Hlavní obsah

Koho chtějí za prezidenta chataři, ateisté nebo turisté? Tady je průzkum

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Turisté by jako prezidentku nejraději viděli Danuši Nerudovou.

Reklama

Sociologové ze společnosti Behavio se zaměřili na to, jaké konkrétní skupiny chtějí volit jednoho z kandidátů na prezidenta. Lze se tak podívat, koho chtějí v čele státu třeba výletníci nebo lidé bez víry.

Článek

Danuši Nerudovou jsou rozhodnutí volit turisté, kteří rádi vyrazí na výlet po Česku i do zahraničí. Andreje Babiše by si zase zvolili chataři nebo kuřáci. Petra Pavla pak třeba ateisté.

Konkrétní ukázky skupin voličů, kteří už v prosinci věděli, komu dají v prvním kole prezidentských voleb svůj hlas, přináší průzkum společnosti Behavio. Zúčastnilo se ho 1000 respondentů reprezentativních pro českou on-line populaci. Znamená to tedy, že se šetření omezuje pouze na Čechy, kteří alespoň občas používají internet.

Přesto přináší velmi konkrétní pohled na voličská jádra tří prozatímních favoritů voleb podle dosavadních průzkumů – Babiše, PavlaNerudové. U některých dalších uchazečů pak přibližuje například, jaké názory mají respondenti, kteří zvažují jejich volbu.

Babišovi voliči poslouchají dechovku

Polovina lidí, kteří jsou rozhodnutí volit bývalého premiéra Babiše, odevzdali už v roce 2021 hlas pro hnutí ANO, jehož je předsedou. Stejně jako o příznivcích hnutí ANO platí i o podporovatelích prezidentských ambicí Babiše, že jde obvykleji o důchodce a lidi bez maturity.

Častěji, než je v populaci běžné, žijí od výplaty k výplatě a domnívají se, že před sametovou revolucí se žilo lépe. Podle jejich názoru jim členství Česka v Evropské unii subjektivně nepřináší mnoho výhod. Byli by raději, kdyby se stát uzavřel uprchlíkům. I sami se vyhýbají novému cestování, dovolenou opakovaně tráví na stejných místech.

Příznivci kandidátůEU je pro ně velmi výhodnáDůchodciCítí se bezpečně
Andrej Babiš11 %28 %33 %
Petr Pavel41 %16 %57 %
Danuše Nerudová51 %11 %46 %
Zdroj: Behavio

Pro jádro Babišových voličů ale také podle společnosti Behavio platí, že jsou mezi nimi například častěji kuřáci a chataři, poslouchají spíše dechovku nebo český pop a nefandí elektromobilitě.

„Andrej Babiš tradičně vzbuzuje silné emoce. Ty silně negativní dokonce u 41 % lidí a bude mít tak v druhém kole hodně těžkou práci, pokud se do něj dostane,“ říká behaviorální ekonom a spoluautor výzkumu Lukáš Tóth.

Bezvěrci věří Pavlovi

Oproti Babišovi volili Pavlovi naklonění respondenti v posledních sněmovních volbách buď koalici Pirátů se Starosty, nebo SPOLU. Generál ve výslužbě oslovuje více muže, jeho voliči se ale možná paradoxně v Česku cítí bezpečně a podle nich přináší EU výhody.

Ze všech tří momentálně největších favoritů voleb má Pavel také nejvyšší podporu mezi vysokoškoláky. Předčí tak i bývalou rektorku Mendelovy univerzity Nerudovou. Rozhodnutí voliči Pavla si také myslí, že se dnes žije lépe než před rokem 1989, častěji jsou úplní ateisté a zajímají se o historii.

„Voliči Petra Pavla se z voličů všech tří kandidátů cítí v dnešní době nejbezpečněji. Mají také nejčastěji pocit, že se lidem v ČR žije dobře. Neplatí tak narativ o volbě „vojáka ochránce“ ale i vzhledem ke slabším pozitivním emocím spíše o volbě z rozumu,“ doplnil Tóth z Behavio.

První prezidentka nespoléhá na ženy

Ačkoliv se Nerudová může stát první prezidentkou Česka, větší podporu mezi ženami nemá, obě pohlaví ji podporují stejně. Její typický fanoušek je podle Behavio mladý člověk pod třicet let, často student. Stejně jako voliči Pavla i rozhodnutí respondenti bývalé rektorky MENDELU podporují členství Česka v Evropské unii.

Pro příznivce Nerudové je klíčovou hodnotou otevřenost vůči různým pohledům na svět. Častěji než většina populace schvalují možnost adopce dětí do duhových rodin, podporují charitu a velkým tématem je pro ně změna klimatu. Kandidátku podporují také obvykleji turisté, vlastníci chytrých hodinek nebo fanoušci youtuberů.

„Rozhodnutí voliči Danuše Nerudové jsou rovným dílem muži i ženy – podařilo se jí oslovit všechny srovnatelně, pro někoho možná překvapivě. U žen totiž zatím nejvíce boduje Andrej Babiš,“ dodává Tóth.

K ostatním kandidátům na prezidenta se v průzkumu nepřihlásila dostatečně velká skupina příznivců, aby ji sociologové ze společnosti Behavio mohli nějak podrobněji popsat. Částečně lze u některých z dalších uchazečů alespoň říci, jací respondenti jejich volbu zvažují. Senátora Marka Hilšera tak podporují častěji mladí a bezdětní a jeho kolegu ze senátních lavic Pavla Fischera věřící.

Reklama

Doporučované