Hlavní obsah

Zbytečný „kyslík ve spreji“ mohl někomu přinést až milion korun

Foto: Seznam Zprávy

Sada s defibrilátorem a kyslíkovým vyvíječem od firmy Ankaba, jediného dodavatele těchto setů pro laické poskytování první pomoci.

Reklama

Trochu záhada: Kdo vymyslel, že úřad utratí přes tři miliony za přístroj, před nímž přitom lékaři varují?

Článek

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v pondělí zrušil zakázku na nákup „kyslíku ve spreji“ – podle lékařů zbytečného a vlastně v důsledku i nebezpečného přístroje pro poskytování první pomoci.

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který rozděluje dotace rolníkům, chtěl za sady obsahující tyto kyslíkové generátory – jak upozornily Seznam Zprávy – utratit 3,25 milionu.

Jak ukazují zjištění Seznam Zpráv, mohlo se jednat o dobrý byznys, pokud by zakázka dospěla až k výběru vítězného dodavatele.

Státní fond plánoval nakoupit 65 „krabiček“, v nichž by se nacházel jednoduchý defibrilátor pro obnovení srdeční činnosti (takový, jaký dokáže obsluhovat i laik) a pak právě kyslík ve spreji. Jeden box by tedy vyšel na 50 tisíc.

Defibrilátor – jak ukazují informace od oslovených firem z oboru i z jejich nabídek na webu – je možné na trhu běžně sehnat za 25 tisíc korun, speciální skříňku s elektronickým alarmem kolem pěti tisíc, zhruba další tři tisíce si dodavatelé účtují za dopravu a školení k obsluze.

To znamená, že jen za kyslíkové vyvíječe dovážené do Česka pod značkou O2 pack, by státní fond vydal plus minus milion.

„SZIF kvůli tomuto nepochopitelnému požadavku na O2 generátor plánuje zcela zbytečně utratit více jak milion korun bez daně z přidané hodnoty,“ spočítal Michal Baroš, šéf firmy Medsol, která se zabývá prodejem zdravotnické techniky. O zakázce mluvil pro Seznam Zprávy začátkem týdne v přítomném čase – teprve nedlouho poté ministr Nekula oznámil, že se tendr zastavuje.

Tyto přístroje se v minulosti (a opět je do dohledatelné na internetu) prodávaly za velkoobchodní cenu kolem pěti tisíc. Takže jen ze 65 kusů kyslíku ve spreji by měl případný dodavatel výdělek přes 800 tisíc.

Přitom největší odborníci na resuscitaci a první pomoc jednoznačně tvrdí, že kyslík ve spreji je jen drahá hračka, která ničemu nepomůže: když někdo zkolabuje, je podle lékařů zbytečné a někdy dokonce nebezpečné mu podávat kyslík – navíc zařízením, které zdaleka nevyvine tolik kyslíku, kolik člověk vdechuje.

Spíš se podle lékařů může stát, že se tím ztratí cenný čas, jenž by se mohl věnovat například masáži srdce do doby, než přijede profesionální záchranka.

„Je to úplně k ničemu,“ řekl už loni o vyvíječi kyslíku lékař Anatolij Truhlář, předseda České resuscitační rady. Tehdy Seznam Zprávy upozornily na podobnou zakázku Středočeského kraje, který si těchto sad objednal dokonce za deset milionů.

A to v případě Státního zemědělského intervenčního fondu vyvolává další otázky. Například jestli jeho úředníci zodpovědní za zakázku věděli, že chtějí utratit miliony za přístroj, jejž lékařské kapacity silně nedoporučují – jak bylo zřejmé už po sérii článků Seznam Zpráv o středočeské zakázce.

Mluvčí fondu Miroslav Bína pouze připomněl, že podle podmínek soutěže musel dodavatel ukázat potvrzení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv, že má jeho přístroj takzvanou notifikaci. Jenže to je jen potvrzení, že firma obchodující s kyslíkem ve spreji poslala na tento úřadu oznámení, že ho má v nabídce. Neznamená to, že lékový ústav přístroj prozkoumal a schválil.

„V případě potřeby bychom podklady konzultovali s příslušnými odborníky,“ podotkl mluvčí fondu Bína.

Není ani vysvětleno, koho konkrétně na zemědělském fondu napadalo, že je dobré kyslíkové generátory pořídit. Mluvčí Bína nejprve uvedl, že nákup byl už v roce 2019 schválený na poradě u tehdejšího ministra zemědělství Miroslava Tomana z ČSSD. Kvůli koronaviru se však zakázka odložila, takže ji fond vypsal až loni – 23. prosince, tedy poslední pracovní den před Vánocemi.

Bylo to mimochodem období, kdy resort fakticky neměl ministra. Miroslav Toman už byl po volbách pryč a jeho nástupce Zdeněk Nekula nemohl být jmenován, protože měl pozitivní test na covid.

Podle vyjádření ministerstva se však, jak ukazuje zápis z toho dne roku 2019, žádná zakázka na kyslík ve spreji na poradě u ministra neschvalovala. Pouze ji někdo ze zemědělského fondu dal do té části programu, kterou si účastníci porady jen přečtou, ale nerozhodují o ní.

„Záměry veřejných zakázek se předkládají poradě vedení pro informaci,“ řekl mluvčího ministerstva Vojtěch Bílý.

Jediným dohledatelným obchodníkem s kyslíkem ve spreji v Česku je firma Ankaba, která už udělala podobný desetimilionový obchod se Středočeským krajem. I majitel firmy Eduard Urminský už před rokem potvrdil, že kyslík ve spreji dováží výhradně jeho společnost. „Ano, jsme jediní. Ale co brání ostatním, aby sem generátor také dováželi?“ ptal se v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv.

Zakázkou pro středočeský krajský úřad se už přes rok zabývá policie. Mimo jiné proto, že tehdejší vedení kraje nakoupila kyslíkové vyvíječe bez soutěže. „Ve věci nadále probíhá prověřování,“ řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Na otázky ohledně zakázky vypsané zemědělským fondem majitel firmy Eduard Urminský nechtěl odpovídat. Jak uslyšel v telefonu, že mu volá novinář, ihned hovor ukončil.

Reklama

Doporučované