Hlavní obsah

Stamilionová kauza končí. Za statisíce tun odpadů policie nikoho neobviní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Heřmanická halda už desítky let hoří. To je další část jejího příběhu: Místní politici tlačí na stát, aby našel řešení.

Reklama

Podle kriminalistů mohlo dojít k porušení zákona o odpadech, ale ne ke zločinu. Kauzu obří haldy v Ostravě loni otevřely Seznam Zprávy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté podle zjištění Seznam Zpráv uzavřeli jednu z největších ekologicko-kriminálních kauz v Česku. Rok prověřovali, kdo a za jakých okolností navezl až statitisíce tun odpadů na haldu po těžbě uhlí v Ostravě.

Teď kriminalisté uzavřeli, že případ skončí bez obvinění. „Ve věci se nejedná o trestný čin,“ potvrdila Soňa Štětínská, mluvčí moravskoslezského policejního ředitelství. Podle kriminalistů mohlo ale dojít k porušení zákona o odpadech, a případ tak předali České inspekci pro životní prostředí.

Seznam Zprávy celý případ jako první otevřely a podrobně zmapovaly. Na sklonku loňského roku exkluzivně popsaly, že na stohektarové haldě Heřmanice měla z rozhodnutí úřadů z roku 2013 vzniknout takzvaná oddělovací vzdušná stěna.

Vytěžený materiál s obsahem uhlí totiž desítky let v podzemí hoří. A tato rokle o délce stovek metrů měla haldu přetnout na dvě části: Tak, aby se oheň nerozšířil na sousední skládku vysoce toxických kalů.

To byl úkol pro státní podnik Diamo, který areál spravuje.

Předloni však kontrola z Ministerstva průmyslu a obchodu odhalila, že rozlehlý příkop je mimo jiné zavezený odpadem: zbytky cihel, dřeva, plastů nebo kabelů. Tedy hořlavým materiálem, nebezpečným pro skládku jedů.

Fatální selhání, řekla kontrola

Podle závěrů ministerské kontroly se v místě, kde se měla rozkládat rokle, nachází 580 tisíc metrů krychlových stavebního i jiného odpadu. „Došlo k fatálnímu selhání kontrolované osoby (Diama),“ stojí v závěrech ministerské kontroly.

Ministerstvo vyhodilo vedení ostravského podniku a samo podalo trestní oznámení, které mířilo na jeho bývalého manažery. A také nepřímo na ostravskou společnost Ridera Bohemia, jež získala před lety kontrakt na zavezení oddělovací vzdušné stěny.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Obří halda Heřmanice se nechází pár kilometrů od centra Ostravy. Roky hoří a ohrožuje sousední skládku toxických materiálů.

Trestní oznámení se týkalo nejen neoprávněného nakládání s odpady. Ale také podezření, že se někdo výrazně obohatil tím, že místo na placenou skládku odvážel roky odpady na heřmanickou haldu. Podle odhadů mohlo jít nejméně o stamiliony.

Podle mluvčí Štětínské pracovali policisté s několika znaleckými posudky, prostudovali listiny a vyslechli aktéry případu. A nakonec v polovině dubna celou věc předali České inspekci životního prostředí. S tím, že mohlo dojít k porušení zákona o odpadech.

Firma: My to nenavezli

Společnost Ridera Bohemia od začátku popírala, že na heřmanické haldě dělala cokoli nelegálního. „Naše zapojení do činnosti na haldě probíhalo po několik let vždy v souladu s našimi smluvními závazky a pod dohledem a kontrolou jak zadavatele prací, tak veřejnoprávních orgánů,“ uvedl už dříve člen představenstva Roman Rohel.

Firma zároveň naznačovala, že pokud se na haldě nachází neschválený odpad, mohl ho tam navézt někdo jiný. Ridera Bohemia také odkazovala na znalecké posudky, které si nechala zpracovat: Podle nich do oddělovací stěny navezla pouze nehořlavý materiál - přesně takový, jaký požadovalo Diamo.

Reklama

Doporučované