Hlavní obsah

Kusy rakovinotvorného azbestu jsou všude. „My to neudělali,“ říká šéf firmy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Více než třicet let po odchodu sovětské armády zůstávají v okolí Milovic ponurá místa. Podle inspektorů životního prostředí a policie jsou navíc kontaminována nebezpečnými látkami.

Reklama

Na území po sovětské armádě v Milovicích na Nymbursku se povalují kusy eternitu s obsahem karcinogenního azbestu. Seznam Zprávy objevily několik míst, která jsou nebezpečným materiálem kontaminována.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Mezi směsí starých cihel, kamení a hlíny se povalují nenápadné šedivé úlomky.

Eternit, lehký a odolný materiál dříve oblíbený ve stavebnictví. Na některých kusech trčících ze země je ještě znát zvlnění typické pro eternitové střešní desky.

V Milovicích na Nymbursku je podle policie eternitem obsahujícím rakovinotvorný azbest kontaminována značná část ze 650 hektarů bývalého vojenského prostoru, který obývala od roku 1968 přes dvacet let sovětská armáda.

Ačkoli měl být eternit dávno ekologicky zlikvidován, jsou zde k nalezení i celé velké díly polámané střešní krytiny s azbestem. A také obrovské množství stavební suti navezené na velké plochy, o níž nikdo neví, co obsahuje.

Kriminalisté mají proto podezření, že firmy, které dostaly od Středočeského kraje (jemuž území patří) 92 milionů, aby zbouraly stovky polorozpadlých budov po Sovětech a bezpečně při tom nebezpečné látky zlikvidovaly, ve skutečnosti stavební materiál jenom rozvezly po vojenském prostoru.

A to i s rozdrcenými kusy eternitu, jehož neviditelná azbestová vlákna pronikají do plic a způsobují nádory a další vážné choroby.

Smlouvu na likvidaci budov měl kraj uzavřenou se společností Mladá RP, která si vojenský prostor dlouhodobě pronajímala. Jednatel firmy Oldřich Fiala ale říká, že azbest v Milovicích musí pocházet z černých skládek. Anebo že tam eternit podvodně navezly firmy, s nimiž Mladá RP na demolicích spolupracovala.

„My jsme čistí, nevidím nikde problém. Absolutně se nebojím, že by na nás dopadlo trestní stíhání. My jsme svoji práci udělali,“ prohlásil jednatel firmy Mladá RP, který pro Seznam Zprávy veřejně promluvil poprvé od minulého pondělí, kdy policie kvůli vyšetřování prohledala kanceláře v budově středočeského krajského úřadu a také v několika firmách, které v Milovicích pracovaly.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle dřívějších dokumentů mělo eternitové střechy 25 vojenských budov.

Šéf firmy: Navezli nám odpad odjinud

Firma Mladá RP dostala bývalé vojenské cvičiště do pronájmu ještě za vlády hejtmana Davida Ratha z ČSSD. Podle smlouvy měla stavby odstranit a vydělávat na investicích do opuštěného území. Nejprve přišly na řadu neúspěšné plány – firma například chtěla v Milovicích vybudovat obří solární elektrárnu nebo zprostředkovat stavbu továrny na výrobu leteckých dílů.

A nakonec propukly s krajem hádky o to, co a v jaké hodnotě firma zdemolovala.

Předloni pak kraj uzavřel s firmou Mladá RP smír s tím, že jí doplatí kolem 110 milionů, z toho 92 milionů, jak nyní uvádí policie, právě za likvidaci a odvoz stavebních odpadů.

Jednatel Fiala z Mladá RP řekl, že jeho firma kriminalistům doloží, že nebezpečný eternit z pětadvaceti budov skončil na skládce, tedy přesně podle zákona. „Máme na to papíry přímo ze skládky,“ upozornil Fiala.

Kromě firmy Mladá RP, jak ověřily Seznam Zprávy, se však policie zajímá například o roli společnosti Prestige Investment. Je to jedna z těch, které si firma Mladá RP na demolice a likvidaci odpadů najala.

„Já nejsem člověk, který dokáže dělat s bagrem. Ale měli jsme velké firmy, které se o to staraly,“ vysvětlil devětasedmdesátiletý jednatel Fiala.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Zůstaly tu celé kusy vlnitého eternitu, který měl být za desítky milionů korun zlikvidován.

Prestige Investment tak provozovala v areálu například drtičku odpadů, která z cihel, betonů nebo dlažby vytvářela směs, takzvaný recyklát. Právě v takové směsi rozvezené po mnoha místech vojenského prostoru policisté a odborníci z České inspekce životního prostředí objevili azbest.

Popisuje to i neveřejný příkaz k provedení domovních prohlídek, který Seznam Zprávy měly možnost pročíst. „Strukturou navážené drti je z jednotlivých fragmentů (zbytky, dlažby, hliníkové kabely, linoleum, asfalt) nepochybné, že stavební drť obsahující i namísený eternit pochází z demolovaných staveb v bývalém vojenském výcvikovém prostoru,“ stojí v něm.

Za nebezpečný odpad až osm let

Jak Seznam Zprávy vyčetly ze soudního příkazu k policejním prohlídkám, kriminalisté vyšetřují milovickou azbestovou kauzu pro trestné činy neoprávněného nakládání s odpady (protože eternit s obsahem azbestu neskončil na bezpečné skládce, ale rozházený po lese) a podvodu (protože Středočeský kraj za likvidaci zaplatil firmě Mladá RP 92 milionů korun).

