Hlavní obsah

Obří černá skládka v Ostravě: Policie jde i po dvou šéfech státního podniku

Halda prohořívající hlušiny na okraji Ostravy. Náklady na odstranění odpadů, které na ni byly nelegálně navezeny, mohou podle odhadů vyrůst až na jednotky miliard.Video: Archiv Seznam Zpráv, Seznam Zprávy

 

Reklama

Možnou ekologickou havárii na okraji Ostravy vyšetřuje policie. Zajímá se o dva bývalé manažery státního podniku Diamo a o jednu místní firmu. Pátrá se, jak je možné, že k prohořívající haldě hlušiny byl navezen nelegální odpad.

Článek

V oficiálních dokladech stálo: suť, popílek, zemina. Ve skutečnosti: kabely, kovové předměty, velké kusy betonu, dřevo, plasty, zbytky látek…

Část rozlehlé haldy po těžbě uhlí na kraji Ostravy zavezla místní firma obrovským množstvím nelegálního odpadu, kvůli němuž se odborníci obávají velké ekologické katastrofy. A jak ve čtvrtek Seznam Zprávy rozkryly, odpad se na odval v ostravských Heřmanicích navážel několik let – za mlčení zaměstnanců státního podniku Diamo, kteří se o bývalý stohektarový těžební areál starají.

Podle informací Seznam Zpráv už na případu déle než půl roku pracuje ostravská hospodářská kriminálka. Z výslechů a dalších dokumentů je možné vyčíst, že policisté konktrétně podezírají dva bývalé ředitele ostravského závodu Diama. A pak společnost Ridera Bohemia, velkou stavební firmu, mimo jiné sponzora vítkovického hokeje.

Se společností Ridera Bohemia podepsalo státní Diamo v roce 2013 smlouvu, podle níž měla firma odtěžit část hlušiny na heřmanickém odvalu. Tak, aby vznikla stovky metrů dlouhá a desítky metrů hluboká rokle. Tu pak měla firma podle smlouvy – zjednodušeně řečeno – naplnit nadrceným kamením. Halda totiž uvnitř hoří a průsmyk, včetně nehořlavé kamenité výplně, měl zabránit dalšímu šíření ohně.

Loni v létě však kontrola z Ministerstvu průmyslu a obchodu a dalších úřadů zjistila, že v rokli je navezeno skoro 600 tisíc tun odpadu, vesměs z takzvaných bouraček. Včetně plastů nebo dřeva.

Smlouvu s firmou Ridera Bohemia před 10 lety podepsal Josef Havelka, tehdejší ředitel ostravské pobočky Diama. „Já vůbec nevím, o čem mluvíte. Na shledanou,“ reagoval však, když ho Seznam Zprávy požádaly o vyjádření. A položil telefon.

Bývalý šéf: Mám názor…

Josef Havelka, který podniku šéfoval do roku 2018, loni v červnu policistům u výslechu řekl, že Diamo důkladně prověřovalo, co se na haldu naváží. „Kontrola probíhala tím způsobem, že navezený materiál byl před rozhrnutím vizuálně zkontrolován, když byly zjištěny materiály, které tam nepatří, společnost Ridera měla zjednat nápravu a materiál z místa odvézt. Tak se vždy stalo,“ řekl Havelka do protokolu, který Seznam Zprávy pročetly.

Po loňské kontrole z ministerstva se však ukázalo něco jiného, průšvih s odpady prasknul (tehdy pouze interně, veřejně se o něm nevědělo) a Diamo další zavážení průsmyku zastavilo. A vyhodilo tehdejšího ředitele Pavla Kříže, který přišel po Havelkovi.

„Já jsem neudělal nic špatného. Za dobu mého působení se tam nedělo nic nepatřičného,“ prohlásil Kříž pro Seznam Zprávy.

Jak si tedy vysvětluje, že se na haldě našly stovky tisíc tun odpadů? „Mám na to nějaký názor…,“ naznačil bývalý ředitel, ale nakonec větu nedokončil a odkázal se na to, že policii podepsal mlčenlivost.

Jak ukazuje oficiální protokol, v červnu Pavel Kříž při výslechu připustil, že „ne vždy byl zásyp prováděn v souladu se smlouvou“. Dodal zároveň, že po nástupu do funkce zavedl denní kontroly, pořizování fotodokumentace a také se zakreslovalo do map, jak se rokle postupně naplňuje.

