Hlavní obsah

Konečně se služba vyplatila, napsala policistka. Zapomenutou kabelku si vzala

Foto: Seznam Zprávy

Před odletem na dovolenou si paní Lenka koupila značkovou kabelku. Při cestě zpět ji ale zapomněla na ruzyňském letišti. Podle obžaloby si ji odnesla hlídkující policistka.

Reklama

aktualizováno •

Mám krásnou novou červenou kabelku, pochlubila se policistka svému příteli s tím, že se služba konečně vyplatila. Teď vinu popírá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soud začal projednávat případ policistky, která podle obžaloby ukradla kabelku ze zapomenutého zavazadla na pražském Letišti Václava Havla. Když majitelka tašky volala na letiště, policie jí řekla, že v ní byly jen odpadky a že ji vyhodili.

O nálezu plátěné tašky s kabelkou, dioptrickými brýlemi, parfémem a suvenýry z dovolené přitom vědělo hned několik policistů. Kvůli zavazadlu dokonce zasahoval i psovod a pyrotechnik, celou akci zaznamenaly bezpečnostní kamery. Záběry z kamer později prohlíželi i nadřízení obžalované policistky.

Přesto policie odložila vyšetřování s tím, že se kamerové záběry nepodařilo dohledat. Zasáhla až Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Záběry z kamer policie nenašla

Lenka C. se loni v létě vracela s rodinou z dovolené ve Španělsku. S manželem a synem se posadili na lavičku před východem z terminálu číslo 2 ruzyňského letiště, aby počkali na odvoz. Když po několika hodinách Lenka vysedala doma z auta, zjistila, že jí chybí příruční zavazadlo: plátěná taška s novou značkovou kabelkou, drahými dioptrickými brýlemi, parfémem a zabaleným jídlem. Zkrátka věci, které si jako suvenýr vezla z dovolené.

Okamžitě zavolala na letiště. Policie jí ale sdělila, že na ztrátách a nálezech žádné takové zavazadlo není. Po několika telefonátech získala od letištní policie vyjádření, že v tašce byly jen odpadky a že zavazadlo i s celým obsahem skončilo v popelnici.

Lenka se ale nechtěla tak snadno vzdát. Podala trestní oznámení na neznámého pachatele a zároveň i podnět na GIBS, aby postup policistů prověřila.

„Na největším českém letišti je služba pro občany, kteří zapomenou svoje věci. Ale v mém případě mi připadalo, že se mě letištní policie snaží velmi rychle odbýt a nejeví zájem o to, aby se ty věci našly,“ vysvětlovala minulý týden u soudu, proč se rovnou obrátila i na inspekci.

Pozor, co si vezete z dovolené

Mušle a písek patří mezi oblíbené upomínkové předměty, které si turisté každoročně vozí z dovolených. U některých lokalit by se však měli mít na pozoru. Za odvoz písku či lastur mohou hrozit vysoké pokuty, nebo dokonce vězení. O které země se jedná?

A udělala dobře. Místní policie totiž po měsíci případ odložila s tím, že se nepodařilo dohledat záznamy z kamer a že žádné poznatky nepřineslo ani šetření mezi bezdomovci a úklidovými pracovníky.

„Nepodařilo se najít žádný záběr, kterým by bylo možné pachatele ztotožnit,“ píše se v usnesení o odložení vyšetřování, které má redakce k dispozici.

Jenže ke smůle policie se v tu chvíli už stejnými záběry zabývala i policejní inspekce. A došla k úplně opačnému závěru.

„Mám krásnou novou kabelku“

Vyšetřování inspekce vyústilo v obžalobu policistky Anny Čechové. Záběry z několika bezpečnostních kamer a výslechy svědků, především příslušníků policie z ruzyňského letiště, poskládaly následující příběh.

Hlídkující dvojice policistů si velmi rychle všimla zapomenutého zavazadla. Místo ohradili policejní páskou a zavolali psovoda s pyrotechnikem, aby zavazadlo prohlédli. Pyrotechnik všechny věci vyskládal z plátěné tašky na lavičku a seznal, že na nich není nic nebezpečného.

Slovo si potom vzala policistka Čechová, která „zásahu“ velela. Naskládala věci do igelitky a odešla na záchod. Plátěnou tašku si odnesl pyrotechnik, jeho kolegové později u výslechu uvedli, že tašku zřejmě použil k výcviku. Čechová poté zamířila do místnosti dozorčí služby, kde podle svých slov celou igelitku i se vším, co bylo uvnitř, vyhodila do koše. Následně zamířila znovu na toaletu – během pěti minut už podruhé – a poté odešla z letištní haly.

