Hlavní obsah

Vyšetřování u Milovic: Nebezpečná látka je i pod cyklostezkou, potvrdily vrty

Foto: František Stýblo, Seznam Zprávy

Areál bývalého vojenského prostoru v Milovicích na Nymbursku má rozlohu 600 hektarů.

Reklama

Seznam Zprávy vypátraly jména dalších firem, o které se zajímá policie kvůli znečištění bývalého vojenského prostoru v Milovicích. Jak velká část ze 600hektarového území je zasažena rakovinotvorným azbestem, zatím není jasné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policisté jsou si naprosto jisti, že do půdy v bývalém vojenském prostoru v Milovicích na Nymbursku se nelegálně dostalo velké množství nebezpečné karcinogenní látky - azbestu.

Utvrdily je v tom vzorky, které odebrali na území rozkládajícím se na 600 hektarech.

Jak v pondělí jako první informovaly Seznam Zprávy, kvůli pátrání po vinících této přírodní havárie hledali vyšetřovatelé z policejního prezidia celý den dokumenty v sídle Středočeského kraje, jemuž milovický areál patří. A totéž podle nových zjištění udělali i v několika firmách, které měly za krajské peníze zbourat stovky vojenských staveb a bezpečně zde zlikvidovat materiál obsahující právě azbest.

Podle ověřených informací Seznam Zpráv už loni detektivové udělali s pomocí odborníků vrty na různých místech bývalého vojenského cvičiště. Experti pak ve vzorcích jednoznačně určili zbytky eternitu, dnes už nepoužívaného stavebního materiálu s obsahem karcinogenního azbestu, který měl správně skončit na bezpečném certifikovaném úložišti.

Při pátrání na území cvičiště, které za komunismu přes 20 let využívala sovětská armáda, spolupracovala i Česká inspekce životního prostředí.

„Vzorky se zajišťovaly, to můžu potvrdit. Že se takhle s eternitem nakládalo a že je v půdě, už máme zjištěno,“ potvrdil pro Seznam Zprávy státní zástupce Štěpán Brunclík, který vyšetřování případu dozoruje.

Jak škodí azbest

Azbest je přirozeně se vyskytující minerál s tenkými, odolnými vlákny. Je používán v mnoha průmyslových odvětvích, protože jeho vlákna jsou vynikající izolátory (odolné vůči teplu, ohni a chemikáliím, a nevedou elektřinu). Často se používá pro zpevnění cementu a dalších materiálů. Jedná se však o obzvláště nebezpečnou látku. Pokud jsou výrobky obsahující azbest narušeny, mohou být vdechnuta malá vlákna, což v průběhu času vede k onemocněním, jako je azbestóza, mezoteliom, a dalším formám rakoviny.

Azbest lze stále nalézt v některých budovách jako izolaci a byl používán také v brzdovém obložení nebo v izolaci potrubí a kotlů (například na lodích). Může být ještě v některých starších budovách, ale v rámci jejich renovace je postupně odstraňován. Azbest se v současné době obecně využívá velmi málo, protože jsou k dispozici méně nebezpečné alternativy.

Zdroj: www.ec.europa.eu

Kriminalisté zatím naopak neznají odpovědi na dvě důležité otázky. Zaprvé, kdo je za kontaminaci zodpovědný - k tomu sbírali důkazy při pondělním zásahu. A netuší ani, jak velké území je azbestem kontaminované.

Podle dalších ověřených informací Seznam Zpráv je ale pravděpodobné, že půjde o velkou plochu - ne pouze nějaké lokální znečištění.

„Konkrétní rozsah zasaženého území policejní orgán teprve zjišťuje, v tuto chvíli mohu pouze uvést, že různě velké kusy či úlomky eternitu s obsahem azbestu byly nalezeny na větším množství míst bývalého vojenského prostoru,“ doplnil státní zástupce Brunclík.

Seznam Zprávy například zjistily, že stavební drť s obsahem eternitu objevili policisté na cestách mezi Milovicemi a vesnicí Zbožíčko, které slouží jako cyklostezky. Podle veřejných zápisů z jednání milovických radních město použilo v roce 2020 takzvaný recyklát z vojenského prostoru právě na zpevnění těchto cest.

Starosta Milovic Milan Pour z hnutí ANO odmítl na dotaz, zda ví o kontaminaci azbestem v těchto místech, odpovědět.„Já jsem policii podepsal mlčenlivost, nemůžu vám k tomu nic říct,“ uvedl.

Na mlčenlivost se odkazuje také Česká inspekce životního prostředí. „O tomto problému víme, spolupracovali jsme na tom s policií a nyní jsme vázáni mlčenlivostí – nemůžeme k tomu podat žádné informace,“ reagoval mluvčí inspekce Jiří Ovečka.

Policie jde po firmách

Státní zástupce Brunclík už v pondělí řekl, že na prvním místě policisté v případu podezírají firmy, které vojenské objekty jako například hangáry na zakázku od Středočeského kraje bouraly.

Nejdůležitější společností je ve spletitém příběhu milovického areálu firma Mladá RP. V roce 2010 ji kraj, to bylo za hejtmana Davida Ratha z ČSSD, pronajal území na 40 let. Za 20 milionů. S tím, že firma zlikviduje stovky vojenských staveb a zároveň bude plochy pronajímat - původní záměr zněl, že zde vyroste obří solární elektrárna, ale nakonec z něj sešlo.

