Hlavní obsah

Stropnický hostil na ambasádě proruského aktivistu

Foto: Facebook.com/Žarko Jovaovič, Seznam Zprávy

Martin Stropnický a proruský aktivista Žarko Jovanovič na české ambasádě v Tel Avivu.

Reklama

aktualizováno •

Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický se na ambasádě v Tel Avivu setkal s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) to označil za vážné pochybení.

Článek

Žarko Jovanovič se na prokremelské scéně pohybuje už řadu let. Jeho internetová televize Raptor, kterou provozuje, je odborníky označovaná jako dezinformační médium.

Tento čtvrtek zveřejnil na svém facebookovém profilu fotografii s českým velvyslancem v Izraeli Martinem Stropnickým. Oba muži se na ní usmívají. S českým diplomatem se Jovanovič setkal na ambasádě v Izraeli spolu s dalšími lidmi. Schůzka s bývalým ministrem obrany za hnutí ANO Stropnickým trvala podle Jovanoviče zhruba dvě hodiny. A byli na ní ještě další lidé, včetně poslance SPD Jana Hrnčíře.

„To byla čistě diplomatická, zdvořilostní návštěva. Seznámil nás s oficiální politikou České republiky a také s tím, jak on hodnotí i z toho oficiálního pohledu situaci v Izraeli - politicky i obchodně,“ uvedl pro Seznam Zprávy Žarko Jovanovič.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ovšem tuto schůzku českého diplomata označil za „vážné pochybení“.

„Jeho úkolem je svědomitě reprezentovat českou diplomacii, což je rozhodně v rozporu s tím, že se setkává a fotografuje s čelními představiteli proruské dezinformační scény,“ napsal Seznam Zprávám ministr Lipavský. Dále uvedl, že si od Martina Stropnického vyžádal detailní zápis z této schůzky „včetně toho, proč přijal delegaci pana poslance Hrnčíře“.

„Na základě toho rozhodnu příští týden o dalším postupu,“ sdělil ministr zahraničí.

Mezitím místopředseda Poslanecké sněmovny z vládní KDU-ČSL Jan Bartošek na twitteru Lipavského požádal „o prošetření a vyvození jasných důsledků“.

„Martin Stropnický není žádný neználek, dle mě je jedinou možností neprodlená rezignace,“ napsal Bartošek.

Seznam Zprávy kontaktovaly i velvyslance Martina Stropnického. Ten ale reportérku odkázal na tiskové oddělení Ministerstva zahraničí. „Naše dohoda je taková, že to bude komunikovat tiskové, nezlobte se,“ uvedl bývalý ministr, o kterém se loni spekulovalo, že by mohl být kandidátem hnutí ANO na prezidenta.

Foto: Facebook.com/Žarko Jovanovič, Seznam Zprávy

Velvyslanec Stropnický během schůzky, po jeho pravici sedí poslanec SPD Hrnčíř.

S Žarkem Jovanovičem bylo na ambasádě dalších několik lidí. Mezi nimi i poslanec SPD Jan Hrnčíř. Ten ovšem tvrdí, že akci neorganizoval a že šlo o jeho soukromou cestu do Izraele. Setkání s velvyslancem ale zařídil on.

„Já jsem požádal pana velvyslance, jestli se tam můžeme krátce zastavit, jestli si udělá čas. Čas si udělal, tak jsme se tam krátce setkali, udělala se nějaká fotečka a to je celé,“ uvedl pro Seznam Zprávy poslanec Hrčníř a dodal: „Na ambasádu může přeci přijít každý občan České republiky.“

Hrnčíř jel do Izraele údajně na pozvání Davida Bohbota. Izraelce s českým občanstvím, který na svých internetových stránkách uvádí, že je „kvalifikovaným, mezinárodně uznávaným bezpečnostním expertem“. Rozhovory s ním často přinášejí Parlamentní listy.

Bohbot reportérce Seznam Zpráv řekl, že delegace měla za cíl upevnit vztahy mezi městy Ústí nad Labem a Haifou. On sám cestu ale prý také neorganizoval. To měl na starosti Radim Litterbach. Litterbach je bývalý sponzor KSČM, které v minulých letech poslal dohromady čtyři sta tisíc korun.

Před dvěma lety se také například účastnil znovuotevření zrekonstruovaného pomníku Rudé armády v Ústí nad Labem spolu s ruskou aktivistkou Jelenou Vičanovou. Litterbach s reportérkou nechtěl mluvit. Jen přes Davida Bohbota vzkázal, že upevňovat vztahy s Haifou jela delegace údajně s pověřením města Ústí nad Labem. Od koho jej získal, ale neřekl.

„To byl ten cíl - zlepšit vztahy s Izraelem,“ uzavřel člen delegace David Bohbot.

Reklama

Doporučované