Hlavní obsah

Fabiánová o vyšetřování Cimického: Ozývají se mi další oběti a svědci

Foto: Profimedia.cz

Policie obvinila Jana Cimického z 28 znásilnění a vydírání. Podle státního zástupce jsou ale některé skutky promlčené.

Reklama

Ženy mi píší, že se bojí mluvit, nebo že šlo „jen“ o fyzický útok. Měly by jít vypovídat, říká Jana Fabiánová, která jako první veřejně obvinila známého psychiatra ze sexuálního napadení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie shání oběti a svědky, kteří by mohli doplnit svědectví proti psychiatrovi Janu Cimickému.

Vyzývají k tomu i herečka Jana Fabiánová a moderátorka Martina Vrbová Hynková, které vysvětlují, že jinak hrozí promlčení většiny trestných činů popsaných v policejním obvinění. S tímto vysvětlením totiž před pár dny policistům vrátil žalobce spis k doplnění.

Jana Fabiánová nyní redakci popsala, že už se tak děje. „Ozývají se mi další oběti a svědci. Napsala mi teď jedna paní, která dosud váhala. Že vlastně o nic nešlo, že to byl ‚jen fyzický útok‘ v ordinaci,“ řekla Fabiánová.

Herečka před rokem veřejně uvedla, že ji v minulosti sexuálně napadl psychiatr Jan Cimický. Odstartovala tím vlnu svědectví žen, které popisují stejnou zkušenost se známým psychiatrem. Cimický od začátku veškerou vinu popírá.

Většina případů je promlčena, řekl žalobce

Policie na základě vyšetřování obvinila letos na jaře Cimického z 29 případů znásilnění a vydírání, později vyšetřovatelé informovali o 28 případech. Státní zastupitelství ale před dvěma týdny informovalo, že policisté budou muset spis doplnit. Některé případy jsou podle žalobce promlčené, a Cimický tak nemůže být stíhaný za 28 skutků, ale pouze za dva nejčerstvější.

Policie podle informací redakce shání svědky či oběti, jejichž svědectví by pokrylo období z let 2010 až 2016. Pokud by na sebe totiž případy navázaly, úřady by mohly Cimického stíhat i za starší činy, protože by se prokázalo, že se trestné činnosti dopouštěl kontinuálně.

Promlčecí lhůta u znásilnění byla do roku 2009 pětiletá, případně dvanáctiletá při činu, který způsobil oběti těžkou újmu na zdraví. Od roku 2010 je promlčecí lhůta u sexuálního nátlaku pět let a u znásilnění deset. Policie obvinila Cimického z trestných činů, kterých se měl dopustit mezi lety 1980 až 2016.

Podle Fabiánové se bohužel stále řada žen bojí incident z minulosti nahlásit. „Musím říct, že jsem z toho trochu v šoku, protože ty ženy mi třeba píšou: ‚Já se obávám o tom promluvit, protože je to jen slovo proti slovu. Šlo jenom o fyzický útok.‘ V tu chvíli já zamrznu a říkám si, jak je ta oběť paralyzovaná tím, že ta společnost tyhle kauzy bere tak strašně moc na lehkou váhu, že potom ta oběť je schopná říct: Ono šlo jenom o fyzický útok,“ popsala redakci Seznam Zpráv Fabiánová.

Kolik obětí či svědků se jí ozvalo, nemůže vzhledem k probíhajícímu trestnímu řízení říct. Apeluje ale na svědky, aby se nebáli přihlásit vyšetřovatelům.

„Pokud šlo o fyzický útok, tak je to součást této kauzy a oběti by měly jít vypovídat, protože se jim uleví,“ říká Fabiánová.

Cimický vinu odmítá

Cimický loni obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu. Pražskému městskému státnímu zastupitelství zaslal podnět, aby udělalo dohledovou prověrku.

„Podnět obviněného k výkonu dohledu byl odložen, neboť v něm uplatněné námitky nebyly shledány za důvodné,“ uvedl mluvčí Aleš Cimbala.

Při prověrce ale žalobci dospěli k závěru o možném promlčení některých skutků. Proto uložili Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 8, aby se případem dále zabývalo, a to věc předalo policii.

Policie ani státní zastupitelství nemůže vzhledem k rané fázi trestního řízení podávat o případu mnoho informací.

„Státní zastupitelství připomíná výzvu policejního orgánu, aby se případné další osoby, které by jednáním obviněného mohly být poškozeny, obrátily na orgány činné v trestním řízení, a to především na zvláštním kontaktním telefonním čísle Policie ČR 732 100 239,“ uvádí mluvčí městského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Zda se policii ozvaly další oběti, nemohou vyšetřovatelé sdělit.

„Ve věci nadále probíhá vyšetřování a policejní orgán doplňuje důkazní materiál tak, jak mu bylo uloženo obvodním státním zastupitelstvím. S ohledem na neveřejnost přípravného řízení, ochranu práv poškozených, ale i s ohledem na zaručení spravedlivého procesu a respektu k zásadě presumpce neviny nebudeme v současné době tuto otázku blíže komentovat,“ dodal na dotaz redakce mluvčí Cimbala.

Reklama

Doporučované