Hlavní obsah

Tok zemědělských dotací zcela ovládl Agrofert, uvedl protikorupční fond

Foto: ČTK/Kamaryt Michal, ČTK

Firma Agrofert podle tvrzení protikorupčního fondu fakticky ovládla státní platební agenturu SZIF.

Reklama

Nadační fond proti korupci analyzoval kontrolní mechanismy ve Státním zemědělském intervenčním fondu a dospěl k závěru, že platební agenturu ovládla firma Agrofert napojená na premiéra. Ta ale považuje takové tvrzení za absurdní.

Článek

Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), přes který tečou evropské peníze do agrárního sektoru, se vymkl veřejné kontrole a stal se z něj soukromý distributor peněz. Tyje z toho skupina Agrofert napojená na nynějšího premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše.

Tvrdí to Nadační fond proti korupci (NFPK), financovaný podnikatelem Karlem Janečkem. Fond detaině analyzoval kontrolní mechanismy této zemědělské platební agentury a dospěl k závěru, že nynější podoba fondu ještě více než v minulosti vyhovuje zájmům zmíněného holdingu, který Babiš dříve sice vložil do svěřenských fondů, nicméně zůstal takzvaným konečným beneficientem.

Ze zisků Agrofertu má tak nadále osobní prospěch.

„Vyzýváme ke skutečně nezávislému auditu hospodaření SZIF, a to lidmi, kteří nejsou nijak napojeni na skupinu Agrofert,“ uvedl pro Seznam Zprávy ředitel protikorupčního fondu Karel Škácha. Soudí také, že by měli být voláni k odpovědnosti úředníci fondu.

Redakce Seznam Zprávy požádala o stanovisko i samotnou firmu Agrofert. Ta výše naznačené závěry protikorupčního fondu označila za absurdní, odmítá, že by ve fondu měla „své“ lidi.

„Vztahy mezi SZIF a společnostmi skupiny Agrofert jsou maximálně transparentní,“ uvedl mluvčí holdingu Karel Hanzelka.

Fiktivní nezávislost

Protikorupční fond ve své dnes zveřejněné anylýze upozorňuje, že začátkem roku 2020 došlo v SZIF k významné změně. Fond totiž získal formální nezávislost na Ministerstvu zemědělství a dle jeho vlastního právního výkladu se na něj už nebude vztahovat zákon o střetu zájmů. Bude tedy moci rozdělovat dotace i firmám, které vlastní například člen vlády nebo její předseda. Jako v případě Andreje Babiše.

„Podle našeho názoru se jedná o účelové vytvoření „nezávislého“ dotačního fondu, který má za úkol obejít zákon o střetu zájmů politiků, zkomplikovat dohled nad rozdělováním zemědělských a lesnických dotací a zajistit, že k politikům ve střetu zájmu a jimi ovládaným firmám budou i nadále proudit dotační peníze,” tvrdí Janečkův NFPK.

„Došlo k plnému ovládnutí instituce soukromým sektorem. V tomto konkrétním případě tak dochází k již aktivnímu naplňování obav ze střetu zájmů předsedy vlády ČR Ing. Andreje Babiše. Nejde zde totiž pouze o možný střet zájmů, který je sám o sobě protiprávní, ale o aktivní zneužívání moci pro osobní zájmy,“ je také uvedeno v čerstvě vydané zprávě fondu.

Většina dozorců s vazbou na Babiše

Janečkův fond mluví o „personálním pohlcení“ veškerých kontrolních orgánů SZIF. Předně poukazuje na to, že hned tři z pěti nynější členů dozorčí rady SZIF mají historické vazby na Agrofert a Andreje Babiše.

Jde o poslankyni Moniku Obornou (spoluzakladatelka hnutí ANO), poslance Josefa Kotta (do politiky přišel jako produktový manažer společnosti ZZN Pelhřimov, spadající do holdingu Agrofert) a manažerku Jitku Věkovou (bývalá členka představenstva holdingu Agrofertu).

