Hlavní obsah

Lipavský promluvil ke Stropnického schůzce s dezinformátorem: „Je to vyřešené“

Foto: Facebook.com/Žarko Jovaovič, Seznam Zprávy

Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický se na ambasádě setkal s jednou z hlavních postav české dezinformační scény Žarkem Jovanovičem.

Reklama

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) už nebude dál řešit případ velvyslance Martina Stropnického, který se na ambasádě v Tel Avivu setkal s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem. Označil to za „pochybení“.

Článek

Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický přijal před čtrnácti dny na ambasádě devítičlennou delegaci, jejímž členem byl i Žarko Jovanovič. Ten provozuje v Česku internetovou televizi Raptor, kterou odborníci označují za dezinformační médium. V minulosti také spolupracoval s ruskou státní televizí Rossija 1 na reportáži o odstranění sochy maršála Koněva v Praze 6 i s TV Zvezda provozovanou ruským ministerstvem obrany.

Za to, že se bývalý ministr obrany za hnutí ANO Stropnický v roli diplomata setkal s Jovanovičem, si vysloužil kritiku. Ministr zahraničí tehdy uvedl, že si vyžádal „detailní zápis ze schůzky“ a podle toho rozhodne o dalším postupu. A jaký je verdikt?

„Po důkladném zhodnocení všech podkladů jsem rozhodl o tom, že pan velvyslanec Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací o poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény,“ uvedl ministr Lipavský pro Seznam Zprávy s tím, že Martin Stropnický chybu uznal.

„Za touto záležitostí nebyl zlý úmysl a chyba se už nebude opakovat. Tímto věc považuji věc za vyřešenou,“ uzavřel ministr.

Stropnického kvůli schůzce přitom kritizoval například i místopředseda Poslanecké sněmovny a člen vládní KDU-ČSL Jan Bartošek. Na svůj twitter tehdy napsal: „Martin Stropnický není žádný neználek, dle mě je jedinou možností neprodlená rezignace.“

Fotka s dezinformátorem

O tom, že se při návštěvě Izraele potkal s českým velvyslancem, Žarko Jovanovič informoval na svém facebookovém profilu. Zveřejnil tam několik fotografií ze schůzky na ambasádě. Na jedné z nich stojí on sám s Martinem Stropnickým a společně se usmívají do objektivu fotoaparátu.

„To byla čistě diplomatická, zdvořilostní návštěva. Seznámil nás s oficiální politikou České republiky a také s tím, jak on hodnotí i z toho oficiálního pohledu situaci v Izraeli - politicky i obchodně,“ uvedl druhý den po schůzce pro Seznam Zprávy Žarko Jovanovič.

Členem delegace byl i poslanec SPD Jan Hrnčíř, který tvrdí, že šlo o jeho soukromou cestu. Pro Seznam Zprávy uvedl, že schůzku s českým diplomatem domlouval on.

Bývalý ministr obrany za hnutí ANO Martin Stropnický později pro Deník N řekl, že mu „přijde absurdní, aby se ospravedlňoval, že dělá svoji standardní práci“. Podle něj nešlo o oficiální delegaci. Přesto prý velvyslanectví pomáhalo domlouvat dvě schůzky s Izraelci.

O tom, kdo je Žarko Jovanovič a jaké jsou jeho aktivity, údajně nevěděl. Složení delegace velvyslanectví neřešilo. Garantem, že je vše v pořádku, byl pro Stropnického prý právě poslanec SPD Hrnčíř.

Foto: Facebook.com/Žarko Jovanovič, Seznam Zprávy

Schůzka na ambasádě trvala podle Žarka Jovanoviče zhruba dvě hodiny.

Proruská delegace

Žarko Jovanovič ovšem nebyl jedinou problematickou postavou ve skupině, se kterou se český velvyslanec setkal. V delegaci byl i další proruský aktivista Radim Litterbach. Litterbach je bývalý sponzor KSČM, které v minulých letech poslal dohromady čtyři sta tisíc korun. S cestováním s politiky má už své zkušenosti. V roce 2018 se zúčastnil spolu s tehdejším europoslancem za KSČM Jaromírem Kohlíčkem, v té době místopředsedou téže strany Josefem Skálou a tehdejším senátorem Jaroslavem Doubravou cesty na Ruskem okupovaný Krym. Velvyslanectví Ukrajiny v Česku tuto cestu tehdy důrazně odsoudilo a označilo ji za „nezákonnou“.

Co přesně bylo cílem delegace v Izraeli, není jasné. Zatímco poslanec Hrnčíř tvrdí, že pro něj to byla jen dovolená, jiný účastník zájezdu - Izraelec s českým občanstvím, který je členem Trikolory, David Bohbot mluvil o navazování partnerství mezi městy Ústí nad Labem a Haifou.

„To byl ten cíl - zlepšit vztahy s Izraelem,“ řekl Seznam Zprávám Bohbot.

Reklama

Doporučované