Hlavní obsah

Po Janouškovi dostal odškodné i majitel zlata ze Šlachtovy razie

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Podnikatel Luboš Pašek.

Reklama

V roce 2013 zajistila policie podnikateli Luboši Paškovi během zásahu na Úřady vlády asi 26 kilogramů zlata a 25 milionů v hotovosti. Pak ho obvinila, ale soud ho po šesti letech zprostil obžaloby. Teď mu stát přiznal odškodnění.

Článek

Po Romanu Janouškovi, jehož obvinila policie po známém zásahu na Úřadu vlády v roce 2013, přiznal stát odškodnění za neoprávněné stíhání i jeho dlouholetému obchodnímu partnerovi Luboši Paškovi.

Tento týden Ministerstvo spravedlnosti rozhodlo, že Paškovi vyplatí 805 485 korun. Má je dostat za to, že byl stejně jako Janoušek více než šest let stíhán v kauze kolem laboratoří Chambon, avšak nakonec byl loni pravomocně zproštěn obžaloby.

Luboš Pašek, který po státu chtěl odškodnění převyšující 76 milionů korun, s rozhodnutím ministerstva nesouhlasí. „Po deseti letech považuji toto vyjádření ministerstva za plivnutí do tváře. Jiná slova pro to nemám. Samozřejmě se o svůj nárok budu soudit,“ řekl Seznam Zprávám. Doplnil, že omluvu za stíhání, kterou také požadoval, mu ministerstvo zatím neposlalo.

Ministerstvo nevyhovělo Paškově žádosti o odškodné zcela. Rozhodlo, že mu vyplatí jen část peněz za právní zastupování v této kauze. „Pokud jde o požadavek žadatele na náhradu nákladů právního zastoupení, byl žadateli přiznán jen částečně,“ uvedla Marcela Nevšímalová z tiskového oddělení.

Luboš Pašek však chtěl další odškodnění za to, že mu stát více než deset let zadržoval zhruba 26 kilogramů zlata a dalších 25 milionů v hotovosti. Další peníze požadoval, protože se mu kvůli trestnímu stíhání podle jeho slov zhoršil zdravotní stav.

„Asi po pětiletém trestním stíhání řekla moje hlava ne. Měl jsem dvě možnosti, buď to vyřešit nějak definitivně, nebo navštívit psychiatra. Což jsem udělal. Byl jsem v jeho péči zhruba tři roky, dva roky jsem bral antidepresiva,“ prohlásil Pašek.

Foto: Luboš Pašek

Zlato, které zabavili a nedávno vrátili Luboši Paškovi.

Za to mu ale ministerstvo žádné odškodnění nepřiznalo. „Žadateli nebyly přiznány požadavky na náhradu újmy na zdraví ve formě bolestného, náhradu nemajetkové újmy, náhradu ušlého zisku a to ani částečně,“ napsala Nevšímalová.

Do rozhodnutí, které Seznam Zprávy získaly, ředitel odboru odškodňování Jakub Severa napsal, že zhoršený Paškův zdravotní stav se stíháním nesouvisel. „Nelze jednoznačně dovodit, že by jeho trestní stíhání v rámci trestního řízení vedeného u Městského soudu v Praze bylo jedinou a výlučnou příčinou žadatelem tvrzeného poškození zdraví,“ uvedl Severa.

„Vyjádření, že to nesouvisí s touto kauzu, je sprosté,“ komentoval to Pašek.

Kdo je podnikatel Luboš Pašek?

  • Podnikatel Luboš Pašek patří mezi dlouholeté obchodní partnery Romana Janouška. Působil třeba ve firmě Kardio Port, která dodávala zdravotnický materiál do elitní nemocnice IKEM. Byl i u počátku provozu laboratoře Chambon, kterou později prodali za stovky milionů společnosti Synlab.
  • Kvůli této laboratoři nakonec skončil před soudem. Společně s Romanem Janouškem a dalšími třemi lidmi byl Pašek v srpnu 2020 obžalován za neoprávněně vysoké úhrady, které od zdravotních pojišťoven laboratoř Chambon inkasovala.
  • Městský soud v Praze všech pět lidí v březnu 2022 nepravomocně zprostil obžaloby. Státní zástupce se odvolal. Pražský vrchní soud však v únoru 2023 potvrdil, že jsou všichni nevinní.
  • V dubnu 2023 pražský městský soud rozhodl, že se má Paškovi a Janouškovi vrátit jejich majetek.

Luboš Pašek a Roman Janoušek skončili v kauze Chambon před soudem se třemi dalšími lidmi. Šlo o jednu z větví rozsáhlého vyšetřování, které spustil právě zásah na Úřadu vlády, který v roce 2013 vedl k pádu vlády Petra Nečase.

Janouškovi se stát loni za stíhání, které skončilo zproštěním obžaloby, omluvil a přiznal mu také 736 466 korun. Jenže i Janoušek požaduje mnohem více. O dalších zhruba 155 milionů se bude soudit. Žalobou Janouška i Paška se bude nyní zabývat Obvodní soud pro Prahu 2.

Reklama

Doporučované