Hlavní obsah

Rok, kdy obchodníci se strachem narazili. Znáte triky dezinformátorů?

Foto: Facebook Jakuba Netíka, Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Hlavní postavy české dezinformační scény. Nahoře zleva: Patrik Tušl, Ladislav Vrábel, Jakub Netík. Dole zleva: Petr Hájek, Tomáš Čermák, Jana Peterková.

Reklama

Víte, jak šiřitele proruských dezinformací letošek odmaskoval? Dokážete rozpoznat jejich triky? Zkuste si kvíz, který mapuje manipulace s visačkou 2023.

Článek

Ještě před rokem byl šiřitel proruských lží Ladislav Vrabel na vrcholu. Do centra Prahy se mu opakovaně podařilo svolat desítky tisíc lidí, kteří uvěřili jeho slibům, že právě on je spasí před ekonomickým kolapsem a vyjedná levné dodávky plynu přímo s Vladimirem Putinem. A na darech mu naposílali přes milion korun.

Tak jako mnozí další „obchodníci se strachem“, tedy lidé snažící se zbohatnout na šíření lží na internetu, ale v roce 2023 Ladislav Vrabel narazil. Reportéři nasvítili pravou tvář Vrabela, maska „spasitele“ spadla.

1. Jak se pořadatel demonstrací Ladislav Vrabel střetl se zákonem?
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Po Vrabelovi se vynořil další muž, kterému se podařilo na Václavské náměstí dostat tisíce protestujících proti vládě. Je jím Jindřich Rajchl, který založil neparlamentní stranu PRO a objížděním regionů se pokouší nasbírat hlasy do dalších voleb.

1. Rajchl příznivcům slibuje mimo jiné, že bude hájit právní stát a bránit nepravostem. Dařilo se mu to dosud?
Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Jedním z častých prominentních hostů na demonstracích je i dlouhodobě nezaměstnaný malíř pokojů v exekucích Jakub Netík. Ten má také v oblibě svými videi natočenými v autě oslovovat publikum na sociálních sítích.

Jakub Netík ve videích tvrdil, že vláda lidi zabíjí vakcínami, a označil to za zločiny proti lidskosti. Putin podle něj Ukrajinu zachraňuje a je prý škoda, že se Rusové zastavili u ukrajinských hranic. Prý doufá, že vyčistí fašisty i z České republiky. Za své výroky stanul u litoměřického soudu, který ho však osvobodil. Toto nepravomocné „vítězství“ z něj udělalo ještě větší hvězdu demonstrací.

1. Vydržela Jakubu Netíkovi radost z výhry u soudu?
Foto: Facebook Jakuba Netíka, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

I Pavel Zítko objížděl Česko. Ve svém vozu Lexus v prodejní ceně dvou milionů korun. A to přesto, že je sám v milionových exekucích, podobně jako další obchodníci se strachem. Fanoušci mu ale posílají statisíce korun, Zítko peníze vybíral i na kandidaturu na prezidenta.

Na facebooku ho pravidelně sledují desítky tisíc lidí. Zítko jim například v jednom z videí tvrdil, že Ukrajinci v podzemí Černobylu věznili v řetězech děti a odebírali jim orgány. Dlouhodobě také šíří konspirační teorie o proticovidových vakcínách, které podle něj obsahují virus HIV.

Jedna z jeho jízd pro něj ale v říjnu nedopadla dobře. Když ho policisté zastavili na dálnici D7, Zítko se před hlídkou zavřel v autě a odmítal vystoupit. Vše vyvrcholilo, když policisté rozbili okno u vozu a vytáhli ho ven.

1. Proč policie Pavla Zítka zadržela?
Foto: Facebookový profil

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Zdálo se, že Tomáše Čermáka a Patrika Tušla od vyvolávání nenávisti neodradí ani rozsudky soudů. Muži začali za covidové pandemie pronásledovat zdravotníky, kteří tehdy v nemocnicích kolabovali pod přívalem nových nemocných. Jakmile pandemie opadla, oba přesedlali na ruskou propagandu a vyvolávání nenávisti proti ukrajinským válečným uprchlíkům.

1. Kam to Patrik Tušl a Tomáš Čermák dopracovali?
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

To kolegyně Tušla s Čermákem Jana Peterková v květnu vyvázla s dvouletou podmínkou. Ve svých videích například lhala, že vojska NATO obsadí Česko a budou střílet na děti, které se budou chtít dostat na dětská hřiště. Prohlašovala také, že zastřelí každého, kdo se odmítne nechat odvést k očkování proti koronaviru, které bude povinné.

V jiných nahrávkách bývalá novinářka podle žalobce hovořila o tom, že senioři po vakcínách proti covidu-19 umírají, že v nemocnicích za úplatu leží zdraví lidé nebo o drastických vyšetřeních dětí. Vládní představitele označila za fašisty.

1. Co se dělo u soudu s Peterkovou?
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Loni českou doménu webu Protiproud někdejšího mluvčího Václava Klause Petra Hájka internetoví provozovatelé na prosbu Vojenského zpravodajství zablokovali. Kvůli tomu, že dlouhodobě šíří nepřátelskou ruskou propagandu. Letos už ale zase nerušeně prostřednictvím stejné domény web dostává k publiku nové konspirace a velebí Vladimira Putina.

Turbulentní měsíce ovšem prožila miliardová investiční skupina Invest & Property Consulting, která v minulosti umožnila pavučině Hájkových firem fungovat.

1. Jak prosperuje investiční skupina IPC, která desítkami milionů financovala podnikání Petra Hájka a jeho dcery?
Foto: Michal Šula / MAFRA, Profimedia.cz

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Doporučované