Hlavní obsah

Místo spiknutí nehoda. Rajchl tvrdil, že vlak s příznivci stál kvůli protestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

„Snaží se, seč mohou, ale nás nezastaví,“ obvinil Rajchl pravděpodobně vládu ze sabotování vlakové dopravy.

Reklama

Organizátor sobotní demonstrace Jindřich Rajchl na facebooku napsal, že vlak s jeho příznivci „byl bez vysvětlení odstaven“. Naznačoval, že záměrem bylo zabránit jim v protestu. Ve skutečnosti šlo o železniční neštěstí.

Článek

„Teď jsem dostal zprávu, že naprosto plný vlak z Českých Budějovic byl bez vysvětlení odstaven v Benešově,“ napsal na facebook organizátor sobotní protivládní demonstrace Jindřich Rajchl.

Protest pořádala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost), kterou Rajchl vede. Podle něj byl vlak zastaven kvůli tomu, aby se jeho podporovatelé nedostali na protestní akci Česko proti vládě, která se konala v Praze na Václavském náměstí. „Snaží se, seč mohou, ale nás nezastaví,“ napsal Rajchl.

+6

„Lidé museli vystoupit a nemají žádnou informaci, co bude dál. Snaží se, seč mohou, ale nás nezastaví,“ zakončil svůj příspěvek.

Ve skutečnosti ale za odstavením vlaku stála dopravní nehoda.

Podle mluvčí policie Barbory Schneeweissové třicetiletého muže srazil osobní vlak. K tragédii došlo v úseku mezi stanicemi Říčany a Strančice kolem desáté hodiny ráno. Muž na místě zemřel, pravděpodobně se jednalo o sebevraždu.

Že došlo k nehodě na trati, upozorňovali Rajchla i někteří lidé v komentářích pod jeho příspěvkem. Rajchl později dopsal, že „se už zajišťuje náhradní doprava“.

Kdo je Jindřich Rajchl?

  • Po Ladislavu Vrabelovi další muž, kterému se podařilo na Václavské náměstí dostat tisíce protestujících proti vládě.
  • Rajchl založil stranu PRO (Právo – Respekt – Odbornost). Předtím neúspěšně kandidoval na předsedu hnutí Trikolora. Rajchl Seznam Zprávám dříve přiznal, že byl spojkou mezi hnutím a lobbistou a někdejším členem ODS Tomášem Hrdličkou. Rajchlova žena podle serveru Hlídač státu Trikoloře darovala více než 1,6 milionu korun.
  • Působí jako právník, obhajoval například bývalého stíhaného fotbalového bosse Františka Chvalovského, kterému pomohla až Klausova amnestie.
  • Dělal i kariéru ve vedení vrcholového fotbalu. Ocitl se v podezření ze střetu zájmů, když v roce 2010 jako místopředseda Českomoravského fotbalového svazu podpořil projekt „Bezpečná fotbalová branka“. Nový prototyp pro svaz vyvinula společnost, v jejímž čele byl Rajchlův společník z jiných firem. Šlo o byznys v řádu desítek milionů korun.
  • Rajchl působil také jako šéf českého zastoupení internetové hazardní společnosti Bwin. Stát kvůli chybějící národní licenci její podnikání považoval za ilegální. Společnost se nakonec z českého trhu stáhla.
  • Během pandemie covidu-19 byl Rajchl svolavatelem nebo řečníkem na řadě demonstrací proti vládním opatřením. Jeho žena zároveň vlastní podíl ve dvou restauracích, kterým stát podle Hlídače státu vyplatil miliony na covidových kompenzacích.
  • 3. září 2022 se účastnil demonstrace Česká republika na 1. místě, kde prohlásil, že pražský primátor Zdeněk Hřib „nechal vypnout“ kamery. Hřib to následně odmítl a informaci označil hoax.

Lidé se nakonec náhradním spojem dostali na protest. Ten se konal na Václavském náměstí a lidé zde vyjádřili nespokojenost vládě. Oproti loňskému září, kdy Rajchlovi následovníci překvapili Česko mohutnou účastí na demonstraci, byl tentokrát počet demonstrujících menší.

„Před rokem bylo na místě odhadem o třetinu více lidí,“ řekl z místa reportér Seznam Zpráv. Podle něj jde většinou o lidi středního věku.

Po skončení akce, kde na závěr zazněla státní hymna, se demonstranti vydali Legerovou ulicí a před šestou hodinou večer dorazili k sídlu Ministerstva vnitra na pražské Letné. Tam podle zpravodaje Seznam Zpráv dorazily tisíce lidí, i když už méně, než bylo na Václavském náměstí, a účastníci vykřikovali hesla, včetně „demise, demise“. Kolem 18:20 se rozešli.

Reklama

Doporučované