Hlavní obsah

Sexuální aféry Feri a Cimický: Po mediální explozi je tu fáze mlčení

Foto: ČTK

Skvěle nastartovanou politickou kariéru Dominika Feriho zastavila zdrcující svědectví.

Reklama

Sexuální násilí Dominika Feriho a Jana Cimického bylo dlouho veřejným tajemstvím. Policii navedly na jejich stopu až výbušné články v médiích. Kam pokročilo vyšetřování obou kauz?

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Rok 2021 bude navždy spjatý zejména se dvěma velkými kauzami sexuálního zneužívání. Týkají se výrazných osobností českého veřejného života: Dominika Feriho, někdejšího „korunního prince“ TOP 09, a Jana Cimického, všeobecně známého psychiatra, spisovatele nebo také scenáristy.

Feri se měl stát trumfem podzimní předvolební kampaně koalice Spolu. Měl vlastní web, koalice už měla i dodávky potištěné jeho velkou fotografií. Feri měl koalici přinést hlasy především mladých voličů. Z toho ale sešlo, Feri, po sérii svědectví o jeho sexuálně predátorském chování, vystoupil ze strany a zmizel z veřejného života.

Stejně tak Cimického čekal jeden z vrcholů jeho kariéry, z rukou prezidenta Miloše Zemana měl na podzim převzít státní vyznamenání. Pod tlakem událostí – kromě jiného obvinění ze znásilnění –nakonec Cimický oznámil, že vyznamenání nepřevezme.

Kauza Feri

Deník N a A2larm přinesly v květnu svědectví dívek, podle kterých je tehdejší poslanec nutil k pohlavnímu styku, zpravidla opilé. Jednotlivé případy od sebe dělí i celé roky, nikdo se jimi dlouho nezabýval.

Obě kauzy spojuje několik překvapivě podobných rysů. Ať už je to množství žen, které Feri i Cimický napadli, nechutné až opovržlivé chování obou pánů, které jejich oběti popisují, nebo důvody, proč dlouho mlčely a najednou se rozhodly promluvit. Cítily se ponížené, bály se mediálního skandálu i slávy obou predátorů. Obavy měly i z nedůvěry okolí.

Co je ale nejhorší – v obou případech se hojně skloňoval výraz „veřejné tajemství“. Hodně lidí zkrátka o chování Feriho a Cimického vědělo nebo přinejmenším slyšelo. Nikdo ale nic neudělal. Ani třeba Feriho kolegové politici nebo v případě Cimického lékařské profesní organizace, jichž je stále členem.

Obě kauzy tak rozvířily až třaskavé články v médiích. Policejní vyšetřování začalo v obou případech právě až na základě práce novinářů. A obě kauzy mají také další společnou charakteristiku – po mediální explozi nastalo dlouhé a důsledné mlčení. Jak ze strany hlavních aktérů – Feriho a Cimického, tak ze strany policie.

„Jsme ve fázi prověřování“

Obě trestní řízení jsou stále ještě na úplném počátku, v takzvaném přípravném řízení. Policie se k nim proto ze zákona nemůže vyjadřovat.

„Nemáme žádnou novou informaci ke zveřejnění, jsme ve fázi prověřování,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv 20. prosince policejní mluvčí Jan Daněk. A to směrem k oběma kauzám.

Server Neovlivni.cz informoval v polovině října o tom, že policie Feriho ještě ani nevyslechla. V polovině prosince na tom policisté nebyli o mnoho lépe.

„Prověřování stále probíhá a zjišťujeme, jestli došlo ke spáchání trestného činu, či nikoli,“ řekl Daněk pro Echo24. „Kolegové stále vyslýchají poškozené, vyslýchají podezřelého a tak dále,“ dodal.

Obviněním ze sexuálního obtěžování, napadání a v některých případech i znásilnění ze strany bývalého poslance se přitom policie začala zabývat už 25. května. Tehdy vyšel společný článek redaktorů Deníku N a A2larmu, který popisuje několik případů sexuálního nátlaku Dominika Feriho na ženy v jeho okolí. V některých případech svědectví popisují i vynucený pohlavní styk.

