Hlavní obsah

„Je to temnota, kterou táhnu 20 let.“ U soudu s Cimickým začaly vypovídat oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Psychiatr Jan Cimický přišel k soudu pouze jednou, od té doby se z jednání omlouvá.

Reklama

aktualizováno •

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým. Dnes vypovídají poškozené ženy. Cimický se na jednání, které probíhalo za zavřenými dveřmi, nedostavil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Soudní proces se známým psychiatrem Janem Cimickým dospěl k prvním výpovědím poškozených žen. Dosud před soudem vypovídali svědci, především Cimického kolegové, novináři a soudní znalci.

„Dnes začínáme s výslechy poškozených, znovu jsem se jich ptal a všechny chtějí využít práva zvlášť zranitelné oběti. To znamená, že všechny budou vypovídat v nepřítomnosti veřejnosti,“ řekl na úvod jednání soudce Petr Novák.

Jednání tedy probíhalo za zavřenými dveřmi, bez přítomnosti veřejnosti a médií. Sám Cimický se k soudu nedostavil, na místě byl pouze jeho právní zástupce.

Během první přestávky okomentovala pro novináře dění v soudní síni zmocněnkyně poškozených Lucie Hrdá. „Myslím, že se potvrzuje, co je psáno v obžalobě. Klientky vypovídaly, jaké následky má, i po těch letech, jednání obžalovaného na jejich životy. Jsou velmi statečné,“ řekla.

Veřejného jednání se ale média pravděpodobně nedočkají. „Některé poškozené o tom uvažují, ale když dojde na lámání chleba, většinou jsou radši, když u toho nikdo není, což je pochopitelné,“ dodala.

Cítím, že dělám dobře

Přesto jedna z poškozených, moderátorka Martina Hynková, před novináře přišla a dala výslovný souhlas se zveřejněním výpovědi i její identity. „Bylo to náročné, není to lehké jít zpátky do toho období, přímo do té situace a znova o tom povídat,“ řekla.

Tím, že se kauza řeší u soudu, by Hynková chtěla pomoci dalším a vyslat jasný vzkaz agresorům, že jim toto chování nebude procházet. Dále zdůraznila, že je nutné pohlížet na poškozené jako na ty, kterým se má v těchto situacích věřit, a nikoliv ty, jejichž výpovědi jsou od začátku zpochybňovány.

„Je to nějaká temnota, kterou táhnu 20 let, a ta temnota se nyní dostává na světlo. Je to pro mě léčivé a ozdravné. Cítím, že dělám dobře. Není to lehký, ale je to správný. Je dobře, že jdeme s touto kauzou na světlo, že jsou zde ženy, které to vidí podobně. Chceme to změnit pro další generace,“ dodala Hynková.

Co se děje v jednací síni, nastínila i státní zástupkyně Martina Adámková. „Výslechy, které teď provádí soud, jsou výslechy jednotlivých poškozených a jediné, co k tomu mohu říct, je, že jsou mnohdy velmi emotivní.“

Téměř čtyři desítky žen by měly vypovídat před soudem během několika následujících jednání. Podle právních zástupců poškozených je ale možné, že se některé ženy rozhodnou vypovídat veřejně.

Co o Cimickém řekl posudek

Minulý týden soud vyslechl znalce a další svědky. Psycholog Pavel Král představil znalecký posudek, podle kterého Cimický netrpí duševní poruchou, ale má sníženou empatii a klade důraz na vlastní výjimečnost.

Cimického kolegyně z jeho soukromé kliniky Modrá laguna minulý týden u soudu vypověděly, že o obtěžování na klinice nikdy neslyšely a že nezaznamenaly ze strany Cimického žádné nevhodné chování.

Žalobkyně Martina Adámková viní Cimického z 39 sexuálně motivovaných trestných činů. Požaduje pro něj tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese. Lékař veškerá obvinění odmítl a prohlásil, že jeho chování bylo vždy vedeno s cílem léčit pacienta.

Reklama

Doporučované