Hlavní obsah

Fiala dostal před volbami varování: Podíl v záložně je problém

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Kdo přivedl Petra Fialu do problematické záložny?

Reklama

Premiér a předseda ODS Petr Fiala svěřil své úspory problematické finanční instituci. Svědci tvrdí, že prala peníze. Před volbami navíc Fialův tým dostal varování.

Článek

Podnikatel Pavel Wurst byl léta podílníkem Podnikatelské družstevní záložny. Pak se ale se svými kolegy rozešel ve zlém a rozhodl se podat na další členy záložny trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz.

Že je mezi družstevníky i Fiala, věděl z valných hromad.

Nechtěl jej ale před volbami poškodit, a tak v roce 2020 navštívil volební štáb šéfa ODS.

„Před volbami jsem volební tým Petra Fialy upozornil, že Podnikatelská družstevní záložna je problematická firma a není dobře, aby tam měl peníze. Bylo mi řečeno, že to vyřeší,“ popisuje Pavel Wurst.

Jeho svědectví nepřímo potvrdil i premiér Fiala. I když tvrdí, že by si peníze ze záložny v té době vybral tak jako tak.

„Účet jsem zrušil na podzim 2020 v souvislosti s rozhodnutím naší rodiny koupit byt v Brně. Pamatuji si jen na nějakou informaci z období před volbami, že tam může probíhat nějaký spor. Ale detaily už si opravdu nevybavuji,“ reagoval na dotazy Seznam Zpráv Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou čtěte zde:

„Prali peníze,“ tvrdí družstevník

Proč považoval Wurst záložnu za natolik problematickou, že se vydal varovat Fialův tým?

Na podivné transakce v záložně narazily Seznam Zprávy na konci loňského roku, když zkoumaly zpackaný nákup munice pro válčící Ukrajinu. Středobodem této kauzy byl manažer Kamil Bahbouh.

„V záložně se praly peníze, nebyl problém přinést v hotovosti miliony korun a Bahbouh je vložil na účet,“ popisuje fungování záložny Wurst, jenž je ochoten svá slova zopakovat i před úřady.

Kvůli podezření z praní peněz podal i trestní oznámení. „Oznámení jsem podal, ale policii to nezajímalo. Dokonce mne v té věci ani nevyslechli,“ říká Wurst. Podrobná trestní oznámení, která mají Seznam Zprávy k dispozici, podal už mezi lety 2020 a 2021. Přestože jej policie ani nevyslechla, některá z nich rovnou odložila. V současné době se však případem znovu zabývá. Napomohla tomu kauza zmizelých peněz na munici pro Ukrajinu.

Foto: Seznam Zprávy

Začátek trestního oznámení, které podal Pavel Wurst.

„Okolnosti kolem Podnikatelské družstevní záložny prověřujeme, ta kauza s Ukrajinou to spustila,“ potvrdil Seznam Zprávám důvěryhodný zdroj z Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Seznam Zprávy se pokusily konfrontovat s novými zjištění i vedení záložny. To nechalo konkrétní dotazy bez odpovědi a omezilo se na obecnou reakci.

„Rozhodně kategoricky odmítáme jakékoli náznaky, že by záložna postupovala v rozporu s pravidly, jež zákon bankám i družstevním záložnám ukládá v oblasti AML (opatření proti praní špinavých peněz, pozn. red.), jako je evidence politicky exponovaných osob, identifikace, kontrola plateb nebo reporting,“ reagovala mluvčí PDZ Dagmar Schejbalová.

A sdílnější není ani zmiňovaný manažer Bahbouh. I ten se ke všem konkrétním otázkám odmítl vyjádřit s tím, že „veškeré konstrukce, pomluvy a nařčení z čehokoli nekalého odmítá jako celek“.

O „zapomenutém“ podílu Petra Fialy čtěte zde:

Pavel Wurst ovšem není jediným svědkem, který o záložně mluví otevřeně jako o pračce peněz. Stejné podezření má i další dřívější člen záložny, bývalý policista a pracovník civilní rozvědky ÚZSI Tomáš Kubeš. „Chlubili se mi, že perou peníze pro politiky,“ říká Kubeš a dodává k tomu seznam jmen.

Jako bývalý policista je pečlivý, dělal si poznámky a zachoval si i dobové dokumenty. A i on je ochotný své svědectví přenést úřadům.

V roce 2013, tedy v době, kdy policejní zásah na Úřadu vlády ukončil kariéru Petra Nečase, měli v záložně podíl občanští demokraté vyšetřovaní v kauze takzvaných trafik. Například Petr Tluchoř či Roman Boček.

Politická kariéra Petra Fialy

  • V květnu 2012 byl jmenován ministrem školství ve vládě Petra Nečase.
  • Poslancem byl poprvé zvolen v roce 2013 a stal se členem ODS.
  • Předsedou strany se stal v lednu 2014.
  • Po volbách 2021 se stal předsedou koaliční vlády.

Poradil poradce Růžička

Fiala nicméně tvrdí, že netušil, že v této kampeličce peníze ukládali i jeho straničtí kolegové. „Neznal jsem žádné další klienty záložny. S lidmi, které jmenujete, nejsem a ani jsem nikdy nebyl v osobním styku,“ reagoval Fiala.

Jak se tedy o nepříliš známé záložně dozvěděl? Na trhu si v té době mohl vybírat z řady zavedených i menších bank.

„Důvod založení účtu byl jednoduchý: Celý život jsem měl peníze v jedné bance, všichni experti ale radí diverzifikovat. Proto jsem tam část úspor uložil. Ptal jsem se tehdy několika známých, co doporučují, sám moc banky a finanční produkty nesleduji,“ popisuje premiér. „Tuto záložnu mi doporučil její dlouholetý klient Miloš Růžička, kterého znám ještě z doby působení na univerzitě.“

Miloš Růžička je aktuálně blízký spolupracovník premiéra a poradce ODS. Narozdíl od premiéra má peníze v záložně dodnes. „Ano, potvrzuji vaši informaci ohledně profesora Fialy. Známe se od počátku devadesátých let - ještě z Masarykovy univerzity. PDZ je jednou z finančních institucí, jejichž služeb využívám více než dvacet let,“ uvedl Růžička, který v minulosti radil například i někdejšímu ministru vnitra z ČSSD Milanu Chovancovi.

On sám se k záložně dostal přes své dřívější kolegy z vlivné PR agentury Bison & Rose, kterou dlouhá léta spoluvlastnil.

Reklama

Doporučované