Dozorčí rada SZIF tak není podle protikorupčního fondu nezávislá, ale je přímo vázaná na podnikatelské subjekty premiéra, kterým jsou dotace poskytovány.

„Jednoznačně se jedná o aktivní střet zájmů toho nejhrubšího zrna. Z ekonomického hlediska si nedokážu představit většího zneužití moci, než je toto,“ uvedl ředitel NFPK Karel Škácha.

Skupina Agrofert považuje za absurdní i zmíněná tvrzení o historických vazbách na Agrofert. „Fakt, že někdo před lety pracoval v Agrofertu, nehraje jakoukoli roli. S nikým z uvedených nejsme v kontaktu a už mnoho let u nás nepracují. Pan poslanec Kott u nás nepracuje 7 let, paní Věková přibližně 15 let a paní poslankyně Oborná u nás ani nikdy nepracovala,“ zdůrazňuje mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Protikorupční fond vedle toho zkoumal i zakázky a tendry SZIF. Řadu kontraktů označil za podezřelé. Mezi nimi například smlouvu s firmou ARVE CS, kterou vlastní rodina bývalého ředitele SZIF Vladimíra Ecka. V roce 2019 fond této firmě vyplatil za konzultace 2,35 milionu korun. Další sporné zakázky s propletenci blízkých firem a lidí identifikoval v oblasti reklamních služeb.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) však považuje za nepochopitelné, že SZIF je takto bez důkazů očerňován, když má velmi dobré hodnocení v oblasti boje s korupcí. „SZIF je v souvislosti s mírou korupčních rizik nejlépe hodnocenou státní institucí. Vypývá to z analýz a výpočtů organizace Hlídač státu, která riziko měří pomocí indexu korupčního rizika,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv ministr Toman.

Auditoři dělají i pro Agrofert

Ve Státním zemědělském intrevenčním fondu podle Národního fondu proti korupci nyní ani řádně nefunguje audit. Jde o to, že nově najatá auditní společnost Ernst & Young má za klienta i zmíněný Agrofert a hnutí ANO. Tento další možný střet zájmů, tentokrát u auditorů, už loni popsaly Seznam Zprávy.

Avšak firma Ernst & Young konflikt zájmů popřela, audity pro SZIF a Agrofert prý dělají úplně jiní lidé.

„Tým pracující na zmiňované zakázce je personálně, manažersky i organizačně zcela odlišný – jeho pracovníci jsou fyzicky v jiné části budovy, nemají přístup k jakýmkoli informacím nebo dokumentaci, se kterými pracuje auditní tým, oba týmy jsou vázány striktní povinností mlčenlivosti,“ uvedl loni šéf komunikace pražské kanceláře Ernst & Young Jiří Caudr.

Nicméně i díky postoji dozorčí rady a auditorů mohou i nadále proudit evropské zemědělské dotace do Agrofertu. Dle dříve zveřejněných informací loni společnosti z holdingu Agrofert na agrárních dotacích obdržely celkem 953 milionů korun.

SZIF trvá na tom, že Agrofert má na dotace nepochybný nárok. Jeho stanovisko nezměnil ani závěr expertů Evropské komise, že Babiš může koncern dál fakticky řídit, i když jej převedl do svěřenských fondů.

Až co řekne evropský audit

Zda je premiér Andrej Babiš skutečně ve střetu zájmů a zda jsou zemědělské dotace vypláceny Agrofertu v souladu se zákonem, by mělo vyplynout až z finálního znění auditní zprávy Evropské komise.

Zatím není k dispozici, ale neoficiální informace hovoří o tom, že patrně vyzní v neprospěch premiéra a „jeho“ firmy.

„Auditní šetření stále probíhá, bylo by proto prozatím předčasné činit jakékoliv závěry. S auditory Komise se snažíme aktivně komunikovat a spolupracovat. Jsme přesvědčeni, že SZIF při poskytování dotací vždy postupoval správně, tedy v souladu s českými zákony i unijními předpisy,“ uvedl na začátku února generální ředitel SZIF Martin Šebestyán.

Reklama

Související témata:
Nadační fond proti korupci (NFPK)

Doporučované