Hlavní obsah

Útok na elitní žalobce. Někdo jim povolil kola

Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Soudní jednání u kauzy Stoka doprovázela přísná bezpečnostní opatření.

Reklama

aktualizováno •

Dosud neznámé pozadí soudního procesu v obří korupční kauze: Elitní žalobci se stali terčem sabotáže, na jejímž odhalení pracovali kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zatím bez výsledku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V roce 2021 vrcholila u brněnského krajského soudu první část velké korupční kauzy Stoka dotýkající se vlivných postav hnutí ANO.

Zatímco se kamery soustředily na dění v soudní síni a odhalování milionových úplatků z brněnských městských zakázek, žalobci případu, jak nyní vyšlo najevo, čelili skrytému a v možných důsledcích i nebezpečnému útoku.

Podle zjištění Seznam Zpráv zatím neznámý pachatel dvěma státním zástupcům, kteří na Stoce pracovali, uvolnil šrouby u kol jejich automobilů. Případy se staly v rozmezí půl roku na dvou různých místech.

Případy potvrdili jak žalobci Petra Lastovecká a Radek Mezlík, kteří byli terči útoků, tak policie.

Náhoda? Technicky nemožná

Kdo po žalobcích jde, se pokouší zjistit Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Policisté dva případy útoku na auta žalobců kvalifikovali jako spáchání trestného činu násilí proti orgánu veřejné moci, za který hrozí až pět let vězení.

Žalobkyně Petra Lastovecká z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci redakci řekla, že v jejím případě se incident stal v červenci 2021. „Při cestě autem s rodinou na frekventované hlavní silnici mi zadní kolo téměř upadlo. Zastavovala jsem na poslední chvíli. Několik šroubů od kola bylo úplně pryč a dva zbylé byly uvolněné,“ popsala Lastovecká.

Doplnila, že ve značkovém servisu jí poté sdělili, že je technicky nemožné, aby se šrouby jejího automobilu takto povolily samy a vypadly.

Čtyři z pěti šroubů povoleny

Petra Lastovecká jako žalobkyně dlouhodobě dozoruje vyšetřování závažných případů korupce v Brně. Část agendy před popsaným incidentem převzala po kolegovi Radku Mezlíkovi, který v roce 2020 odešel dělat jednoho z evropských žalobců.

Předtím byl klíčovým mužem, který dozoroval kauzu Stoka. A právě jemu se - několik měsíců po kolegyni Lastovecké - stala další podobná událost.

„Koncem roku 2021 mi někdo záměrně povolil kolo u auta, podle automechaniků konkrétně čtyři z pěti šroubů. Věc jsem nahlásil policii, i když pravděpodobnost zjištění pachatele je v takových případech velmi malá,“ řekl redakci Mezlík.

Z bezpečnostních důvodů případ více komentovat nechtěl.

Politici ANO v brněnské Stoce

  • Kauza Stoka odstartovala v roce 2017, když policisté při prověřování úniků ze svých spisů shodou náhod nahráli tehdejšího místostarostu Brno-střed za ANO Jiřího Švachulu.
  • Švachula je dnes za korupci nepravomocně odsouzený na 9,5 roku vězení. Společně s ním soud potrestal za manipulace zakázek největší a nejbohatší brněnské městské části Brno-střed dalších sedm lidí a dvě firmy.
  • Další podnikatelé, kteří upláceli za možnost zakázky získat, se přiznali a dohodli se na podmíněných trestech a finančním odškodnění radnice.
  • NCOZ ale stále prověřuje další možné větve korupce v Brně i v Praze. Zaměřuje se například na dění v brněnských městských firmách s miliardovým rozpočtem a podezřívá i někdejší pravou ruku Andreje Babiše Jaroslava Faltýnka a jeho syna Jiřího. Ani po letech je ale neobvinila.
  • Kvůli nedostatku důkazů už policisté odložili prověřování toho, zda se Jaroslav Faltýnek pokusil ovlivnit miliardový tendr na dálniční mýto. A to společně s někdejším šéfem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem, kterému Švachula dělal poradce.

Přímá souvislost s naší prací

Petra Lastovecká je přesvědčená, že v obou případech šlo o cílený útok na státní zástupce.

„Bohužel je namístě si uvědomovat, že k poškození obou vozidel došlo v přímé souvislosti s naším pracovním působením,“ uvedla Lastovecká.

Dále se ani ona k záležitosti vyjadřovat nechtěla - z podobných důvodů jako kolega Mezlík. A to ani k tomu, zda státní zástupci reagovali na incidenty nějakými bezpečnostními opatřeními.

Jak Seznam Zprávy zjistily, jednou z vyšetřovacích verzí policie bylo právě i to, že se mstí někdo, kdo uvázl ve vyšetřování Stoky. Výslechy ve věci „poškození aut státních zástupců“ absolvovali někteří z obžalovaných. Avšak nepřineslo to výsledek.

Možných podezřelých je mnoho. Incidenty totiž nutně nemusely souviset přímo se Stokou.

Radek Mezlík například dozoroval i vyšetřování stamilionových daňových úniků nebo podvody související se solárními elektrárnami.

Petra Lastovecká zase mimo jiné zodpovídá i za rozsáhlou brněnskou bytovou kauzu, v níž už policie obvinila prominenty blízké ODS či KDU-ČSL a další jsou mezi podezřelými. K soudu dříve dostala i někdejšího šéfa problematického policejního týmu Mlýn Stanislava Grosse, který už dostal nepravomocný trest za torpédování vlastního vyšetřování.

Zda se oba žalobce pokoušel zranit někdo z těch, které poslali k soudu, se ale Národní centrále proti organizovanému zločinu zjistit nepodařilo. Konkrétního pachatele zjistit nedokázali.

Stále však doufají, že se vynoří nové důkazy, které jim záležitost nakonec pomohou objasnit. Ani oni proto nechtějí poskytovat obšírnější informace.

„Prověřování bylo ukončeno odložením, nicméně pokud ve věci budou zjištěny nové skutečnosti, prověřování bude obnoveno,“ uzavřel mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Reklama

Doporučované