Hlavní obsah

Vláda chce novou vyšetřovací komisi k Bečvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Do řeky Bečvy unikly 20. září 2020 jedovaté látky, které zahubily 40 tun ryb.

Reklama

Ministr Petr Gazdík navrhne vznik nové vyšetřovací komise, která na půdě Sněmovny nasvítí vyšetřování havárie, kvůli níž uhynulo 40 tun ryb. Řešit má i dosavadní postup žalobců po podání trestního oznámení loni na podzim.

Článek

Nad pátráním po vinících otravy moravské řeky Bečvy visí otazníky. Vládní politici, kteří v minulém volebním období práci příslušných vyšetřovatelů kritizovali ještě v opozičních lavicích, plánují v kontrolní činnosti pokračovat.

Podle zjištění Seznam Zpráv se chystá ustavení nové vyšetřovací komise, která by měla pokračovat ve zjištěních poslanců v rámci kauzy Bečva z minulého volebního období.

Poslanci by měli prověřit i podivné zacházení s trestním oznámením kritizujícím dosavadní postup vyšetřovatelů, na což v pondělí upozornily Seznam Zprávy.

Pochybnosti přibývají

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) je přesvědčený, že navzdory trestnímu stíhání společnosti Energoaqua a jejího ředitele Oldřicha Havelky přetrvávají pochybnosti o tom, kdo přírodní katastrofu a úhyn 40 tun ryb způsobil. To je pro něho důvod, aby se kauza opět začala zkoumat na půdě Poslanecké sněmovny a případ na veřejnosti získal dostatečnou pozornost.

„Při debatě o programovém prohlášením vlády jsme diskutovali o nutnosti vyjasnit okolnosti otrávení řeky Bečvy. Je zapotřebí co nejdříve obnovit činnost sněmovní vyšetřovací komise, která již v minulém volebním období dospěla k důležitým zjištěním. O tom, že je třeba prověřit okolnosti šetření kauzy, svědčí i podezřelé zacházení státních zástupců s trestním oznámením, které jsem podal loni na podzim na základě závěrů vyšetřovací komise,“ řekl místopředseda Starostů Seznam Zprávám.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) se této iniciativě nebrání. „Je to na rozhodnutí Poslanecké sněmovny, ministerstvo je připravené případně spolupracovat,“ řekla ministryně Seznam Zprávám.

Pro vytvoření vyšetřovací komise je v Poslanecké sněmovně zapotřebí 50 hlasů, což by pro vládní koalici se 108 hlasy neměl být problém.

Prověříme sami sebe

Policie loni v červnu obvinila společnost Energoaqua a jejího ředitele Oldřicha Havelku, kteří provinění odmítají a žádají zastavení trestního stíhání. Své přesvědčení dokládají vlastní expertizou, která vyvrací policejní závěry.

Jde o politicky citlivý případ, protože nedaleko oblasti havárie stojí i chemička DEZA patřící skupině Agrofert expremiéra Andreje Babiše (ANO).

Seznam Zprávy na začátku týdne informovaly o tom, jak se dosud naložilo s trestním oznámením, které loni v říjnu podal poslanec Petr Gazdík. Pro podezření, že pátrání po vinících říční katastrofy provází podezřelý postup vyšetřovatelů. Některé jejich kroky označil za „zločinné spolčení“.

Gazdík poukázal na ztracené nebo chybně odebrané vzorky otrávené vody či nekoordinované postupy kontrolních úřadů. Trestní oznámení odeslal Gazdík loni v říjnu Nejvyššímu státnímu zastupitelství (NSZ), které na základě jeho dokumentu doporučilo ostravským krajským žalobcům vykonat ve vyšetřování dohled.

Ti však místo kontroly předali Gazdíkovo oznámení státním zástupcům do Vsetína. Což jinými slovy znamená, že ti, na které je v trestním oznámení poukazováno, mají tato podezření sami prověřit. Po dotazech redakce Nejvyšší státní zastupitelství uvedlo, že zváží zásah v dané věci.

Reklama

Doporučované