Hlavní obsah

První dopad na kariéru stíhaného Cimického: Vyloučila ho odborná společnost

Foto: ČTK

Psychiatr Jan Cimický.

Reklama

aktualizováno •

Policie začala stíhat psychiatra Jana Cimického kvůli znásilnění a vydírání. Vyšetřovatelé tvrdí, že se mezi lety 1980 až 2016 dopustil 29 skutků.

Článek

Policisté o zahájení trestního stíhání informovali na svém webu. „V případu kriminalisté provádí prvotní úkony v rámci trestního řízení a touto cestou prosí možné poškozené ženy a svědky, aby se ozvali přímo vyšetřovateli na telefonní číslo 603457989,“ uvedl mluvčí Jan Daněk.

O případu sexuálního zneužívání psychiatrem Janem Cimickým se začalo hovořit poté, co se objevila informace, že by měl převzít státní vyznamenání.

Kauzu otevřela zpěvačka Jana Fabiánová, která popsala, jak ji Cimický napadl, když ho navštívila jako lékaře. Seznam Zprávy poté shromáždily svědectví dalších několika žen, které tvrdí, že je psychiatr zneužil.

Psychiatr nařčení pacientek popřel a už dříve uvedl, že se hodlá proti nim aktivně bránit. Zároveň se však rozhodl státní vyznamenání nepřevzít.

Odborníci dali ruce pryč

Jak zjistily Seznam Zprávy, psychiatr Cimický už není členem České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně.

„Byl vyloučen s České lékařské společnosti a ze všech jejích organizačních složek, tím pádem včetně z Psychiatrické společnosti ČLS JEP. Došlo k tomu během března,“ uvedl předseda psychiatrické společnosti Pavel Mohr pro Seznam Zprávy.

I přesto ale Cimický může dál vykonávat profesi. V tom by mu zabránilo až vyloučení z České lékařské komory. Ta ale věc řešit nehodlá ani poté, co padlo obvinění. „Případem se zabývají orgány činné v trestním řízení, to je vyšší šarže. My počkáme na výsledek, teď nebudeme dělat nic,“ uvedl šéf komory Milan Kubek.

Zároveň podle něj od případů uplynula doba delší než jednoho roku, což je promlčecí lhůta podle zákona o České lékařské komoře. „Myslím si, že to Česká lékařská komora řešit nebude, on se ani na nás nikdo neobrátil,“ dodal Kubek.

Podle advokátky obětí Lucie Hrdé je obvinění pro klientky zadostiučiněním, více se ale nechtěla vyjadřovat.

Ženy, které dlouho mlčely, vysvětlovaly, že v době incidentu byly často velmi mladé a obávaly se konfliktu se slavným psychiatrem. Ocitly se zkrátka ve velmi nevýhodné pozici. Dnes už jsou to zpravidla vyzrálé ženy, které mlčet nechtějí.

Policie se však musí vypořádat s problémem v trestněprávní rovině příběhu, a to s možným promlčením činů, kterých se Cimický pravděpodobně dopouštěl. Advokátka Hrdá už ale dříve uvedla, kdy by o promlčení nešlo: „Důležité je prokázat kontinuální jednání, klidně i po dobu 40 let. Vůbec to nemusí být promlčené,“ řekla pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované