Hlavní obsah

Žalobce chce poslat do vazby jednoho z obviněných v kauze armádní zakázky

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Policie v úterý zasahovala také na Generální štábu Armády České republiky.

Reklama

aktualizováno •

Žalobce rozhodl, že bude chtít vazbu pro jednoho obviněného v případu ovlivnění veřejné zakázky na servis mikrovlnné sítě, přes niž komunikují vojáci.

Článek

Celkem šest lidí a tři firmy čelí obvinění v souvislosti se zakázkou na servis mikrovlnné sítě pro armádu. U většiny z nich státní zástupce souhlasí, aby byli vyšetřovaní na svobodě.

„V dané trestní věci jsem podal soudu návrh na vzetí do vazby jedné osoby,“ uvedl žalobce Adam Borgula. Doplnil, že o vazební stíhání žádal kvůli tomu, aby dotyčný nemohl ovlivňovat zatím nevyslechnuté svědky, a z důvodu možného pokračování v trestné činnosti.

O tom, zda na něj bude uvalena vazba, bude během čtvrtka rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 9. Jeden zdroj, který je obeznámen s průběhem vyšetřování, pro Seznam Zprávy uvedl, že se návrh na vazbu týká Jindřicha Špringla. Jeho advokát se k tomu zatím nevyjádřil.

Dalších pět lidí tak policisté propustili ze zadržení na svobodu. Čelí obvinění kvůli ovlivňování veřejné zakázky. Za což jim hrozí od dvou do osmi let ve vězení.

Seznam Zprávy již v úterý popsaly, že vyšetřovatelé dospěli k podezření, že se několik firem účelově domluvilo, jak získat šestatřicetimilionovou zakázku na pozáruční servis mikrovlnné sítě a na přenosový komunikační systém, jejímž zadavatelem bylo Ministerstvo obrany.

Podnikatel Jindřich Špringl – jak je uvedeno v dokumentu, v němž policie zdůvodnila domovní prohlídky – nejprve dohodl s firmou Tesla, že se jeho firma Analogia nebude o veřejnou zakázku ucházet. Za to měl dostat subdodávky ve výši 22 milionů.

Jak dále popsali vyšetřovatelé, nakonec Špringl firmu Tesla obešel. Domluvil se se společností Jimi. Zakázku pak Tesla napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Špringl pak nabídl Tesle, že firma Jimi ze soutěže odstoupí, požadoval za to ale mnohem lepší podmínky pro svoji firmu Analogia.

Reklama

Doporučované