Hlavní obsah

„Bylo to jen malé varování.“ Kdo je člověk, který vyhecoval dav u Národního muzea

Foto: Profimedia.cz

Takzvaná demonstrace proti bídě z minulé soboty.

Reklama

Po týdnu od útoku demonstrantů proti symbolu Ukrajiny na budově Národního muzea padlo zatím jedno obvinění. Jeden ze 20 zadržených demonstrantů přitom říká, že další pokus strhnout zde ukrajinskou vlajku je na dohled.

Článek

Bylo to ještě před začátkem demonstrace, kterou minulou sobotu svolala do Prahy strana PRO. Sedmašedesátiletý důchodce z Uherskohradišťska Jaroslav Popelka chodil po Václavském náměstí a opakoval výzvu, aby dav po skončení protestu strhl z historické budovy Národního muzea ukrajinskou vlajku.

Záběry pochodujícího muže s megafonem natočil reportér Reflexu Martin Bartkovský. Popelka vykřikoval, že demonstranti budou vládě pro smích, pokud se po demonstraci jen pokojně rozejdou. „Je třeba je pořádně vystrašit. Navrhuji po skončení tohoto shromáždění odstranit z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku,“ volal.

Podle policie demonstranty takto hecoval dav i po skončení mítinku.

A stalo se to, co chtěl. Jeho výzvy se chytlo několik stovek lidí a po potyčkách s policií, která veřejný majetek bránila, skončilo v poutech 20 lidí.

Bilance týden po demonstraci je taková, že byl obviněn byl jeden člověk, jehož však policisté zadrželi už během protestu na Václavském náměstí. Je podezřelý z trestného činu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

Zda padnou další obvinění, není zatím jasné. „Policisté nadále vyhodnocují záběry z daného incidentu před Národním muzeem a budou stanovovat právní kvalifikace,“ uvedla mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová.

„Musejí se bát.“

Mezi prvními zatčenými u Národního muzea byl i Jaroslav Popelka. „Oni mě zadrželi a pak odvezli na Bartolomějskou,“ popsal Seznam Zprávám s tím, že ho policisté vyslechli a poté propustili. Z ničeho dosud obviněn nebyl.

Jaroslav Popelka je politickým aktivistou už od mládí. Za minulého režimu byl několikrát vězněný za tisk a distribuci protirežimních letáků. Teď už je v důchodovém věku. Penzi ale prý nepobírá, protože nemá dost odpracovaných let. Místo toho, jak vyplývá z centrální evidence exekucí, čelí několika exekucím dohromady ve výši desítek tisíc korun.

Jaroslav Popelka působí v organizaci Holešovská výzva. Na jejích webových stránkách píše své politické názory a vyzývá lidi k účasti na různých demonstracích. Na stránkách nechybí ani číslo účtu, kam mají podporovatelé posílat peníze. A proč chtěl, aby demonstranti strhli ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea?

„Lidé, kteří jsou ve vládě, jsou takového druhu, že jediné, co na ně platí, je, když dostanou strach. A já jsem chtěl vlastně ukázat vládě, že lidé už toho mají opravdu dost a že jsou ochotni prostě udělat i jiné akce,“ popsal Popelka svou motivaci, proč burcoval lidi k tažení na muzeum.

Policií natočené záběry před budovou Národního muzea. Video: Policie ČR

Šlo podle něho jenom o „malé varování“. Příští akci, kterou nazval defenestrace ukrajinských vlajek, plánuje na 6. května. Chce, aby se lidé ten den sešli na náměstích měst s tyčemi, háky a žebříky a strhli modro-žluté vlajky ze všech budov. Hlavní akce má být opět v Praze u Národního muzea.

„Po té příští akci nás buď postřílejí, anebo tam ta vlajka nebude,“ prohlásil v telefonickém rozhovoru Popelka s tím, že plánuje jít „natvrdo do střetu“.

Ukrajinské vlajky různé státní instituce nebo i soukromníci vyvěsili jako projev solidarity se státem, který čelí válečné agresi Ruské federace. Jaroslav Popelka ale ukrajinskou vládu neuznává. Tvrdí to samé, co hlásá kremelská propaganda.

„Ten režim mně vadí. To jsou nacisti a prostě ta vlajka je v současné době symbolem nacistického režimu,“ opakuje Popelka dezinformace, které šíří Rusko.

Podmínka za poplašnou zprávu

V souvislosti s ukrajinskou vlajkou na Národním muzeu stál už Jaroslav Popelka jednou před soudem. Před měsícem mu Obvodní soud pro Prahu 1 vyměřil půlroční podmínku se zkušební dobou na 18 měsíců za šíření poplašné zprávy. Důvodem byly loni v listopadu odeslané dopisy adresované Národnímu muzeu, policii a vládě. V jednom z nich vedení Národního muzea Popelka vyzýval, aby 17. listopadu vlajku stáhlo, jinak může hrozit násilí a poškození budovy.

„Získali jsme informace, že některé radikální skupiny se chystají vniknout násilím do budovy Národního muzea a odstranit vlajku Ukrajiny, popřípadě použít zápalné střely,“ psal Popelka v ručně psaném dopise.

K autorství dopisů se přiznal. Při výslechu na policii uvedl, že „vlastenecky smýšlející občany uráží, že na budově, která byla v roce 1968 rozstřílena ukrajinskými vojáky, dnes visí jejich vlajka“.

Foto: Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, Seznam Zprávy

Úryvek z rozsudku, ve kterém je uveden text dopisů Jaroslava Popelky adresovaným Národnímu muzeu, policii a vládě.

Soudce Lukáš Svrček v odůvodnění rozsudku napsal, že Popelkovo jednání lze sice považovat „za částečně absurdní“ s tím, že jeho výroky vycházejí z „kruciální neznalosti historie“, přesto to nelze jen tak přehlédnout.

„Nelze je v žádném případě bagatelizovat, a to s ohledem na konsekvence současného dění,“ napsal soudce.

Jaroslav Popelka, který stál kvůli svému aktivismu před soudy jak za minulého režimu, tak i po revoluci, ale hrozí dál. Pokud vláda neodstoupí, hodlá přitvrdit.

„Prostě se jim postavíme jako muži. V přímém střetu,“ prohlásil na závěr rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované