Hlavní obsah

Zeman se omluví Šarapatkovi za pomluvu. Pošle mu dopis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Bývalý prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího dá po letech soudů satisfakci poradci ze svého někdejšího týmu.

Reklama

aktualizováno •

Byl vyhozen pro neschopnost, řekl Miloš Zeman o Zdeňku Šarapatkovi. Soud nově poslal oběma verdikt, že se bývalý prezident musí za výrok – podle soudu pomlouvačný – někdejšímu poradci z Úřadu vlády omluvit. Lhůta je jeden týden.

Článek

Bývalý prezident Miloš Zeman ustoupil ve sporu s někdejším poradcem Zdeňkem Šarapatkou, o němž v televizi řekl, že byl před lety z Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost.

Zeman léta satisfakci pro Šarapatku odmítal, avšak nyní, kdy u Nejvyššího soudu neuspěl s dovoláním, je připraven zaslat omluvu.

Seznam Zprávám to potvrdil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček, a to ve vyjádření, které redakci poskytl. „Moji verzi potvrdilo několik členů vlády, jejich výpověď byla zanesena do spisů. S panem Šarapatkou se rozloučil i Stanislav Gross. Nicméně, respektuji rozhodnutí soudu. Požádal jsem advokáta, aby uveřejnil omluvu,“ uvedl podle tohoto vyjádření Miloš Zeman.

Na doplňující dotaz redakce, zda bývalý prezident pošle Šarapatkovi omluvný dopis, jak mu to nařídil soud, mluvčí potvrdil, že bude Miloš Zeman rozsudek respektovat.

Usnesení Nejvyššího soudu, který ve věci rozhodl jako poslední, mají podle zjištění Seznam Zpráv v datové schránce advokáti Zemana i Šarapatky.

Poslal jim ho tam ve středu dopoledne rakovnický soud, který případ řešil v první instanci. Až si ho Zemanův advokát Marek Nespala vyzvedne, začne Zemanovi běžet sedmidenní lhůta pro omluvu.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR bylo rozesláno účastníkům,“ potvrdil mluvčí rakovnického soudu Marcel Lehečka.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Zdeněk Šarapatka.

Jak bylo zmíněno, důvodem sporu je Zemanův výrok pronesený v listopadu 2017 ve vysílání televize Barrandov. O Šarapatkovi tam Zeman řekl, že byl v minulosti jako člen sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost.

Soud už dříve dospěl k verdiktu, že to není pravda, a nařídil Zemanovi, aby se omluvil. Ten však místo toho podal loni mimořádný opravný prostředek k Nejvyššímu soudu.

Zemana ve svém rozhodnutí, které Seznam Zprávy získaly, například kritizoval za to, že v době, kdy zmíněný výrok pronesl a ani později, kdy kauzu začala řešit média, si nezjistil dostatek informaci.

„Dovolatel si nezjistil dostatečné informace pro takto kategorický a výrazně dehonestující výrok, který byl způsobilý velmi negativně zasáhnout do profesního i soukromého života žalobce,“ uvedl soudce Nejvyššího soudu Robert Waltr.

Znění omluvy, kterou má poslat Miloš Zeman

Dne 16. 11. 2017 jsem uvedl v rámci televizního pořadu s názvem Týden s prezidentem vysílaného na televizní stanici TV Barrandov následující tvrzení: Zdeněk Šarapatka je člověk, který kdysi pracoval, teď nevím, jestli v Lidovém domě, nebo na Úřadu vlády, už je to hrozně dávno, ale vím, že jsem ho vyhodil pro neschopnost.

PaedDr. Zdeněk Šarapatka, Ph.D., nebyl Úřadem vlády České republiky vyhozen pro neschopnost, neboť jeho pracovní poměr byl v daném případě rozvázán dne 9. 10. 2000 dohodou uzavřenou mezi PaedDr. Zdeňkem Šarapatkou, Ph.D., a Úřadem vlády České republiky, a to z iniciativy PaedDr. Zdeňka Šarapatky, Ph.D.

Tímto se za tento dehonestující výrok omlouvám.

Jako jeden z důkazů předložil Zeman již u krajského soudu vyjádření čtyř členů jeho tehdejší vlády. Ti měli slova bývalého prezidenta o důvodech ukončení pracovního poměru Šarapatky potvrdit.

Jenže, jak připomněl Šarapatkův advokát Artur Ostrý, krajský ani Nejvyšší soud jim neuvěřil. „Jsem rád, že justice se v naší zemi umí vypořádat se lží, jakkoliv se jí dopustil prezident republiky a členové někdejší vlády,“ uvedl Ostrý.

Vedle omluvy už také dříve krajský soud přikázal přímo Zemanovi, aby zaplatil náklady řízení. Celkově šlo o 29 027 korun. Jak Seznam Zprávy už napsaly, Zeman nezaplatil tuto částku z vlastních peněz, uhradila ji Kancelář prezidenta republiky.

Navíc se ukázalo, že si Zeman v tomto sporu platil z veřejných peněz také advokáta Marka Nespalu. Za což poté Kanceláři prezidenta republiky udělil finanční úřad pokutu. Musela zaplatit 148 910 korun a také penále ve výši 15 491 korun.

Marek Nespala pak peníze, které za zastupování Zemana dostal, vrátil. Kanceláři prezidenta republiky poslal zpět 334 439 korun.

Doplnili jsme informaci z rozhodnutí Nejvyššího soudu i vyjádření Šarapatkova advokáta.

Reklama

Doporučované