Hlavní obsah

Ministerstva zvažují sloučení dvou zdravotních pojišťoven

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

aktualizováno •

Budoucnost Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra minulý týden probíral ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS).

Článek

Ministerstva financí a zdravotnictví v České republice zvažují sloučení dvou významných zdravotních pojišťoven, což by mohlo ovlivnit péči asi o dva miliony lidí. Jednou z diskutovaných možností je spojení Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra (ZPMV). Informoval o tom web iRozhlas.cz.

Obě pojišťovny – stejně jako ostatní v zemi – čelí finančním obtížím, které se ještě prohloubily kvůli pandemii covidu-19. Podle webu iRozhlas.cz navíc od roku 2022 vydávají více peněz na zdravotní péči, než kolik vyberou.

Jedním z navrhovaných řešení je právě jejich sloučení, což by snížilo byrokratickou zátěž, odborníci ale varují, že by to mohlo být pouze krátkodobé řešení. „Tam, kde ale slučování úplně nepomůže, jsou dlouhodobé výhledy systému veřejného zdravotního pojištění, které není úplně udržitelné za současných podmínek, kde se zvyšují náklady se stárnoucí populací,“ řekl pro iRozhlas vedoucí Institutu pro zdravotní ekonomii, politiku a inovace Masarykovy univerzity Jakub Hlávka.

Aktuálně není jasné, jak by takové sloučení vypadalo ani kdy by mohlo nastat. Jisté ale je, že současná legislativa slučování neumožňuje. Je to možné jen v případě, kdy by jedna z pojišťoven minimálně šest měsíců neplnila své závazky.

Ministerstvo zdravotnictví tak usiluje o změnu legislativy, aby proces fúze usnadnilo. Podle webu Novinky.cz by nově mohlo stačit, aby o tom rozhodlo Ministerstvo zdravotnictví po vyjádření Ministerstva financí.

Detaily zatím chybí

Sloučení by se dotklo zhruba dvou milionů pojištěnců, které obě pojišťovny dohromady mají. Co by fúze znamenala pro ně konkrétně, ještě není jisté. Vrchní ředitelka pro ekonomiku a zdravotní pojištění na Ministerstvu zdravotnictví Helena Rögnerová Seznam Zprávám řekla, že v minulosti se už pojišťovny slučovaly a pro pojištěnce to neznamenalo žádné velké komplikace či ohrožení.

„Co jsem zažila já v minulosti, tak to jedno řízené spojení bylo bez problémů pro pojištěnce. Ale ještě ani nejsme v takovéto fázi úvah. V minulosti to bylo tak, že vše dojíždělo, i kartičky, které jsou víceméně formální věcí, neboť pojištěnci jsou dohledatelní v systému,“ uvedla Rögnerová.

Úvahy, zda by menší pojišťovna vstupovala do druhé nebo by vznikala nová pojišťovna s novým číslem, opět označila jako velice předčasné. „Tyto technické věci se pro pojištěnce u nás dají vždy jednoduše vyřešit, protože systém je jeden pro celou republiku. Není to tak, jako když krachuje firma, že zůstanou zákazníci bez krytí. Pojištěnci jsou a vždy budou chráněni,“ dodala a znovu celou věc označila za předčasnou.

Reklama

Doporučované