Hlavní obsah

Ministr Bek nepodal majetkové přiznání. Dostal pokutu tisíc korun

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Reklama

Podle informací, které zveřejnil server iDnes.cz, hrozila ministrovi školství pokuta ve výši až 50 tisíc, nakonec však zaplatil pouze tisíc korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) v loňském roce zapomněl odevzdat oznámení o majetku, jak mu ukládá zákon, informoval v pátek web iDnes.cz. Bek si dle svých slov myslel, že se na něj tato povinnost nevztahuje.

Majetkové přiznání musí odevzdávat politici a vysoce postavení státní úředníci podle zákona o střetu zájmů každý rok. Vložit jej do centrálního registru mají do 30. června.

Politici také mají ze zákona povinnost přiznat, co vlastní, při vstupu a odchodu z funkce. Cílem je zajistit veřejnou kontrolu nad tím, aby veřejní činitelé nezískávali majetek nelegálně během svého působení ve funkci. Bek však tuto povinnost opomenul.

„Protože jsem zůstával ministrem, jen se měnilo pověření vedením resortu, domníval jsem se, že se na mě povinnost nevztahuje. Oznámení už jsem dodatečně podal a zaplatil i správní pokutu ve výši tisíc korun, pokud se dobře pamatuji,“ řekl pro MF Dnes ministr školství Bek s tím, že je celá záležitost uzavřena.

Přečtěte si

Premiér Petr Fiala v korespondenčním rozhovoru se Seznam Zprávami reagoval na pochybnosti kolem jeho zapomenutého podílu v Podnikatelské družstevní záložně.

Bek není jediný politik, kterého kvůli nedodání majetkových přiznání v loňském roce řešily nebo ještě budou řešit úřady. Povinnost podle webu iDnes.cz, který se odvolává na statistiky Ministerstva spravedlnosti, nesplnilo mimo jiné devět poslanců nebo pět senátorů.

Reklama

Doporučované