Hlavní obsah

Vrátit, či nevrátit? Vedení STAN projedná dary od firem stíhaného muže

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN, jehož vedení dnes projedná otázku svých finančních darů.

Reklama

Podle zjištění Seznam Zpráv jde o částku ve výši kolem 910 tisíc korun.

Článek

Špičky hnutí STAN dnes na předsednictvu projednají otázku, jak naložit s problematickými sponzorskými dary.

Seznam Zprávy minulý týden upozornily, že hnutí STAN po volbách získalo 910 tisíc korun od firem spojených s trestně stíhaným podnikatelem. O vysvětlení situace na konci minulého týdne Starosty požádali koaliční partneři, premiér Petr Fiala (ODS) i vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti).

Že dnes vedení Starostů sponzorský případ projedná, potvrdil místopředseda STAN a ministr školství Petr Gazdík. „Ve hře jsou asi tři varianty,“ uvedl.

O jaké jde, sdělit nechtěl. Ani to, jak se k celé záležitosti staví on osobně. Věří ale, že předsednictvo hnutí najde řešení, se kterým ještě dnes seznámí veřejnost.

Zdroje blízké vedení hnutí STAN uvedly, že názory na to, zda kritizované dary vrátit, či nikoli, se liší. Zastánci vrácení peněz argumentují tím, že kauza by utichla – tím víc ve chvíli, kdy se opozice chystá v Poslanecké sněmovně ustanovit vyšetřovací komisi.

Oponenti vrácení finančních darů se naopak obávají, že by tím de facto přiznali pochybení, ač jsou přesvědčeni, že na jejich straně žádné nenastalo. Tvrdí, že neměli jak zjistit, že daný byznysmen je trestně stíhaný. Minulý týden na to však upozornily Seznam Zprávy, mimo jiné s odkazem na veřejně dostupné informace.

Změňme zákon

Místopředseda STAN a středočeský náměstek hejtmanky Věslav Michalik spojuje řešení aktuálního případu s revizí zákona o financování politických stran.

„Jsem pro, aby platila stejná pravidla pro všechny politické strany, a jsem dlouhodobě přesvědčen o tom, že pokud se chceme vyvarovat jakýmkoli spekulacím, je potřeba změnit zákon o financování politických stran,“ řekl Seznam Zprávám starosta Dolních Břežan a náměstek středočeské hejtmanky, který se kvůli nejasnostem ve svém majetku loni nakonec nestal ministrem průmyslu a obchodu.

Jak velkou sumu by hnutí STAN případně vracelo? Z analýzy Seznam Zpráv plyne, že jméno obviněného podnikatele Ladislava Duška figuruje ve spojení s celkem pěti firmami, které Starostům po volbách poslaly v součtu 910 tisíc korun. Jde o následující společnosti, v nichž Ladislav Dušek nyní figuruje jako spolumajitel:

Seznam Zprávy se pokoušely Ladislava Duška kontaktovat, podnikatel však komunikaci odmítl.

„Vznesli jsme dotaz na pana Duška, zda je možné vám poskytnout na něj kontakt. Pan Dušek si nepřeje, abychom kontakt předali,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí firmy REMA Systém Julie Melnykova. Právě tato firma je jedním z dárců a obviněný muž je mezi konečnými vlastníky.

Reklama

Doporučované