Hlavní obsah

Kupka: Rusko se snaží sabotovat evropské železnice včetně českých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr dopravy Martin Kupka dal rozhovor listu Financial Times. Ilustrační fotografie

Reklama

Rusko v rámci snahy o destabilizaci Evropské unie uskutečnilo tisíce pokusů o narušení evropské železniční sítě. Pro list Financial Times to uvedl český ministr dopravy Martin Kupka.

Článek

Podle Kupky je Moskva podezřelá z toho, že od zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 podnikla „tisíce pokusů o oslabení našich systémů“, píší FT. Ministr v rozhovoru s tímto listem uvedl, že terčem hackerských útoků se staly také České dráhy. Dodal, že všechny systémy se podařilo ochránit.

„Jsou to naprosto nepodložená obvinění - v prvním i druhém případě,“ řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov státní agentuře TASS v reakci na vyjádření Kupky a také na čtvrteční slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, podle něhož Moskva bude chtít nějak zasáhnout do chystané olympiády v Paříži. „Taková obvinění absolutně neakceptujeme,“ dodal Peskov.

Agentura Evropské unie pro kybernetickou bezpečnost loni v březnu vydala svou první zprávu o hrozbách v dopravě, ve které uvedla, že k útokům na železniční podniky dochází „v čím dál větší míře, zejména v důsledku ruské invaze na Ukrajinu“. Poukázala na rozsáhlé kybernetické útoky „proruských hackerských skupin“ na železniční společnosti v Litvě, Lotyšsku, Estonsku a Rumunsku.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) loni rovněž varoval před vzestupem útoků v dopravním sektoru. České dráhy podle listu Financial Times uvedly, že registrují zvýšený počet kybernetických útoků na svou digitální infrastrukturu a že neustále posilují svou kybernetickou bezpečnost.

Reklama

Doporučované