„Považovala jsem to za odpadky. Byly tam zbytky jídla a obnošená kabelka umazaná od jídla, tak jsem to vyhodila jako odpadky,“ hájila se později u výslechu. Stejnou argumentaci zopakovala minulý týden u soudu.

Vyšetřovací pokus inspektorů ale odhalil dvě nesrovnalosti – tmavě červená kabelka prosvítá stěnou bílé igelitové tašky. A zatímco před první návštěvou toalety je to na kamerových záznamech vidět, po opuštění záchodu už v igelitce kabelka neprosvítá.

Zadruhé na záznamu kamer z prostor dozorčí služby policistka snadno vhazuje igelitku do koše. Když ale při vyšetřovacím pokusu v tašce byla i kabelka, policistka se musela usilovně snažit, aby tašku do koše úzkým otvorem procpala.

Generální inspekce prohlédla i mobilní telefon policistky. Půl hodiny poté, co podle svých slov kabelku vyhodila do koše, napsala policistka svému příteli: „Mam krasnou novou cervenou guess kabelku.“ A v telefonu našli i fotku, na které je červená kabelka zachycená v jejich společném bytě.

„Aby nebyl průšvih“

Podle obžaloby si Čechová kabelku v hodnotě necelých čtyř tisíc korun ponechala pro vlastní prospěch. A protože v zapomenutém zavazadle byly i drahé dioptrické brýle za více než sedm tisíc korun, nemluvě o dalších věcech, škoda způsobená paní Lence přesáhla částku jedenáct tisíc korun.

Obvodní soud letos v červnu vydal trestní příkaz (zkrácené soudní rozhodnutí), kterým osmadvacetiletou policistku poslal na rok za mříže s rok a půl dlouhou podmínkou. Čechová ale proti příkazu podala odpor, a případ se tak přesunul k hlavnímu líčení u soudu.

Z textu obžaloby, který má redakce k dispozici, lze vyčíst i to, že o červené kabelce vědělo hned několik dalších policistů. Když se policie začala zabývat trestním oznámením, ptal se na kabelku Čechové a jejího kolegy z hlídky jejich nadřízený. Až v tu chvíli sepsala policistka protokol o nálezu zavazadla. Místo značkové kabelky, parfému a dalších věcí ale do protokolu uvedla, že taška byla plná odpadků. Její kolega potom protokol podepsal.

Foto: Seznam Zprávy

Paní Lenka lněnou tašku s kabelkou a dalšími věcmi zachytila na fotce po příletu do Prahy. Na této lavičce ji o chvíli později zapomněla.

„Je si vědom toho, že v daném záznamu nebyly uvedeny všechny věci, které se skutečně nacházely v zavazadle. V uvedenou dobu již věděli, že se s věcmi mělo nakládat jinak, tak dělali, jako že tam ty věci vůbec nebyly, aby nebyl průser,“ reprodukuje policistovu výpověď obžaloba.

O nálezu kabelky se dozvěděl i vedoucí oddělení a jeho zástupce, když kvůli trestnímu řízení procházeli záznamy z kamer. S policistkou Čechovou a jejím kolegou kvůli tomu žádné kázeňské řízení nezahájili. Při výslechu uvedli, že oba podřízené potrestali ústně a navíc tím, že jim na nějaký čas zamítli povýšení.

„Celá kauza trvá už třináct měsíců a za celou tu dobu mě nikdo nekontaktoval s tím, že by se mi třeba omluvili nebo mi chtěli ty věci vrátit. Jsem strašně zklamaná z postupu policie. Ztratila jsem k nim důvěru,“ popisuje Lenka.

Na druhou stranu si žena, která v případu figuruje jako svědek, cení práce GIBS.

„Několikrát jsem se obrátila na Policii ČR s žádostí o pomoc, jak telefonicky, osobně, tak i oficiální cestou trestním oznámením. Vše zameteno. Jen díky skvělé práci Generální inspekce bezpečnostních sborů byla věc řádně vyšetřena, za což bych chtěla tímto způsobem moc poděkovat,“ vzkazuje Lenka.

Mezitím dál běží soud s obžalovanou policistkou. Podáním odporu se zrušila platnost soudního příkazu a u hlavního líčení zatím verdikt nepadl. Na příští jednání si soudce pozval jako svědka policistu, který osudného dne tvořil s Čechovou dvoučlennou hlídku.

Aktualizace: V textu jsme chybně uvedli, že si plátěnou tašku odnesl kynolog, ale podle obžaloby to byl pyrotechnik. Za chybu se omlouváme.

Reklama

Související témata:

Doporučované