Jednatel firmy Mladá RP Fiala dnes dokonce tvrdí, že po čase zjistil, že jeho firmou najatá Prestige Investment naváží do vojenského prostoru odpady z jiných staveb mimo Milovice. „Tak jsme je vyhodili,“ říká.

Miloslav Limpauch, majitel firmy Prestige Investment, se ke kauze příliš nechtěl vyjadřovat. „Ale můžu říct, že jestli se někde našel azbest, tak za to necítím zodpovědnost. Naopak se cítím poškozený tím, že mě do toho někdo zatahuje,“ reagoval Limpauch.

Azbest na stezce? Starosta se diví

Jak už také minulý týden Seznam Zprávy napsaly, recyklát s obsahem azbestu policisté našli i na cyklostezce podél bývalého vojenského letiště.

Vybudoval ji v roce 2019 pro město právě podnikatel Limpauch a jeho firma Prestige Investment. A použil při tom právě recyklát z bouraných budov.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Policisté spolu s experty odebrali vzorky z cyklostezky vedoucí z Milovic podél letiště. I tam našli azbest.

Tomu, že se policie v materiálu na cyklostezce objevila azbest, se tehdejší starosta Lukáš Pilc diví. Osobně se prý chodil dívat na hromady stavební suti, z níž mohutný stroj drť na cyklostezku vyráběl. „Zajímalo mě to. Měl jsem tehdy i nafocené, z čeho se recyklát dělal. Rozhodně jsem na hromadách neviděl žádný eternit,“ uvedl exstarosta.

Podle státního zástupce Štěpána Brunclíka, který vyšetřování dozoruje, ale výsledky rozborů ve vojenském prostoru i na cyklostezce hovoří jednoznačně. „Že došlo k tomu samotnému zamoření území, máme teď jasně zjištěno,“ potvrdil žalobce Brunclík.

Policisté zatím nevědí, jak velká škoda mohla Středočeskému kraji kontaminací milovického území a případným nezákonným postupem firem vzniknout. Podle informací Seznam Zpráv však pracují s částkou ve výši až desítek milionů. A to se ještě drží při zemi. Část škody by tvořil zisk firem, které – pokud se potvrdí policejní verze – ušetřily velké peníze jak za nezákonnou likvidaci nebezpečného odpadu, tak i za odvoz běžné stavební suti.

Reportéři Seznam Zpráv totiž narazili ve vojenském prostoru na místa, kam byla na plochu desítek až stovek metrů navezena právě stavební suť, a to odhadem až do výše 150 centimetrů nad okolní terén.

Přitom kraj zaplatil za odvoz materiálu z bouraných budov, nikoli za jeho rozhrnutí na jiném místě areálu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Byla sem navezena stavební suť, a to odhadem až do výše 150 centimetrů nad okolní terén.

Poblíž jedné z bývalých skládek materiálu provozuje francouzská společnost Valeo své testovací centrum. Plochu někdejšího armádního letiště má pronajatou na testování asistenčních systémů do automobilů. Firma teď kvůli azbestové kauze zvažuje, že své lidi pošle na zdravotní testy – vyžádala si už informace od Středočeského kraje a hygieniků.

„Zdraví našich zaměstnanců je pro nás absolutní prioritou. Pokud to bude doporučeno, preventivní zdravotní prohlídku pro zaměstnance zajistíme,“ potvrdil mluvčí společnosti Gábor Iffland.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podobné budovy, jako je tato, včetně střechy z vlnitého eternitu, firma Mladá RP v Milovicích na zakázku kraje demolovala.

Policie míří na politika ANO

Kauza azbestu žije zároveň i v politické rovině: likvidace staveb v Milovicích se odehrávala do roku 2020 za vlády hnutí ANO a ČSSD, pokračovala pak i po povolebním příchodu koalice STAN, ODS, TOP 09 a Pirátů.

„Policejní zásah na krajském úřadě a problém nebezpečných odpadů v Milovicích nemají nic společného s hnutím ANO ani s bývalým vedením kraje,“ prohlásila minulý týden bývalá hejtmanka a dnes poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) s odkazem na to, že finální dohodu o vyplacení 110 milionů za vyčištění areálu v Milovicích podepsala koalice vedená nynější hejtmankou Petrou Peckovou (STAN).

Už zmíněný soudní příkaz k prohlídce každopádně zmiňuje jméno jednoho z politiků, o něhož se policie zajímá. Jde o bývalého radního, nyní zastupitele za ANO Roberta Bezděka. Právě v roli radního ladil Bezděk v éře hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) detaily smlouvy s firmou Mladá RP a předkládal zastupitelům informace, jak pokračují demoliční práce.

Bezděk, v jehož kanceláři na krajském úřadu udělali policisté prohlídku, pro Seznam Zprávy řekl, že ho detektivové zavázali mlčenlivostí. A že proto nemůže o kauze mluvit.

Další prohlídky se pak uskutečnily v kancelářích vedoucího majetkového odboru Jaroslava Řikovského a šéfa evidence majetku Jiřího Pokludy.

Reklama

Doporučované