Hlavní obsah

Moje chyba, říká o zapomenutém milionu v záložně premiér Fiala

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Jak Petr Fiala reagoval na nepřiznaný podíl v záložně?

Reklama

Premiér Petr Fiala v korespondenčním rozhovoru se Seznam Zprávami reagoval na pochybnosti kolem jeho zapomenutého podílu v Podnikatelské družstevní záložně. Zveřejňujeme jeho kompletní znění.

Článek

Rozhovor si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdo a kdy vás přivedl do PDZ? Z jakého důvodu jste si do PDZ uložil peníze? Kolik peněz a jak dlouho jste v PDZ měl? Jaké finanční produkty jste v PDZ využil?

Měl jsem tam účet od června 2015 do listopadu 2020. Peníze jsem uložil ve dvou krocích, nejprve 700 a poté 250 tisíc korun. Nevyužil jsem žádné finanční produkty, měl jsem jen účet. Vložení i vybrání peněz proběhlo bezhotovostně bankovním převodem. Důvod založení účtu byl jednoduchý: Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí diverzifikovat. Proto jsem tam část úspor uložil. Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji. Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě.

Na přelomu roku 2020 a 2021 varoval bývalý podílník záložny Pavel Wurst váš volební tým, že vaše účast v PDZ by mohla být problémem. Stáhl jste své peníze v souvislosti s tímto varováním?

Účet jsem zrušil na podzim 2020 v souvislosti s rozhodnutím naší rodiny koupit byt v Brně. Pamatuji si jen na nějakou informaci z období před volbami, že tam může probíhat nějaký spor. Ale detaily už si opravdu nevybavuji.

Znáte Kamila Bahbouha?

Potkal jsem se s ním v záložně, kde jsem byl za těch pět let osobně asi třikrát. Pan Bahbouh mne tam přišel pozdravit a představit se mi jako člen managementu. Jinak jsem ho neznal. Ale pěkně jsme si tehdy povídali o moderním výtvarném umění, měli tam krásné věci, to mě zaujalo - a proto si to také pamatuji.

Z jakého důvodu jste fakt, že vlastníte družstevní podíl v záložně, neuvedl do svých majetkových přiznání?

Až do vašeho dotazu jsem si bohužel neuvědomil, že účet v družstevní záložně znamená nějaký podíl. Já to bral jako běžný bankovní účet. Moje chyba, to mě mrzí. Prověřím v dalších dnech, jak tuto situaci mohu napravit. Současně ale platí, že podle zákona podléhám jako politicky exponovaná osoba zvláštnímu režimu, což zvláště banky přísně dodržují. Tedy myslím, že vše, co s jakýmikoli svými penězi dělám, je sledované příslušnými institucemi a opakovaně kontrolované.

V záložně byli i další členové ODS jako třeba Petr Tluchoř, Luděk Rubáš a další. Věděl jste o tom? Považujete za správné mít peníze ve stejném, velmi malém finančním ústavu?

Neznal jsem žádné další klienty záložny. S lidmi, které jmenujete, nejsem a ani jsem nikdy nebyl v osobním styku. A velikost bankovního ústavu ani jeho klienty jsem nezkoumal. Ani nevím, že bych tu možnost měl, ale po pravdě řečeno, něco takového by mě vlastně ani nenapadlo. Pro mě bylo důležité doporučení, které jsem měl, a skutečnost, že účty jsou standardně pojištěny a vše je kontrolováno ČNB.

Reklama

Doporučované