Hlavní obsah

Soud s Cimickým tento týden nezačne, soudce onemocněl

Foto: Profimedia.cz

Psychiatr Jan Cimický čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání.

Reklama

aktualizováno •

Před dvěma lety promluvila o sexuálním napadení ze strany slavného lékaře herečka Jana Fabiánová. Dnes je Cimický obžalovaný a čeká na soud.

Článek

Soud odročil úterní hlavní líčení, ve kterém měl začít projednávat případ psychiatra Jana Cimického. Jak uvedla ČTK, onemocněl předseda senátu. Začátek soudu se tak přesunul na začátek ledna.

Cimický požádal minulý týden o odročení kvůli předchozí hospitalizaci v Ústřední vojenské nemocnici. Mluvčí Jana Humeni ale na konci minulého týdne uvedla, že soudce se zahájením hlavního líčení počítá. Cimický skrze svého advokáta poté ještě žádost o odročení doplnil o nové, aktuální vyjádření praktického lékaře.

„Žádali jsme nejdřív o odročení po té hospitalizaci, protože pan doktor Cimický na tom nebyl dobře ze somatického hlediska. Navíc teď v pátek byl u praktického lékaře, protože se mu trošku zhoršil stav, a znovu jsme tu žádost doplnili o vyjádření praktického lékaře, který přímo uvedl, že nedoporučuje se jednání zúčastnit,“ popsal pro Seznam Zprávy advokát Miroslav Kučerka.

Server Expres.cz navíc přinesl zprávu, že Cimický dnes, tedy den před plánovaným začátkem soudního líčení, upadl doma na schodech a sanitka ho převezla do Ústřední vojenské nemocnice.

„Dozvěděl jsem se to z okruhu jeho blízkých. Byl to menší kolaps, ale je v pořádku. Myslím si, že už je doma, že ho propustili do domácího ošetření,“ popsal pro Seznam Zprávy advokát Kučerka.

Nakonec soudce líčení skutečně odročil, ale z jiného důvodu.

„Zítřejší (úterní) hlavní líčení se nebude konat z důvodu onemocnění předsedy senátu. První hlavní líčení ve věci je naplánováno na 4. ledna 2024,“ uvedla mluvčí Humeni.

Chce se soudu zúčastnit, tvrdí advokát

Cimického advokát dnes pro Seznam Zprávy zopakoval, že se lékař chce líčení účastnit.

„Pan doktor Cimický se chce účastnit toho řízení. Podle zákona, i kdybychom hypoteticky ani on, ani já u toho nemohli být, tak soud může jednat i bez nás. V tomto případě, za splnění zákonných podmínek, není nutná obhajoba, soud to může projednat i v naší nepřítomnosti,“ řekl Kučerka.

Předseda senátu Petr Novák před dvěma týdny pro Seznam Zprávy potvrdil, že soud může proběhnout i bez obžalovaného lékaře. V tu chvíli se spekulovalo o tom, že soud nezačne kvůli hospitalizaci Cimického.

„Právních variant je velké množství. Uvidíme, co se bude dít. Existuje institut konání hlavního líčení v nepřítomnosti obžalovaného,“ řekl před dvěma týdny pro Seznam Zprávy soudce Novák.

O chování slavného psychiatra promluvila před dvěma lety zpěvačka Jana Fabiánová ve chvíli, kdy se dozvěděla o nominaci Cimického na státní vyznamenání. Veřejně popsala, že ji v minulosti sexuálně napadl. Následně podobné zážitky vylíčily desítky dalších žen.

Po dvou letech byl Cimický obžalován ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Pětasedmdesátiletý lékař a spisovatel v minulosti prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu.

Aktualizováno o informace k pondělnímu úrazu Jana Cimického.

Reklama

Doporučované