Hlavní obsah

Ministerstvo sebere Penamu dotaci 100 milionů na „inovativní“ tousťák

Foto: Vojtěch Blažek

Toustový chleba vyráběný společností Penam z koncernu Agrofert.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo průmyslu a obchodu odebere firmě Penam ze skupiny Agrofert stamilionovou dotaci, kterou získala na linku na výrobu toustového chleba.

Článek

Resort se rozhodl podporu odejmout poté, co od Evropské komise získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu.

„Ano, ministerstvo průmyslu a obchodu přistoupí k odnětí dotace na projekt firmy Pekárna Zelená louka,“ citoval mluvčího ministerstva Vojtěcha Srnku server iRozhlas.cz, jenž informaci přinesl jako první. „Vycházíme z dokumentů od Evropské komise, které si letos dopisem vyžádal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela,“ dodal Srnka.

Ministerstvo posléze zprávu vydalo oficiálně na svých webových stránkách, kde potvrdilo, že resort se rozhodl podporu odejmout poté, co od Evropské komise získal podklady o nedostatečné inovativnosti projektu.

Evropští auditoři konstatovali, že se zaměřoval na produkt, jenž se již v rámci skupiny Agrofert vyrábí.

„Posudky, které jsou klíčové pro rozhodnutí o oprávněnosti dotace pro Pekárnu Zelená louka, poskytla Komise v reakci na můj dopis. Podklady nás přesvědčily o tom, že je namístě přistoupit k odnětí dotace pro tento projekt, uvedl ministr průmyslu Josef Síkela (za STAN). Podle jeho náměstka Mariana Piechy bude proces odnětí dotace dlouhý a komplikovaný a nelze vyloučit ani soudní jednání.

Holding Agrofert trvá na tom, že podpora byla vyplacena v souladu s dotačními pravidly. Ministerstvo by podle firmy nemělo předjímat výsledek správního řízení. „Jsme přesvědčeni, že i předmětnou dotaci získala společnost Pekárna Zelená louka, a.s. v souladu s dotačními pravidly EU a ČR,“ uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí firmy Pavel Heřmanský. Probíhající správní řízení podle něj holding nebude komentovat. „Nicméně nás velmi zaráží, že ačkoliv není skončeno, MPO na svém webu a ministr průmyslu a obchodu na sociální síti předjímají jeho výsledek,“ dodal Heřmanský.

V minulosti koncern veškeré námitky proti udělení dotace odmítal, podle jeho zástupců společnost splnila veškeré podmínky dotace včetně té, že toustová linka byla dostatečně inovativní.

Článek jsme doplnili o reakci holdingu Agrofert.

Reklama

Doporučované