Hlavní obsah

Soud očistil bývalého důstojníka BIS. Nevynesl odposlechy Mazánka a Kolibříka

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jan Petržílek, důstojník s plukovnickou hodností, pracuje už několik let na záchrance. Teď se chce ale vrátit k policii.

Reklama

aktualizováno •

Kromě Jana Petržílka soud zbavil obžaloby i Víta Bártu, někdejšího předsedu vládní strany Věci veřejné. Vyšetřování se táhlo osm a půl roku.

Článek

Policii čeká v nejbližších týdnech jeden velký návrat. A pro Jana Petržílka to bude náplast za osm a půl roku trestního stíhání a soudů.

Bývalého příslušníka Bezpečnostní informační služby (BIS) a později policejního analytika soud ve středu pravomocně osvobodil z podezření, že nezákonně vynesl tajné nahrávky.

A ne ledajaké – šlo o známé odposlechy hovorů mezi někdejším pražským primátorem Pavlem Bémem z ODS a jeho kamarádem, politickým podnikatelem Romanem Janouškem.

Podle vrchního soudu je Petržílek nevinný. A čerstvě očištěný důstojník proto plánuje, že se vrátí do služby. „Práce pro stát je moje srdeční záležitost,“ řekl na chodbě po vynesení rozsudku.

Petržílek byl stíhaný za vynesení známých odposlechů z BIS, na nichž se pražský primátor Bém a podnikatel Janoušek oslovují „Kolibříku“ a „Mazánku“. A společně s magistrátními úředníky řeší rozvoj města, politiku i konkrétní zakázky.

Podle obžaloby měl Petržílek předat cédéčka se záznamy politikovi a podnikateli Vítu Bártovi, zakladateli vládní strany Věci veřejné. Bártu soud také osvobodil. „Osm let zpravodajské hry. Politicky motivované,“ okomentoval to Bárta.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Víta Bártu, bývalého šéfa strany Věci veřejné, soud také ve středu osvobodil.

Petržílek pracoval u tajné služby 17 let, dodnes opakuje, že tahle práce pro něj byla posláním. Ve vazbě skončil v roce 2012, rok a půl poté, co deník Mladá fronta Dnes přinesl přepisy odposlechů.

Celá kauza stála na svědectví jediného člověka. Nikdo nikdy neviděl veřejně jeho tvář, vyšetřovatelé z něj udělali takzvaného utajeného svědka a dali mu smyšlené jméno Vlasta Schmidt.

Schmidt na začátku kauzy do protokolu vylíčil svůj zážitek: na vánoční večírek Víta Bárty a jeho bezpečnostní agentury ABL přišel člověk, který se představil jako Petržílek z BIS a přinesl cédéčko s nahrávkami dua Janoušek–Bém.

Už loni na podzim Petržílka prvoinstanční soud nepravomocně osvobodil. Soudkyně tehdy rozcupovala obžalobu zásadními pochybnostmi: Jak může stát takhle zásadní obvinění na svědectví jednoho člověka? Který si navíc ani pořádně nepamatuje Petržílkovu podobu.

Svědek Schmidt, jenž u soudu vypovídal na dálku a jeho hlas byl zkreslený, totiž Petržílka popsal jako člověka vyššího než Vít Bárta. Soudkyně nechala oba obžalované přímo v soudní síni přeměřit – a ukázalo se, že vyšší je naopak Bárta.

„Výpověď utajovaného svědka je nevěrohodná“ potvrdil ve středu předseda odvolacího soudního senátu Alexander Károlyi. Podle předsedy senátu byly důkazy slabé i přesto, že vyšetřování trvalo roky. „Výsledek nemohl dopadnout jinak,“ podotkl Károlyi k osvobozujícímu výroku.

Příběh navíc nedával smysl ještě v jedné věci, na kterou Petržílek dlouhodobě upozorňoval: Opravdu by zkušený důstojník tajné služby a člověk s dvacetiletou prací v bezpečnostních složkách, jen tak před cizími lidmi na vánoční párty předával Bártovi tajné nahrávky?

Petržílek je celých osm let postavený mimo službu, to znamená, že fakticky policistou zůstal. Nesmí ale pracovat a bere polovinu platu.

Po skončení soudního líčení ve středu dodal, že si dodnes klade otázku, proč byl – bez pořádných důkazů – obžalován právě on.

Ve po skončení soudního líčení středu dodal, že si dodnes klade otázku, proč byl - bez pořádných důkazů - obžalován právě on. „Měl jsem před tím konflikt s tehdejším vedením BIS. Pak jsem odešel k policii a tam jsem se dostal na vyšší post než v BIS. Někomu to mohlo vadit,“ řekl Petržílek.

Reklama

Doporučované