Hlavní obsah

Klaus na Slovensku: Žádná politická reprezentace nesmí poškodit naše vztahy

Foto: Profimedia.cz

Klausova schůzka s Robertem Ficem byla naplánována ještě před rozhodnutím kabinetu Petra Fialy o pozastavení mezivládních konzultací.

Reklama

Bývalý český prezident Václav Klaus se setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem. Ke schůzce došlo v době, kdy česko-slovenskými vztahy otřásá pozastavení mezivládních konzultací kvůli rozdílnému postoji k válce na Ukrajině.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko-slovenské vztahy nesmějí být poškozeny žádnou politickou reprezentací, řekl novinářům bývalý český prezident Václav Klaus. Pronesl to po dnešní schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem v Bratislavě. Minulý týden se česká vládla rozhodla pozastavit mezivládní konzultace s Ficovým kabinetem, se kterým se liší v názoru na válku na Ukrajině. Vládní krok v minulosti vedle Fica kritizovala i česká opozice.

„Česko-slovenské vztahy jsou něco, co je základem vztahů našich dvou národů, nesmí být žádnou konkrétní politickou reprezentací poškozeny. Jakékoliv hašteření konkrétních politických seskupení tyto vztahy nesmí narušit,“ prohlásil Klaus. Z jeho vyjádření vyplynulo, že schůzka s Ficem byla naplánována ještě před zmíněným rozhodnutím kabinetu Petra Fialy.

Fico, který minulý týden v reakci na krok Prahy tvrdil, že česká vládní garnitura se rozhodla ohrozit slovensko-české vztahy jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, po schůzce s Klausem v kritice Česka nepokračoval.

„Vztahy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou jsou pro mě tak vzácné a cenné, že nevidím žádný důvod je zatěžovat rozdílnými názory na události, které se často ani nedotýkají společného slovensko-českého života,“ řekl slovenský premiér. Dodal, že zatímco politici přicházejí a odcházejí, národy zůstávají.

Slovenské opoziční strany vinily ze zhoršení vztahů s Českem Ficův kabinetu. Současně ale uvedly, že názory nynější slovenské vládní koalice řada obyvatel Slovenska nesdílí. Současná Ficova vláda po svém nástupu do úřadu loni v říjnu zastavila vojenskou pomoc bránícímu se Kyjevu ze slovenských státních zásob. Fico pak opakovaně kritizoval západní země kvůli jejich postoji ke konfliktu na Ukrajině a Evropskou unii za to, že nepředstavila mírový plán.

Reklama

Doporučované