Hlavní obsah

Havlíčkovo ministerstvo má vynést verdikt o Agrofertu. Tají, proč se zdráhá

Foto: vlada.cz

Ministerstvo průmyslu mlčí, zdráhá se zveřejnit dokumenty podle informačního zákona.

Reklama

Podle soudního rozsudku mělo Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodnout do 11. prosince. Uběhly tři měsíce a průlomový verdikt stále chybí.

Článek

Ministerstvo průmyslu a obchodu už počtvrté odsouvá rozhodnutí o dotaci pro firmu Primagra z koncernu Agrofert. Jde o klíčový verdikt, na kterém závisí osud investičních dotací z EU pro celou skupinu, jež patří do svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

Úředníci posuzují, jestli se budou řídit závěry auditu Evropské komise, podle nichž může Babiš Agrofert stále účinně ovládat a je tak ve střetu zájmů. Firmy z holdingu tím pádem nemají nárok na podporu z unijních peněz.

Přestože se ministerstvo muselo řídit nařízením Městského soudu v Praze z loňského října a rozhodnout o oprávněnosti dotace do šedesáti dnů, úřad vedený Karlem Havlíčkem (za ANO) očekávaný verdikt už vícekrát odložil –⁠ aniž by to blíže zdůvodnil.

Koncem února mluvčí ministerstva na dotaz Seznam Zpráv uvedla, že rozhodnutí by „mohlo padnout v polovině března“.

Nyní však ministerstvo oznámilo, že se nedá určit, kdy o dotaci rozhodne.

„K jednotlivým úkonům není možné poskytnout podrobnější informace tak, aby nebyl ovlivněn proces rozhodování. I vzhledem k výše uvedenému nelze předjímat ani čas, kdy k rozhodnutí dojde,“ uvedl Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerstva.

Ministerstvo se zdráhá odkrýt podrobnosti o procesu rozhodování i za cenu porušování zákona o svobodném přístupu k informacím.

Redaktor Seznam Zpráv požádal už 18. února Havlíčkův úřad o poskytnutí veškerých dokumentů, se kterými ministerstvo po verdiktu soudu v této kauze pracuje. Žádost vychází z toho, že jde o nakládání s veřejnými prostředky, a není proto důvod rozhodovací proces tajit.

Ministerstvo se nejprve pokusilo odbýt žádost argumentem, že samo nevydalo žádný dokument. Po následném upozornění, že se nedrží věci a neplní zákonnou povinnost, úřad prodloužil lhůtu na odpověď o deset dnů do tohoto pondělí. Důvodem prodloužení měly být „konzultace mezi složkami (útvary) ministerstva, které mají závažný zájem na předmětu žádosti“.

Do 15. března však žádná odpověď od Havlíčkova úřadu nepřišla.

Postup ministerstva v úterý kritizovala i protikorupční organizace Transparency International. „Nečinnost Havlíčkova rezortu pomáhá koncernu Agrofert získávat protiprávně dotace napříč Českou republikou,“ uvedl spolek v tiskové zprávě.

Ministerstvo konkrétně posuzuje, zda má firma Primagra nárok na dotaci na novou sušárnu zrnin v Trpístech na Plzeňsku. Projekt spadá pod Evropský fond pro regionální rozvoj a operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, který řídí právě Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Původně na ministerstvu dotaci pro firmu Primagra předběžně schválili. K finálnímu souhlasu se ale úředníci v roce 2019 neodhodlali, chtěli vyčkat na dokončení auditu EU, který tehdy ještě probíhal.

Agrofertu se průtahy nelíbily a podal žalobu. Městský soud v Praze mu loni v říjnu dal za pravdu a přikázal ministerstvu, aby do šedesáti dnů o dotaci rozhodlo.

Holding tedy spor vyhrál. Ve výsledku ale z rozsudku v Agrofertu radost mít nemohli. Soud totiž zároveň zdůraznil, že ministerští úředníci by se měli držet závěrů evropského auditu.

Spor se formálně týká jen Primagry a projektu s dotací 2,4 milionu korun, ve skutečnosti se ale hraje o všechny investiční dotace pro celý Agrofert. Úředníci by totiž měli podle stejných měřítek posuzovat i ostatní uchazeče z koncernu.

Prodlevu v rozhodování ministerstva může napadnout jedině účastník řízení, což je firma Primagra. Té však zřejmě nevadí, že se verdikt oddaluje. Koncern se ke sporu odmítá vyjadřovat.

Podle auditu Evropské komise, který posuzoval takzvané investiční dotace pro Agrofert, není pochyb, že si premiér Babiš jako veřejný činitel uchoval kontrolu nad tímto koncernem i poté, co převedl jeho akcie pod svěřenské fondy.

Jedna z největších podnikatelských skupin v Česku by tím pádem mohla přijít o nárok na dotace v období, kdy se podle auditu porušovala pravidla o střetu zájmů.

Babiš i Agrofert dlouhodobě opakují, že pravidla o střetu zájmů neporušují. Jejich stanovisko se snaží před Bruselem obhajovat i česká vláda, závěry Evropské komise jsou však už definitivní.

Reklama

Související témata:

Doporučované