Hlavní obsah

Šéf dotačního fondu i přes kritiku zůstane. Je to profesionál, míní Nekula

Foto: ČTK

Generální ředitel SZIF Martin Šebestyán. S nynějším ministrem Nekulou byli dříve v roli šéfů dotačních agentur kolegové.

Reklama

V dozorčí radě SZIF jsou nadále tři lidé s vazbami na Babišův Agrofert. Určitě to budeme řešit, uvedl ministr Zdeněk Nekula.

Článek

Když v minulých týdnech nastoupila vláda Petra Fialy a Andrej Babiš se svou suitou přešel do opozice, očekávalo se, že jako jednu z prvních institucí čeká ohlášená „deagrofertizace“ Státní zemědělský intervenční fond (SZIF).

Avšak fond zatím žádnou personální obměnou neprochází. A to přesto, že málokterá státní instituce byla v minulých letech kritizována za údajné ohýbání pravidel ve prospěch holdingu Agrofert tak tvrdě jako právě SZIF.

S výměnou generálního ředitele Martina Šebestyána nový ministr Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nepočítá. Má v něj prý důvěru. „Já ho vnímám jako profesionála, který postupuje transparentně,“ ohodnotil ministr na dotaz Seznam Zpráv manažera, který je ve funkci od roku 2013.

Dotace pro Agrofert

Nutno dodat, že i kdyby jej vyměnit chtěl, nebylo by to vůbec snadné. Šebestyán je chráněn zákonem o státní službě.

Šebestyánem řízená platební agentura, přes kterou tečou miliardy z Evropy i z národních zdrojů do českého zemědělství, čelila nařčení, že firmám z podnikatelské skupiny předchozího premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše vyplácela protiprávně dotace, bez ohledu na platnou legislativu v oblasti střetu zájmů.

Fond své jednání v kauze Babiš opíral hlavně o názor, že pracuje v odlišném režimu než jiné státní instituce - není poskytovatelem dotací ze státního rozpočtu podle rozpočtových pravidel - a ustanovení o střetu zájmů se na něj údajně nevztahuje.

Kritika na fond nemířila jen z politických kruhů, ale i z nevládního sektoru. „SZIF nepůsobí jako nestranně řízený státní orgán. Na základě zjištěných informací je možné říct, že SZIF jeví známky politicky dobyté instituce, která je podmnožinou a symptomem ovládnutého státu,“ uvedl například ve své loňské analýze Nadační fond proti korupci.

Jedna z výtek, která opět naznačila možné nestandardní propojení politiky a byznysu, se točila i kolem toho, že fondem najatá auditní společnost Ernst & Young pracuje zároveň pro Agrofert a hnutí ANO.

Ministr Nekula říká, že šéf SZIF Martina Šebestyán jeho důvěry nepozbyl. Zároveň ale prohlásil, že je pro něj klíčové, jaký bude finální výsledek auditu Evropské komise ve věci Babišova možného střetu zájmů. Od toho se podle ministra totiž mohou odvinout některé další kroky.

Je třeba také připomenout, že Nekula se s ředitelem Šebestyánem dobře zná. V letech 2015 až 2018 byl nynější lidovecký ministr předsedou představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, což je sesterská dotační instituce z resortu zemědělství.

Kritika v minulosti mířila i na pětičlennou dozorčí radu SZIF. Představitelé již jednou citovaného protikorupčního fondu v této souvislosti loni hovořili o „personálním pohlcení“ veškerých kontrolních orgánů SZIF. Hned tři členové dozorčí rady - tedy nadpoloviční většina - mají historické vazby na Agrofert a Andreje Babiše.

Jde o poslankyni za ANO Moniku Obornou (spoluzakladatelka hnutí), poslance Josefa Kotta (do politiky přišel jako produktový manažer společnosti ZZN Pelhřimov, spadající do holdingu Agrofert) a manažerku Jitku Věkovou (bývalá členka představenstva holdingu Agrofertu).

I v tomto směru je nový ministr Nekula opatrný a nepouští se do úvah o rychlém vyhazovu. „Teď bych složení dozorčí rady SZIF nechtěl komentovat, ale určitě to budeme řešit,“ sdělil ministr na dotaz Seznam Zpráv.

Podle neoficiálních informací Fialova vláda bere SZIF jako klíčovou instituci, u níž bude všech pět členů koalice chtít do složení orgánů hovořit. Členy dozorčí rady volí Poslanecká sněmovna, až na místopředsedu, u něhož je to věcí Senátu.

Na některé těžko vysvětlitelné kroky SZIF upozornily i Seznam Zprávy. Poukázaly na případ, kdy fond loni v červenci rozeslal dopis zemědělcům se sdělením, že pozastavuje administraci jejich projektů, a nabádal je k opatrnosti v případě zadávání zakázek firmám ze svěřenských fondů.

Konkrétně jmenoval ty, jež jsou spojené s Andrejem Babišem. Jde například o firmu Agrotec, prodejce zemědělské techniky. Důvodem pozastavení byl verdikt Evropské komise, která řekla, že český premiér své někdejší firmy dál nepřímo ovládá.

Po měsíci však žadatelé o dotace dostali od SZIF druhé psaní s jiným vyzněním. Tentokrát jim ti samí úředníci sdělili, že díky stanovisku advokátní kanceláře doznali, že zákon o střetu zájmů se veřejných zakázek netýká, a tudíž že opět spouští administraci jejich projektů.

Když se Seznam Zprávy snažily od fondu zjistit, jak to jeho úředníci vlastně myslí, odpověď nedostaly. Místo toho zemědělcům přišel třetí dopis. V něm se dočetli, že žadatelé o dotace na střet zájmů při svých investicích hledět musí, fond ho ale nemusí kontrolovat.

Fond tyto právní přemety dodnes nevysvětlil a neposkytl redakcí požadované expertní stanovisko, co jej ke změně pohledu vedlo.

Nový ministr Nekula případ osobně nezná, ale nevidí ani v tomto žádný zlý úmysl managementu SZIF. „Pan ředitel Šebestyán nedohlédne na ruce každého úředníka. Je potřeba se podívat na systém delegování,“ prohlásil.

Propojení je nežádoucí

Podle názoru Milana Eibla, analytika protikorupční organizace Transparency International, by SZIF ani žádný obdobný subjekt neměl mít ve svých orgánech lidi napojené na někoho z příjemců.

„U SZIF je však navíc patrná snaha vyhnout se jakýmkoliv zákonným požadavkům na omezování střetu zájmů. Z tohoto pohledu je nutné vyhodnotit, zda současné obsazení orgánů SZIF skutečně garantuje nezávislé rozdělování svěřených prostředků. A v případě pochybností je pak zcela namístě zajistit výměnu orgánů,“ míní Eibl.

Reklama

Doporučované