„Sjednal jsem si schůzku se zástupci společnosti Ridera a písemně bylo dohodnuto, že budou tyto nedostatky odstraněny a že bude zabráněno, aby k této situaci nadále docházelo,“ popsal bývalý ředitel Kříž, co následovalo, když firma do průsmyku navezla materiál neodpovídající smlouvě.

Zneužili nás a vydělali

Série kontrol nakonec vedla k tomu, že Diamo samo podalo letos na jaře trestní oznámení – proto tento případ prošetřují policisté.

„Tím se dostáváme i na otázku možného pochybení na straně Diama. Toho se určitě nezříkáme,“ připustil v rozhovor pro Seznam Zprávy současný ředitel Rostislav Dudáš, který do čela ostravského závodu nastoupil loni.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Takhle postupně prohořívá obří halda hlušiny v Heřmanicích, pouhé čtyři kilometry od centra Ostravy.

Především ale trestní oznámení míří na firmu Ridera Bohemia, přestože je sepsané na neznámého pachatele.

„Realitou je, že společnost Ridera pravděpodobně zneužívala důvěry ze strany oznamovatele (Diama) s tím, že sama sebe obohacovala (bez řádné, byť jinak nákladné likvidace), ukládala do pozemků na odvale v Heřmanicích,“ píše se v něm.

Pasáž o obohacení vychází z toho, že firma mohla podle střízlivých odhadů na odpadu vydělat stovky milionů – protože ušetřila za jeho ukládání na oficiální placené skládky. „Nějaký smysl to dávalo: odtěžili hlušinu, která je použitelná ve stavebnictví, a navezli materiál, který je stavebním odpadem,“ potvrdil i ředitel Dudáš z Diama.

Zbytky hliníkových součástek

Vedení Ridery Bohemia nechtělo na otázky Seznam Zprávy odpovídat.

„Do doby uzavření těchto záležitostí, a právě s ohledem na složitost problematiky odvalu Heřmanice a na subjekty účastnící se celého procesu na haldě, které zde dlouhodobě působí či působily, nemůžeme se v tuto chvíli vyjadřovat v médiích,“ odepsal na žádost o rozhovor člen představenstva Roman Rohel.

Doplnil, že firma podle něj nikdy neporušila předpisy. „Naše zapojení do činnosti na haldě probíhalo po několik let vždy v souladu s našimi smluvními závazky a pod dohledem a kontrolou jak zadavatele prací, tak veřejnoprávních orgánů,“ uvedl Rohel.

U výslechu letos v říjnu nadiktoval vyšetřovateli tři stránky argumentů. Mimo jiné že firma postupovala při zavážení rokle podle smlouvy a že materiál měl vlastnosti podle oficiálních norem. „Materiál na budování oddělovací vzdušné stěny byl ze strany společnosti Ridera Bohemia vždy v kvalitě odpovídající smlouvě a následným dodatkům,“ řekl Rohel podle protokolu policii.

Policisté však mají podle zjištění Seznam Zpráv k dispozici také záznamy personálu Diama, který během vedl evidenci přímo v areálu haldy.

Kromě poznámek, jaké v jednotlivé dny panovalo počasí (což je důležité kvůli prašnosti), jsou v dokumentech i informace o tom, co se dělo v průsmyku. Třeba že Ridera Bohemia naváží popílek a suť. Ale v některých zápisech stojí i to, že kromě tohoto materiálu firma dopravuje na haldu „zbytky z výroby hliníkových součástek“.

Foto: Seznam Zprávy

Zápis z 24. kětna 2017 o tom, jaký materiál firma Ridera Bohemia ten den navezla na haldu Heřmanice.

Mimořádně havarijní stav

Jaký materiál byl do průsmyku navezen, je důležité nejen kvůli podezření, že Ridera Bohemia obcházela zákon a vydělávala na nelegální skládce. Především měl totiž průsmyk oddělit haldu, která uvnitř už 30 let hoří, od sousední skládky vysoce nebezpečných chemických kalů – zbytků po průmyslové výrobě koksu.

Kdyby se totiž hoření rozšířilo i do chemické skládky, nastal by podle kontroly z Ministerstva průmyslu a obchodu i dalších expertů „mimořádně havarijní stav“.

Konkrétnější nikdo být nechce. Avšak i kvůli pochybnostem o deponii chemických kalů proto trestní oznámení Diama uvádí – kromě podvodu – také možný trestný čin obecného ohrožení.

Diamo si nyní nechává zpracovat znalecký posudek, jestli odpad v průsmyku může přenést oheň i do chemických kalů. Ridera Bohemia už policii dodala vlastní posudek, podle nějž toto nebezpečí nehrozí.

Reklama

Doporučované