Hlavní obsah

Policie prověřuje kauzu sexuálního násilí herce Trávníčka. Shání oběti i svědky

Foto: ČTK

Minulý týden dostal Pavel Trávníček medaili Za zásluhy o stát v oblasti umění. Ceremoniál se konal ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Reklama

Herec Pavel Trávníček si vybíral oběti mezi mladými dívkami v době, kdy moderoval pořad DO-RE-MI, popsalo několik žen. Herec nařčení odmítá. Minulý týden dostal od prezidenta medaili Za zásluhy o stát.

Článek

Pražská policie začala prošetřovat údajné případy sexuálního násilí, kterých se měl dopustit herec Pavel Trávníček. Upozornily na ně servery Extra.cz a Seznam Zprávy. Policisté shánějí poškozené a svědky, aby prověřili „možné trestné činnosti osoby jménem Pavel Trávníček“, jak stojí v neveřejném policejním dokumentu.

„Je to ve fázi šetření. Zjišťujeme, jestli bylo spácháno nějaké protiprávní jednání,“ řekl pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Jan Daněk. Policie v této fázi vyšetřování nesmí komentovat, o kterou osobu se jedná. Mluvčí ale obecně potvrdil, že se šetření týká případu medializovaného ve spojení s Trávníčkem.

Na začátku letošního roku se několik žen odhodlalo promluvit o tom, jak je známý herec a moderátor Pavel Trávníček před lety pohlavně zneužil, nebo se o to pokusil. Seznam Zprávy přinesly dvě taková svědectví.

Obě ženy byly ochotné svoji zkušenost popsat redaktorovi osobně. Jejich příbuzní a známí potom dosvědčili, že příběh znají už mnoho let, tedy dávno před tím, než se ženy odhodlaly ho zveřejnit.

Pavel Trávníček všechna obvinění odmítl a dál se k celé kauze nevyjadřuje.

Impulsem, proč se ženy rozhodly svou zkušenost zveřejnit, bylo svědectví herečky Jany Fabiánové, která jako první promluvila o napadení ze strany známého psychiatra Jana Cimického. Následně se desítky žen odhodlaly popsat podobnou zkušenost s tímto lékařem, případem se rovněž zabývá policie.

Ženy, které pro Seznam Zprávy promluvily o napadení ze strany Pavla Trávníčka, se navzájem neznají, jejich zkušenost je ale takřka identická. Trávníček tyto oběti napadl v šatně televizního studia. On sám tehdy v televizi pracoval jako moderátor soutěže DO-RE-MI.

Trávníčka proslavila role prince v televizní pohádce Tři oříšky pro Popelku. Minulý týden mu prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal medaili I. stupně Za zásluhy o stát v oblasti umění. O udělení medaile prezident rozhodl už v roce 2020, tedy před odhalením kauzy sexuálního násilí. Na podzim 2020 ani na podzim 2021 se ale slavnostní ceremoniál neuskutečnil.

Reklama

Doporučované