Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval Cimického, soud má začít v listopadu

Foto: ČTK

Psychiatr Jan Cimický.

Reklama

Psychiatr je obžalovaný ze 35 případů vydírání a čtyř znásilnění.

Článek

Státní zástupce obžaloval psychiatra Jana Cimického ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání. Uvedl to server Aktuálně.cz, kterému informaci potvrdil soudce Obvodního soudu pro Prahu 8 Petr Novák.

Podle dřívějších informací se případy týkají Cimického pacientek.

Pětasedmdesátiletý Cimický v minulosti vinu odmítl, kritizoval také postup policie. Uvedl, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu. „Kvůli lékařskému tajemství a respektu k pacientům nebude ale tato obhajoba veřejná,“ dodal.

„Obžaloba byla podána pro 35 samostatných trestných činů vydírání a čtyři samostatné trestné činy znásilnění,“ řekl serveru soudce Novák, který bude případ projednávat. „Hlavní líčení by mohlo proběhnout už v listopadu,“ dodal.

Jsem strašně ráda, že to nezapadlo

Seznam Zprávy v minulosti popsaly 10 příběhů žen, které Cimický údajně napadl. Nejstarší z případů se měl odehrát na konci sedmdesátých let. Ze sexuálního útoku nařkla před dvěma lety Cimického herečka Jana Fabiánová.

Moderátorka ČT Martina Vrbová Hynková popsala, jak ji Cimický napadl během natáčení. Povalil ji na sedačku a začal ji osahávat a líbat, moderátorka z místnosti utekla.

„Je to skvělá zpráva, policie na tom odvedla neskutečnou práci. Jsem strašně ráda, že to nezapadlo, že to půjde k soudu. Je to dobrá zpráva pro všechny oběti. Třeba si pan Cimický u soudu vzpomene, co dělal celé ty roky v ordinaci,“ řekla pro Seznam Zprávy Hynková.

Policie doplnila spis

Vyšetřování se protahovalo kvůli tomu, že jednotlivé skutky od sebe dělí dlouhá doba. U řady starších podezření tak hrozilo, že zůstanou případně promlčené.

Mluvčí pražského státního zastupitelství v červnu pro Seznam Zprávy řekl, že vyšetřovatelům se nakonec podařilo spis doplnit.

„Ve vámi dotazované věci je v současnou chvíli možné uvést, že vyšetřování bylo doplněno a skončeno. Spisový materiál byl policejním orgánem společně s návrhem na podání obžaloby předložen dne 23. června 2023 státní zástupkyni ve věci vykonávající dozor nad zachováním zákonnosti v přípravném řízení,“ uvedl v červnu Cimbala.

Reklama

Doporučované