Hlavní obsah

Policii chybí klíčový díl skládačky, aby dostala Cimického před soud

Foto: Profimedia.cz

Jan Cimický na snímku z roku 2019.

Reklama

Vyšetřovatelé hledají další ženy, které se mohly stát obětí Jana Cimického, podezřelého ze znásilnění či vydírání pacientek. Pokud se nepodaří prokázat, že se psychiatr dopouštěl činů kontinuálně, většina případů bude promlčena.

Článek

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala v pátek informoval, že policie musí do spisu k obžalobě psychiatra Jana Cimického doplnit další případ znásilnění či vydírání.

Pokud tak neučiní, půjde obžaloba k soudu ve značně zkrácené verzi - místo 28 obětí, jejichž případ se vyšetřovatelům podařilo dostatečně prokázat, by Cimickému hrozilo potrestání pouze za dva nejčerstvější případy. Všechny ostatní by zůstaly promlčené.

„Po domluvě s vyšetřovatelem a státním zastupitelstvím určíme, jak budeme o případu dál komunikovat,“ nastínil mluvčí pražské policie Jan Daněk další postup s tím, že další ženy se mohou ozvat přímo vyšetřovateli.

Konkrétně policisté hledají případy z období mezi lety 2010 a 2016. Pokud se nepodaří prokázat, že se Cimický dopouštěl sexuálního násilí i v této době, všechny ostatní případy až do roku 1980 zůstanou nepotrestané.

„U 26 velmi vážných případů hrozí, že z toho vypadnou. To neznamená, že se nestaly, ale nebude za ně pan Cimický potrestaný,“ uvedla pro Seznam Zprávy moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková. „Pro nás poškozené je to teď velmi těžké - měly jsme naději, že se po letech budeme moci s celou tou věcí vnitřně vypořádat. Pro naše životy je to důležité. Ta naděje teď ale začala pohasínat.“

Cimický vinu odmítá

Cimický loni obvinění odmítl a prohlásil, že hodlá prokázat svou nevinu. Pražskému městskému státnímu zastupitelství zaslal podnět, aby udělalo dohledovou prověrku.

„Podnět obviněného k výkonu dohledu byl odložen, neboť v něm uplatněné námitky nebyly shledány za důvodné,“ uvedl mluvčí Aleš Cimbala.

Při prověrce ale žalobci dospěli k závěru o možném promlčení některých skutků. Proto uložili Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 8, aby se případem dále zabývalo, a to věc předalo policii.

Martina Vrbová Hynková je po herečce Janě Fabiánové druhou veřejně známou ženou, která proti psychiatrovi veřejně vystoupila. Popsala, jak ji měl Cimický před 20 lety při přípravě televizního pořadu ve své ordinaci povalit na sedačku, osahávat na prsou a líbat. Z ordinace tehdy utekla.

Obětí je ale mnohem víc. Seznam Zprávy v minulosti přinesly příběhy deseti dalších žen, které popsaly sexuální násilí ze strany slavného psychiatra. Některé z nich sahají až do 70. let minulého století.

Policie ovšem při vyšetřování zahrnula do návrhu obžaloby jen ty, které podle názoru státního zástupce bude možné nezpochybnitelně prokázat u soudu.

Výzva policie

Oběti se mohou ozvat přímo vyšetřovateli na telefonní číslo 603 457 989.

„Kauza dospěla do situace, kdy policie potřebuje, aby se přihlásily další ženy. Aby doplnily řadu nás poškozených. Policie poskládala jakýsi řetězec případů, ve kterém teď ale jeden článek chybí. Je důležité, aby na sebe případy časově navazovaly. Díky tomu ani ty starší nebudou promlčené,“ říká Vrbová Hynková.

Ona sama patří mezi ty, které by se nyní spravedlnosti nedočkaly. Před soudem je totiž podle názoru státního zástupce nutné prokázat, že se Cimický žalovaného jednání dopouštěl kontinuálně. Jen tak je možné spojit jeden případ s druhým, a potrestat tak i desítky let staré činy.

Práci žalobců navíc komplikuje fakt, že se během posledních desetiletí několikrát měnily zákony postihující sexuální násilí, včetně jeho definice nebo výše trestu.

Podle Vrbové Hynkové je výsledek soudu důležitý nejen pro zmíněných 26 žen, ale pro celou společnost.

„My poškozené máme konečně šanci vyrovnat se s traumatem, které nám způsobila hrozná zkušenost s panem doktorem Cimickým. Zároveň je to důležité poselství pro další oběti sexuálního násilí, že společnost už je jiná než před třiceti lety, že už dnes něco takového netoleruje,“ apeluje.

Praxi může Cimický dál vykonávat

Jana Cimického už v březnu vyloučila ze svých řad Česká lékařská společnost, čímž zároveň přišel o členství v jí podřízené Psychiatrické společnosti.

To ale neznamená, že nemůže vykonávat psychiatrickou praxi. Dál totiž zůstává členem České lékařské komory.

Reklama

Doporučované