Hlavní obsah

Soud: Ministerstvo musí rozhodnout, zda má Agrofert právo na dotace

Foto: vlada.cz

Podle závěrů unijního auditu má Andrej Babiš Agrofert stále pod kontrolou, i když celou skupinu v minulosti převedl pod svěřenské fondy.

Reklama

Soud nařídil Ministerstvu průmyslu a obchodu, aby rozhodlo o nároku společnosti Primagra na dotaci z EU. Současně se přimluvil za to, aby úřad respektoval závěry auditorů Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše.

Článek

Byl by to s největší pravděpodobností první případ, kdy český úřad s konečnou platností stopne dotaci pro skupinu Agrofert a odůvodní to závěrem auditu Evropské komise, že premiér Andrej Babiš porušuje pravidla o střetu zájmů.

Konkrétně se jedná o dotaci pro společnost Primagra, s jejímž schválením dlouho váhalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Nyní ale musí rozhodnout, protože mu to nařídil soud.

Verdikt bude do značné míry určující i pro osud dalších peněz z evropských fondů, které si Agrofert nárokuje. Úřady ale s jejich schválením otálejí, protože čekají na vývoj kolem auditu. Podle jeho závěrů má Andrej Babiš Agrofert stále pod kontrolou, i když celou skupinu v minulosti převedl pod svěřenské fondy.

Firma Primagra si na jaře 2018 zažádala o dotaci na novou sušárnu zrnin. Přestože původně splnila podmínky a dostala předběžný souhlas, ministerstvo s finálním schválením dotace vyčkávalo.

Když se Primagra nedočkala ani po urgencích, podala na ministerstvo žalobu. Začátkem října jí pražský městský soud vyhověl. Stanovil, že ministerstvo musí o dotaci rozhodnout do šedesáti dnů.

Rozsudek je veřejně dostupný na stránkách Nejvyššího správního soudu.

Původně stanovená lhůta pro rozhodnutí vypršela ministerstvu se začátkem tohoto týdne. Jak zjistily Seznam Zprávy, Primagra však požádala s odvoláním na správní řád o její prodloužení, aby se mohla vyjádřit k podkladům.

„Další kroky bude možné učinit po uplynutí lhůty, což bude tento pátek,“ uvedla mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová.

Případ firmy Primagra, na který jako první upozornil v obecné rovině týdeník Respekt, se nejspíš stane vodítkem pro další zadržované investiční dotace pro firmy Agrofertu. Odůvodnění pro všechny projekty by mělo být stejné.

Pokud tedy ministerstvo nakonec dotaci firmě Primagra odepře, znamenalo by to, že Agrofert může přijít o nárok i na další sjednané dotace za příslušné období, kdy se podle auditu EU porušovala pravidla o střetu zájmů.

V říjnovém rozsudku soud konstatoval, že ministerstvo už nemá s rozhodnutím o dotaci proč otálet, protože závěry auditu byly zveřejněny na přelomu loňského a letošního roku.

„Tímto byl audit ukončen a konečný názor Evropské komise, včetně toho, jak se vypořádala s argumentací českých orgánů, je zachycen právě v této finální zprávě,“ uvedl soud.

Neméně důležité ale také je, že ministerstvo by podle soudu mělo při svém rozhodování určitě přihlédnout k závěrům auditu.

„Dle soudu je názor Evropské komise vyjádřený v rámci daného auditu relevantní pro rozhodnutí o žádosti žalobkyně,“ stojí v rozsudku. Soud také ministerstvu připomněl, že musí rozhodnout ve veřejném zájmu - aby Česko nemuselo vracet peníze Evropské unii.

Agrofert se nechtěl k důsledkům rozsudku blíže vyjádřit. „Probíhající řízení nebudeme do ukončení komentovat,“ uvedl mluvčí skupiny Karel Hanzelka.

Česká vláda se snažila závěry auditu opakovaně zpochybnit, Evropská komise jí ale ustoupila jen v jednotlivostech a trvá na tom, že Babiš porušuje jak evropské, tak české předpisy a firmy ze skupiny Agrofert by tím pádem neměly dostávat podporu z evropských peněz.

Poslední odpovědi na připomínky Prahy poslala Evropská komise před několika týdny, překlad do češtiny má být hotový po Novém roce.

Kromě investičních dotací EU prověřuje v jiném auditu také zemědělské dotace pro Agrofert. Jejich odepření by mělo pro skupinu ještě závažnější dopad, protože zajišťuje rentabilitu její agrární divize.

Reklama

Související témata:

Doporučované