Hlavní obsah

Policejní náměstek s 2,39 promile se vzdal doživotní renty

Foto: Repro ČT24

Jan Krejčí sloužil u policie přes dvacet let. Dubnová jízda po dálnici D8 ve služebním autě – s 2,39 promile – byla koncem jeho kariéry.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý důstojník měl 2,39 promile za volantem služebního auta. Tvrdil, že na výsluhu ani nemá nárok. Seznam Zprávy zjistily, že to není pravda.

Článek

Bývalý náměstek středočeské policie Jan Krejčí se vzdal nároku na doživotní rentu. Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že o ni nebude žádat.

Krejčího loni zastavila na dálnici D8 hlídka ve služebním autě, nadýchal přes dvě promile.

Policisté zastavili tehdejšího náměstka na dálnici u Nové Vsi na Mělnicku loni 29. dubna. Při dvou zkouškách na alkohol nadýchal nejprve 2,29 a 2,39 promile. Podle policejního prezidia se ten den odpoledne zúčastnil porady náměstků zodpovědných za trestní řízení.

Po pěti měsících byl propuštěn od policie, do té doby byl postaven mimo službu a dostával polovinu platu. V listopadu rozhodl středočeský státní zástupce Jakub Grmela o podmíněném zastavení stíhání Krejčího. Učinil tak poté, co Krejčí mimo jiné složil na konto obětí trestných činů 60 tisíc korun.

Radiožurnálu nyní Krejčí potvrdil, že o rentu žádat nebude. Na takzvaný výsluhový příspěvek mají nárok policisté, kteří vykonávali službu alespoň po dobu 15 let. O rentě rozhoduje ministerstvo vnitra.

Minulý týden Krejčí redakci Seznam Zpráv tvrdil, že rentu dostávat nebude, protože na ni nemá nárok. „Přečtěte si zákon pořádně. Zjistíte, že nárok nemám vůbec na nic,“ reagoval Krejčí a v podobném duchu se nyní vyjádřil i pro Radiožurnál.

Jeho nárok na výsluhu, která může činit kolem 35 tisíc, však potvrdilo policejní prezidium i Krejčího bývalý nadřízený, ředitel středočeské policie Václav Kučera. A nakonec i právníci ministerstva vnitra.

Seznam Zprávy zjistily, že právě ředitel Kučera zvolil v Krejčího případě takový „propouštěcí“ paragraf, jenž náměstkovi umožnil navzdory vážnému provinění o doživotní rentu požádat. Jedná se o paragraf, kdy je policista vyhozený pro takzvané „zavrženíhodné jednání“.

Pokud není podle tohoto paragrafu obviněný policista pravomocně odsouzený, ale státní zástupce jeho stíhání pouze podmíněně zastaví, zůstává příslušníkovi nárok na výsluhu.

Státní zástupce pro Krejčího stanovil zkušební dobu 30 měsíců, během ní se Krejčí zavázal, že nebude řídit. Žalobce Grmela přihlédl k jeho dosavadní bezúhonnosti, příznivému služebnímu hodnocení i jeho náhledu na vytýkané jednání.

Protože míra alkoholu v krvi u náměstka přesáhla jedno promile, hrozilo by mu podle trestního zákoníku až jednoleté vězení, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

Text jsme upřesnili a doplnili o vyjádření pro Radiožurnál.

Reklama

Doporučované