Hlavní obsah

Případ zmizelé kabelky: Policistka před soudem, kolegové trestu uniknou

Foto: Seznam Zprávy

V zapomenutém příručním zavazadle byla značková kabelka, drahé dioptrické brýle a drobnosti z dovolené. Podle obžaloby si kabelku (na snímku) odnesla policistka.

Reklama

Okradená žena už v lednu upozorňovala policejního prezidenta, že podle ní je na vině organizovaná skupina policistů na pražském letišti. Policie ale takové nařčení odmítla.

Článek

Odloženou tašku s kabelkou, brýlemi a suvenýry z dovolené si na letišti Václava Havla rozebrali sami policisté. Policistka, která si odnesla značkovou kabelu, kvůli tomu čelí obžalobě před soudem.

Do případu se ale zapletlo i několik jejích kolegů. Policejní prezident Martin Vondrášek nicméně odmítá věc komentovat a ředitel cizinecké policie Milan Majer tvrdí, že je na letišti všechno v pořádku. Nikoho dalšího nechce stíhat ani policejní inspekce.

O co v případu jde:

Podle obžaloby si policistka z letiště Václava Havla odnesla značkovou kabelku ze zavazadla, které jeho majitelka zapomněla v příletové hale. Když se po několika hodinách začala po svých věcech shánět, policisté jí řekli, že o žádném nálezu nevědí. Po několika telefonátech uvedli, že v tašce byly jen odpadky a že i s celým obsahem skončila v popelnici.

Majitelka podala trestní oznámení, policie ale případ odložila s tím, že se nepodařilo najít potřebné kamerové záznamy. Kamery přitom zachytily zásah několika policistů u zapomenutého zavazadla i to, co se s věcmi později stalo. Případem se začala zabývat Generální inspekce bezpečnostních sborů, jejíž práce dostala policistku před soud:

Že se do případu zapletlo i několik kolegů obžalované policistky, vyplývá ze zjištění Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která se případem začala zabývat.

Jak nyní redakce zjistila, majitelka ukradené kabelky kvůli tomu už v říjnu loňského roku napsala dopis tehdejšímu policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi, kde ho na toto upozornila.

„Postup a přístup Vašich podřízených mě vedl nejen k podezření, že předmět nálezu byl zatajen, ale i k podezření, že takto nejednala pouze jediná osoba. … Nejedná se totiž o počin zkratový, jedné osoby, ale o organizovanou skupinu v řadách Vašeho ozbrojeného sboru,“ píše se v dopise.

Z odboru vnitřní kontroly policejního prezidenta přišla strohá odpověď: Prezident je o všem informován, s jakýmikoliv závěry je ale potřeba počkat na výsledek šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Inspekce nakonec letos v červnu případ uzavřela s jasným závěrem – navrhla policistku obžalovat z trestného činu. Chování jejích kolegů je detailně popsané v textu obžaloby, který podle závěrů inspekce sepsal státní zástupce Michal Muravský.

Policejní prezident mlčí

Přímo v letištní hale tehdy zasahovali čtyři příslušníci policie. Ohledání zapomenutého zavazadla velela policistka, která si podle obžaloby z tašky vzala značkovou kabelku. Její kolega z hlídkující dvojice tomu nijak nezabránil, navíc později podepsal nepravdivý protokol, podle kterého byly v zavazadle pouze odpadky. „Dělali, že jako že tam ty věci vůbec nebyly, aby nebyl prů.er.,“ cituje z jeho výslechu obžaloba.

Dalším ze zasahujících policistů byl pyrotechnik, který si odnesl samotnou plátěnou tašku, ve které původně byla kabelka a další předměty. Jeho kolegové později u výslechu řekli, že zřejmě pro potřebu výcviku. Čtvrtým u zásahu byl policejní psovod, který stejně jako ostatní viděl na lavičce vyskládané všechny věci z tašky.

Když policistka rozhodla, že je nebude evidovat do ztrát a nálezů, žádný z jejích kolegů proti tomu nic nenamítnul, stojí v obžalobě.

Další policisté seděli u bezpečnostních kamer. Při výslechu už si na tento zásah nepamatovali, na letišti podle nich nejsou podobné akce nijak neobvyklé. Záběry ale později kontroloval také vedoucí oddělení a jeho zástupce, a to kvůli trestnímu oznámení, které majitelka věcí podala. Přesto v protokolu o odložení věci stojí, že se potřebné záběry nepodařilo dohledat.

V obžalobě se píše i to, že vedoucí později ‚potrestal‘ dvojici hlídkujících policistů pouze tím, že v danou chvíli nepřijal jejich žádost o povýšení. Policie dodnes majitelce nevrátila její věci ani nepřiznala žádnou náhradu. Žádným způsobem se jí neomluvila.

Soudní řízení

V případu je obžalovaná příslušnice cizinecké policie, kvůli trestnímu stíhání byla postavena mimo službu. Hlavní líčení u soudu bude pokračovat v září.

Poté, co se letos v létě dostal případ před soud, redakce znovu oslovila policejního prezidenta s dotazem ohledně počínání cizinecké policie na letišti Václava Havla. Od dubna sedí na této židli policejní prezident Martin Vondrášek. Ani přes opakovanou urgenci ale na novinářské dotazy neodpověděl.

„Odmítám, že by policisté někoho kryli“

Redakce zároveň oslovila ředitele cizinecké policie Milana Majera s dotazy, zda postup policie na letišti nějakým způsobem prošetřuje či zda kvůli případu padl nějaký trest. Ředitel odpověděl, že na trestání svých podřízených nemá pravomoc.

„V rámci své kázeňské pravomoci mohu řešit pouze kázeňské přestupky a jednání mající znaky přestupku policistů služebně zařazených na Ředitelství služby cizinecké policie. Šetření jakéhokoli podezření z trestné činnosti je výlučně v gesci Generální inspekce bezpečnostních sborů,“ napsal redakci Majer.

Redakce u GIBS zjišťovala, zda budou stíháni i další policisté, podle inspekce se však trestného činu dopustila pouze obžalovaná policistka. „V tuto chvíli nikdo jiný v tomto případu stíhaný není,“ uvedla mluvčí Ivana Nguyenová.

Zjištění GIBS se opírá především o stejné kamerové záznamy, jaké měli k dispozici i tamní policisté. Na záběrech je podle textu obžaloby vidět, jak zásah v letištní hale, tak další postup obžalované policistky. Právě podle kamerových záznamů vyšetřovatelé došli k závěru, že si policistka kabelku schovala na toaletě, kde si ji následně po zlikvidování ostatních předmětů vyzvedla a odnesla domů.

Policistka od počátku vinu odmítá, ani žádný z jejích kolegů neřekl, že si kabelku vzala. Šéf cizinecké policie trvá na tom, že policisté sehráli v případu pozitivní roli.

„Rozhodně se chci ohradit proti Vašemu vyjádření týkajícímu se organizované trestné činnosti či krytí možné trestné činnosti ze strany policistů Ředitelství služby cizinecké policie vykonávajících službu na Mezinárodním letišti Václava Havla Praha, neboť bez jejich řádného plnění služebních povinností by sama Generální inspekce bezpečnostních sborů nemohla plnit své povinnosti a věc dovést až k soudu s podezřením na protiprávní činnost konkrétní osoby,“ uvedl na dotaz redakce Majer.

Žena, která na letišti přišla o své věci, je z postupu policie rozčarovaná.

„Dodnes se mi nikdo neomluvil, nikdo se mi ani neozval. V policii jsem ztratila důvěru. Naopak mě mile překvapil postup GIBS,“ říká.

Reklama

Doporučované