Feri byl do té doby velmi aktivní v médiích a na sociálních sítích. Platil za krále českého Instagramu. Do několika hodin od vydání článku ale zmizel z politiky, prakticky přestal komunikovat s novináři a ze sociálních sítích nadlouho odešel. Zároveň si oholil své ikonické afro a minimálně na čas odjel do zahraničí. Až na podzim se na jeho instagramovém účtu objevila nová zpráva.

Foto: Instagram / choco_afro

Dominik Feri se na dlouhou dobu odmlčel i na svém vysoce sledovaném instagramovém účtu.

Redakce krátce před Vánoci oslovila Feriho se žádostí o vyjádření ke všem zveřejněným obviněním, bývalý prominent TOP 09 ale neodpověděl. A stejnou taktiku zvolil i Jan Cimický. Krátce po zveřejnění prvních článků na konci října ještě Cimický nařčení odmítl a naznačil, že se bude bránit soudně.

„Jsem připraven se plně hájit, neboť si nejsem vědom žádného provinění takového charakteru, o kterém se nyní z veřejného prostoru dozvídám,“ tvrdil ještě 10. listopadu známý psychiatr. „Má obhajoba z podstaty mého povolání a hlubokému respektu ke všem svým pacientům a profesnímu okolí nebude veřejná,“ uvedl tehdy pro ČTK.

K žádným předžalobním výzvám ani jiným obvyklým prostředkům se ale Cimický na svoji obranu zřejmě neuchýlil. Nestěžovala si na to žádná z žen, s nimiž je autor několika článků o sexuálním predátorství slavného psychiatra ve spojení. Od začátku listopadu Cimický stejně jako Feri nezvedá telefon a neodpovídá na SMS. Ani jinak se veřejně nevyjadřuje. Cimický ostatně už po několika dnech, kdy se objevovala další a další svědectví o jeho chování, oznámil, že nepřevezme státní vyznamenání od prezidenta Zemana.

Státním vyznamenáním to ostatně celé začalo. Když Zeman oznámil, že mezi jinými vyznamená právě Cimického, herečka Jana Fabiánová se proti tomu ohradila a popsala, jak ji Cimický napadl, když ho navštívila jako lékaře. Postupně se začaly přidávat další a další ženy se stejnou zkušeností.

Proč předtím dlouho mlčely? Protože byly tehdy často velmi mladé a obávaly se konfliktu se slavným psychiatrem. Ocitly se zkrátka ve velmi nevýhodné pozici. Dnes už jsou to zpravidla vyzrálé ženy, které mlčet nechtějí. Jenže ve vztahu k trestněprávní rovině příběhu nastává problém s možným promlčením činů, kterých se Cimický pravděpodobně dopouštěl.

Hledá se konec řetězu

Advokátka Lucie Hrdá nakonec sesbírala svědectví o sexuálním napadení ze strany Cimického přibližně od 45 žen. Zkontaktovala je s policií, některé z nich k tomu podle svých slov přesvědčila, lépe řečeno podpořila v tom, aby se na policii obrátily.

„Některé z nich se obrátily na mě, protože jsem žena a protože vědí, že se tomuto tématu věnuji dlouhodobě,“ popsala Hrdá pro Seznam Zprávy.

Redaktorovi Seznam Zpráv také advokátka ještě v listopadu popisovala, jakým způsobem by se mohlo předejít promlčení trestných činů, kterých se podle svědectví mnoha žen Cimický dopouštěl nejméně od sedmdesátých let minulého století.

První možnost je prokázat, že následky jeho činů poškozují jeho oběť či oběti i dnes, například formou nějaké psychické poruchy. Zadruhé by bylo „dobré“ najít alespoň jeden případ, který ještě promlčený není. Promlčecí lhůta starších případů by se potom vztahovala k době, kdy se odehrál poslední prokazatelný útok Cimického. Tímto způsobem by na sebe jednotlivá svědectví mohla navázat jako jednotlivá oka řetězu, a do hry by se tak dostala i starší provinění. Redakce se proto advokátky Hrdé zeptala, zda se jí takový „dostatečně čerstvý“ případ podařilo najít.

„K tomu se vyjádřit nemůžu, má to svůj důvod. Policie některé věci zveřejňovat nemůže kvůli vyšetřování, a já to budu respektovat,“ odpověděla Hrdá.

Reklama

Doporučované