Už několik let po podpisu smlouvy se objevily spory o to, jestli firma Mladá RP v určeném termínu zbourala, co měla. A jaké s tím měla náklady. Složitý spor, který se řešil i před soudem, nakonec ukončila dohoda z roku 2021: Kraj zaplatil firmě 111 milionů - za tyto peníze měl získat „vyčištěné“ území, na němž plánuje další rozvoj.

Takže když dnes policie mluví o hlavní odpovědnosti firem, míří tím logicky na společnost Mladá RP. Detektivové ji přímo nejmenují, tvrdí však, že „někdo“ stavební materiál z vojenských objektů rozdrtil, nevytřídil eternit a tuto směs rozhrnul po bývalém cvičišti. Místo aby ji nechal bezpečně odborně zlikvidovat.

„Ve smlouvách mezi námi a firmou RP Mladá stálo, že ten, kdo bude práce provádět, musí mít povolení k likvidaci odpadů a že s odpady bude nakládat podle zákona. Takže to byla firma Mladá RP, kdo zodpovídal, co se s nebezpečným odpadem stane,“ uvedl krajský radní pro majetek Libor Lesák (ODS).

Jednatel Mladá RP Oldřich Fiala v pondělí Seznam Zprávám řekl, že je na dovolené. A že ke kauze se vyjádří, až se vrátí. Stručně ale popřel, že jeho firma udělala něco nezákonného.

Eternit neskončil v bezpečí

Podle zjištění Seznam Zpráv spolupracovala firma Mladá RP při odstraňování staveb a likvidaci odpadu s dalšími dodavateli.

Jedním z nich byla společnost Autodoprava Kroupa, která na svém webu inzeruje například odvoz a ukládání nebezpečného odpadu, zemní práce a demolice. Také v téhle firmě policisté v pondělí zasahovali.

„Byli tady. Ale já o tom nic nevím. A myslím si, že jsme se na tom odvážení vůbec nepodíleli,“ řekla Veronika Kroupová Bártlová, která je dnes jednatelkou firmy - její manžel a šéf společnosti Martin Kroupa loni zemřel.

Drtičku stavebního materiálu pak ve vojenském prostoru provozovala společnost Prestige Investment, další z těch, jejíž role v případu zajímá policii. S jednatelem firmy Miloslavem Limpauchem se Seznam Zprávám nepodařilo spojit - pevná linka do pražského sídla firmy se hlásila jako odpojená. Dotaz zaslaný na e-mail, který Miloslav Limpauch používá jako člen harleyového klubu, pak zůstal bez odpovědi.

Obrazem: Takhle to vypadalo v Milovicích, než odešli sovětští vojáci

+16

Podezření bylo už dřív

Na středočeském úřadu provedli policisté v pondělí prohlídky proto, aby sesbírali dokumenty, z nichž budou moci dovodit, jestli někdo z úředníků či politiků nezanedbal své povinnosti. To znamená odpovědět na otázku: Jak se mohlo stát, že nikdo už dříve neodhalil, že se po milovickém cvičišti povalují kusy eternitu? Navíc když kraj za vyčištění území od staveb zaplatil 111 milionů.

Vyšetřovatelé se v pondělí usadili například v kancelářích šéfa majetkového odboru Jaroslava Řikovského a předsedy kontrolního výboru Roberta Bezděka (ANO), zastupitele, který za předchozího vedení (v éře hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z ANO) kraje v roli radního vyjednával s firmou RP Mladá o tom, kolik jí má kraj doplatit a za jakých podmínek.

Také Bezděk se odkázal na mlčenlivost, kvůli níž nemůže o kauze hovořit.

Není přesně jasné, a neříká to ani policie, kdy byl eternit do okolí rozvezen - jestli se tak stalo v čase vlády hejtmanky Pokorné Jermanové nebo nynější hejtmanky Petry Peckové (STAN). Či v obou érách.

Státní zástupce Brunclík pouze řekl, že při skládání příběhu se policie vrací o mnoho let nazpět. Bourací práce a odvoz suti totiž z obrovského areálu probíhaly postupně.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Policisté nakráčeli do sídla Středočeského kraje v pondělí brzy ráno.

Krajský radní pro majetek Libor Lesák z ODS si je jistý, že za současné koalice, tedy od roku 2020, území Milovic nemohlo být kontaminováno. Ve vojenském prostoru se nacházely už jen dvě velké deponie, které kraj monitoroval i pomocí dronů. A obě podle Lesáka firma RP Mladá odvezla, jak měla.

„Donutili jsme ji k tomu. Ale co se tam dělo třeba někdy kolem roku 2016, to netuším,“ řekl radní Lesák.

Pochybnosti kolem částky, kterou byl měl kraj firmě RP Mladá zaplatit a kolem bouracích prací, se objevily mimo jiné v roce 2019. Tehdejší koalice vedená hnutím ANO ukázala zastupitelům fotografie z místa, jak bourací práce pokračují.

„Na jedné fotce byl jasně vidět buldozer, který tu hromadu suti jen rozhrnul po ploše. Tedy přesně to, co teď říká policie,“ uvedl Michael Pánek, tehdy opoziční zastupitel za ODS. Ověřit to lze i ze stenozáznamu ze schůze zastupitelstva, kde Pánek veřejně vystoupil.

Radní Bezděk pak během schůze uznal, že skutečně nešlo o „řádné vyklizení nemovitosti“.

Reklama

Doporučované