chvíli odvahu na to slušně je někam poslat a odejít domů. Dle výrazů a nonverbální komunikace ostatních kolegů jsem neměl tyto pocity jediný,“ upřesnil jeden z vyslýchaných.

Foltýn: Trisní schopnost odhalovat závažnou korupci

  • Seznam Zprávy získaly i písemné podání vysvětlení, které Foltýn k důvodům vzniku skupiny předložil inspekci Vojenské policie. To instituce jako jediné nezveřejnila.
  • Stav kriminálky ve Vojenské policii popisuje její nyní už bývalý náčelník drtivě. „Kriminální služba VP nemá systematický a už vůbec ne dlouhodobý přehled o hrozbách v oblasti závažné hospodářské kriminality,“ uvedl Foltýn.

Na vlastní žádost…

Měsíc po schůzce členů týmu, jejichž výpovědi byly zveřejněny, Otakar Foltýn na post náčelníka Vojenské policie rezignoval. Stalo se tak loni únoru a to i poté, co se vyostřily jeho vztahy s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS).

Veřejně ministryně vyčítala Foltýnovi jinou věc než podezření kolem „buňky“ – a sice to, že nesplnil rozkaz ministra obrany z roku 2015, který se týkal toho, aby byli postaveni mimo službu stíhaní příslušníci armády.

„Pan plk. Foltýn rezignoval na vlastní žádost kvůli jiné věci, jak i sám veřejně deklaroval. Jako náčelník Vojenské policie odvedl hodně kvalitní práce. Pokud Vojenská policie prověřila spekulace objevující se ve veřejném prostoru se závěrem, že jsou nepravdivé, je to jen dobře,“ řekla už dříve Seznam Zprávám ministryně.

A zároveň odmítla, že by kriminálka Vojenské policie nefungovala. „Vojenská policie je samozřejmě schopna plnit veškeré své úkoly,“ dodala ministryně o útvaru, který nyní vede někdejší Foltýnův zástupce Jiří Roček.

Nesplněný rozkaz?

  • Výtka Černochové kvůli nesplnění rozkazu se týkala jednoho z funkcionářů Vojenské policie Tomáše Voráče, který byl tehdy obviněn z „nelegálního nákupu přístroje proti odposlechům“. Černochové vadilo, že ji o tom Foltýn neinformoval a ona se to dozvěděla z textu Ekonomického deníku.
  • Foltýn se ale hájil, že rozkaz interpretoval jinak, a to tak, že Voráče mimo službu postavit nemusí, protože k tomu neshledal vymezené důvody – jeho setrvání ve službě podle něj nemohlo ztížit objasňování případu a pro postavení mimo službu neexistoval ani jiný důležitý zájem. Celý případ Foltýn navíc dle svých slov nevyhodnotil jako závažný.
  • „Ministryně mi ale velmi explicitně sdělila, že to považuje za nesplnění rozkazu. A jediné, co jsem jako voják mohl udělat, bylo rezignovat,“ vysvětloval Foltýn v únoru sněmovnímu výboru pro obranu.
  • Žalobce nakonec skutečně v polovině března stíhání Voráče zrušil a vrátil případ k novému rozhodnutí, jak uvedla Česká televize.

Reklama

Doporučované