Hlavní obsah

Komunikace Hradu se příliš nezměnila. Odmítá třetinu žádostí o informace

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Podle mluvčí prezidentské kanceláře komunikuje Hrad aktivněji skrze sociální sítě a tiskové zprávy. Ilustrační fotografie.

Reklama

Hrad pod vedením prezidenta Petra Pavla odmítá přibližně stejný počet žádostí o informace jako během prvního prezidentského období Miloše Zemana. Hradní kancelář podle iRozhlasu někdy neodpovídá ani na relevantní otázky novinářů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Petr Pavel nastoupil do prezidentského úřadu, sliboval lepší a otevřenější komunikaci Hradu. Podle dat iRozhlasu ale hradní kancelář odmítá asi třetinu žádostí o informace, což je zhruba stejné množství jako během prvního prezidentského období Miloše Zemana.

I podle dřívějších rozhodnutí Ústavního soudu je úlohou úřadů, aby „v co nejširší možné míře“ informovaly veřejnost a aby pro tento účel hledaly možné nástroje. Podle nové mluvčí prezidentské kanceláře Evy Hromádkové se tak ale děje. Hrad podle ní komunikuje aktivněji na sociálních sítích i skrze množství tiskových zpráv. Prezidentská kancelář prý za rok vyřídila zhruba šest tisíc novinářských dotazů. Velké množství odmítnutých žádostí o informace přičítá mluvčí zejména jejich formě a obsahu.

„Množství odmítnutých žádostí souvisí s tím, že se žadatelé často zajímají o názory, zatím neznámé informace (ptají se na budoucnost) nebo neexistující informace, případně žádají o informace, které nespadají do režimu zákona o svobodném přístupu k informacím,“ vysvětlila pro iRozhlas mluvčí hradní kanceláře.

Server iRozhlas nicméně popisuje, že Hrad občas nereaguje ani na dotazy novinářů, které jsou relevantní a kancelář prezidenta by na ně správně odpovědět měla.

Reklama

Doporučované