Hlavní obsah

Skartaci dokumentů na Hradě nařídil sám Mynář

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Hradní kancléř.

Reklama

Překotná skartace na Pražském hradě podle informací serveru iRozhlas začala ještě ten samý den, kdy ji kancléř nařídil. Vyplývá to z kontroly Národního bezpečnostního úřadu, kterou má iRozhlas k dispozici.

Článek

Když si detektivové z NCOZ (Národní centrála proti organizovanému zločinu) přišli 21. ledna na Pražský hrad pro tajnou zprávu, ve které Bezpečnostní informační služba informovala prezidenta o tom, že za útoky na muniční sklady ve Vrběticích stáli ruští agenti GRU, zjistili, že dokument už neexistuje. Policisté z něj chtěli sejmout otisky prstů, aby si ověřili, zda s materiálem nenakládal někdo nepovolaný. Tedy někdo, kdo nemá bezpečnostní prověrku. Tou nedisponuje například hradní kancléř Vratislav Mynář nebo poradce prezidenta Martin Nejedlý.

Jak později informoval Radiožurnál a týdeník Respekt, policisté zjistili, že Hrad tajný dokument skartoval.

Teď vyšlo najevo, že se tak stalo na pokyn kancléře Vratislava Mynáře. „Ve dnech 29. listopadu 2021 až 1. prosince 2021 byla v KPR provedena mimořádná skartace utajovaných dokumentů evidovaných v letech 2013 až 2021, a to na základě nařízení vedoucího KPR ze dne 29. listopadu 2021,“ cituje iRozhlas zprávu Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) o výsledcích kontroly.

Seznam Zprávy už dříve informovaly, že nebyla skartována jen zpráva o Vrběticích, ale i další utajovaný dokument. NBÚ nyní potvrdil, že ani jeden časově nespadal do období, které určil Mynář. Podle záznamů z Hradu byly tajné dokumenty zničeny „omylem“.

Z jakého důvodu se na Hradě muselo skartovat takto narychlo, není jasné. Na dotazy iRozhlasu nereagoval ani Mynář, ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, ani ředitel administrativní sekce Jan Novák.

Reklama

Doporučované