Hlavní obsah

Muž ztracený v dole Jeroným byl nalezen mrtvý

Foto: X/@PolicieCZ

Složky Integrovaného záchranného systému u dolu Jeroným na Sokolovsku.

Reklama

aktualizováno •

Záchranáři pátrali od pátku v historickém dole Jeroným na Sokolovsku po pohřešovaném muži. Strhla ho voda při průzkumu, jeho spolupracovník stihl utéct.

Článek

Záchranáři v noci po odčerpání vody nalezli mrtvého muže, kterého v pátek v dole Jeroným na Sokolovsku strhla voda při průzkumu. Už mu nemohli pomoci.

Podle policie ho strhla voda při průzkumu, jeho spolupracovník stihl utéct.

Na místo už v pátek dorazili potápěči i specialisté na záchranu lidí z USAR týmu. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala u případu zasahovalo deset jednotek hasičů, přítomny byly i další složky záchranného systému včetně Báňské záchranné služby, která stabilizovala místo, kde hrozí poškození části dolu.

Místo události se nacházelo ve štole zhruba 400 metrů od vstupu.

Důl Jeroným

Nemovitá kulturní památka, která ukazuje hornickou činnost z období 15. a 16. století, kdy se v něm těžil cín. Je součástí krajského Muzea Sokolov, v turistické sezoně je přístupný i pro návštěvníky. Vstup do dolu je mimo oficiální cesty velmi omezený a velmi riskantní. Chodby dolu jsou velmi rozsáhlé a mají mnoho ramen.

Dva muži v dole vykonávali běžnou pracovní činnost, když se náhle část dolu zaplavila. Podle Michaela Runda, ředitele Muzea Sokolov, pod který důl Jeroným patří, byli na průzkumu dva pracovníci stavební firmy, která se o důl stará.

„Zatím nevíme, co se přesně stalo, ale zřejmě se někde nahromadila při tání voda a ta se provalila do štoly. Jednomu z pracovníků se podařilo uniknout, dalšího voda asi odnesla,“ řekl už v pátek.

Komplex historických štol je stovky metrů dlouhý a mnohé prostory nejsou stále prozkoumané. Extrémní počasí z minulých týdnů, kdy byla velká obleva a následně přišly silné mrazy, mohlo stabilitu chodeb narušit.

Reklama

Doporučované