Hlavní obsah

U dealera Škody montovali kradené navigace. „Promlčeno,“ řekl soud

Případ kradených navigací začal v roce 2013 domovními prohlídkami. Skončil teprve loni – odsouzením jediného z obžalovaných.

Reklama

Výsledkem letité aféry s kradenými navigacemi je nakonec jen jediný trest. Manažerům firmy NH Car hrozilo vězení, podle soudu je ale případ promlčený.

Článek

Před devíti lety to byla zpráva, která zahýbala zákazníky i českým trhem s auty: Policisté spustili sérii domovních prohlídek a obvinili několik lidí z instalování kradených navigací do nových vozů.

A navíc se tohle podle detektivů dělo ve známé společnosti NH Car, jednom z největších a nejznámějších dealerů Škody Auto a dalších značek.

Soud tuhle kauzu podle zjištění Seznam Zpráv před koncem loňského roku v tichosti definitivně uzavřel. Výsledek?

Jeden podmíněný trest pro člověka, který kradené navigace do autosalonu dodával. Firmu NH Car, obžalovanou jako právnickou osobu, soudy pravomocně osvobodily. A zaměstnanci autosalonu vyvázli bez trestu, protože jejich trestný čin byl už promlčený.

„Obžalovaní museli vědět o původu předmětných navigací z trestné činnosti,“ píše se v dosud nepublikovaném rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Firma: Nedávalo to smysl

Celý příběh začal tak, že policisté v roce 2013 vyšetřovali případ vyloupeného auta patřícího společnosti NH Car. Běžná policejní rutina dostala nový náboj, když vyšetřovatelé vyťukali do počítače číslo navigace, kterou si zloděj odnesl.

Ukázalo se, že stejnou navigaci někdo nedlouho předtím ukradl z úplně jiného auta. To bylo na první pohled podezřelé, protože navigace měla být na papíře originálním vybavením auta, určeného pro zákazníka.

Rozjelo se pátrání, na jehož konci policisté ukázali na čtyři lidi. První byl Aleš Pražák, který ve velkém na internetu obchodoval s náhradními díly do škodovek a od nějž kupoval kradené navigace P.D., prodejce nových aut v NH Car. Podle obžaloby pak tyhle černé obchody schválil obchodní ředitel autosalonu R.D.

„Obžalovaný P.D. i jeho nadřízený obchodní ředitel obžalovaný R.D. nechávali navigace instalovat pouze do nových vozidel, kde takto podstatně laciněji pořízená multimédia pomáhala snižovat cenu vozidla, aby tak byla atraktivnější pro zákazníky,“ stálo v písemné obžalobě.

Přeloženo: Manažeři autosalonu to vše dělali proto, aby mohli zákazníkům nabídnout, že si místo desítek tisíc připlatí za značkovou navigaci jen zlomek. Navigace do aut montovali za 14 až 22 tisíc, cena nových se přitom pohybovala kolem 40 tisíc. Navíc tím získali výhodu proti konkurenci – sleva na navigaci měla zapůsobit, aby si člověk koupil nové auto právě u NH Car.

Detektivové zadokumentovali celkem osmnáct navigací, které v autosalonu nainstalovali konkrétním zákazníkům. U zprostředkovatele Pražáka našli v garáži nářadí na vybrušování originálních čísel z navigací, samolepky s originálními logy Škody Auto a v odpadkovém koši seškrábané štítky z navigací.

Odpadky v koši jako důkaz

Pražákovi obžaloba kromě toho napočítala ještě dalších 220 kradených a později zlegalizovaných zařízení, hlavně autorádií nebo airbagů.

Pražák se u soudu bránil, že navigace jen repasoval – upravoval je podle přání zákazníků. A netušil, že pocházejí z krádeží. „Pokud bych měl podezření, šel bych na policii,“ prohlásil u výslechu před soudem.

Pražák odešel jako jediný s trestem: rok a půl podmíněně plus pokuta 200 tisíc.

Bývalý obchodní ředitel D. u soudu vysvětloval, že nedává smysl, aby tímhle zločinným způsobem firmy typu NH Car vydělávala peníze. Síť autosalonů tehdy tržila dvě miliardy ročně a prodávala šest tisíc vozů ročně.

„Musel bych být duševně chorý, kdybych riskoval kariéru kvůli osmnácti autům,“ upozorňoval D. před soudem. „Při obratu dvou miliard korun by nedávalo žádný ekonomický ani jiný smysl, kdyby firma chtěla profitovat na osmnácti navigacích. Ohrozila by důvěru trhu zákazníků a klientů,“ vysvětloval u soudu také Jan Brodec, zástupce společnosti NH Car.

Brodec dodal, že zaměstnanci rozhodně nemontovali kradené navigace do aut úmyslně – ale že sami naletěli prodejci Pražákovi, který navigace dodával s účetními doklady, takže budily dojem, že je vše v pořádku.

Obvodní soud skutečně NH Car osvobodil. Ve stručnosti proto, že podle soudkyně Markéty Binderové se nepodařilo prokázat, že montování kradených navigací bylo víc než jen selhání zaměstnanců – to znamená, že nešlo o byznysovou politiku vzešlou z nejvyšších pater společnosti. A ani státní zástupce se proti tomu neodvolal.

PIN přišel z Ukrajiny

Zato obchodnímu řediteli R.D. a prodejci P.D. dala soudkyně shodně dvouleté podmínky. Vycházela mimo jiné z odposlechů a z toho, jak se navigace dostávaly do nově prodaných vozů. Dodavatel Pražák navigace do autosalpnu posílal v neoriginálních krabicích, zabalené pouze v igelitových sáčcích. A rovnou už také k nim byl na papírku napsaný PIN.

To bylo proti všem bezpečnostním pravidlům Škody Auto. Správně se PIN pouze online připojí do systému, který číslo vygeneruje. Pozná také, když je navigace kradená. Technici NH Car ovšem osmnáct problémových navigací instalovali v offline režimu, což někteří v roli svědků potvrdili před soudem.

„Jako profesionálové v oboru automobilového průmyslu prokazatelně museli vědět o původu navigací a byli alespoň srozuměni s tím, že jejich jednáním pravděpodobně dojde k zastření původu navigací, protože tyto byly namontovány do legálně opatřených vozů,“ napsala soudkyně Binderová do rozsudku, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Dodavatel navigací Pražák podle detektivů získával tajné PINy od ukrajinského podnikatele, který je zase opatřoval od neznámých kamarádů na Ukrajině. Čísla si posílali esemeskami.

Policisté a státní zástupce tuhle kauzu dovedli k soudu jako takzvané podílnictví na krádeži. Ale u odvolacího soudu se ukázalo, že za použití těchto paragrafů už došlo k promlčení. Lhůta byla pouze tříletá. Tím se pro zaměstnance autosalonu P.D a R.D. kauza uzavřela, jejich stíhání jednou provždy skončilo.

Společnost NH Car nyní podle justiční databáze soudních sporů požaduje u soudu odškodnění za roky trestního stíhání. Nároky vyčíslila na 7,8 milionu.

(Seznam Zprávy v případě dvou obžalovaných zaměstnanců společnosti NH Car uvádějí pouze jejich iniciály, protože jejich stíhání skončilo promlčením. Nebyli tedy pravomocně odsouzeni, ani osvobozeni).

Reklama

Související témata:
NH Car

Doporučované