Hlavní obsah

Na post velvyslance ve Vatikánu má namířeno lidovecký europoslanec

Foto: z facebookových stránek Pavla Svobody

Pavel Svoboda byl europoslancem v letech 2014 až 2019. V posledních eurovolbách ho na čele lidovecké kandidátky přeskákali jeho kolegové.

Reklama

Bývalý europoslanec Pavel Svoboda Seznam Zprávám potvrdil, že nehodlá znovu kandidovat do Evropského parlamentu. O kandidátce Spolu pro eurovolby jednají lidovci s ODS a TOP 09.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na prestižním postu při Svatém stolci, jak se funkce oficiálně jmenuje, už téměř rok přesluhuje obvyklý čtyřletý mandát ambasador Václav Kolaja.

„Nemůžu to komentovat,“ řekl Seznam Zprávám Pavel Svoboda na dotaz ke svému diplomatickému angažmá. Proces jmenování velvyslanců je do určité fáze schválení důvěrnou informací, k níž se úřady ani oficiální osoby nevyjadřují.

Seznam Zprávám Svobodovu nominaci na post velvyslance ve Vatikánu potvrdily dva diplomatické zdroje. Lidovecký politik v minulosti v diplomacii působil.

Kam s lidovci

Svoboda byl dvakrát lídrem lidovecké kandidátky do Evropského parlamentu. V roce 2014 uspěl a stal se europoslancem. V roce 2019 jej ale díky preferenčním hlasům „přeskákali“ straničtí kolegové Michaela Šojdrová a Tomáš Zdechovský. Svoboda zůstal bez mandátu.

V krátké době je druhým lidoveckým straníkem, který míří do diplomacie. Seznam Zprávy minulý pátek informovaly o tom, že favoritem na post náměstka Černínského paláce je Eduard Hulicius. Ten v tuto chvíli působí v Bruselu, v kabinetu eurokomisařky Věry Jourové. Shodou okolností i Hulicius v minulosti kandidoval do Evropského parlamentu.

Do Černínského paláce míří lidovecký expert z Bruselu

Po vládní rekonstrukci se odehrály personální změny i na Ministerstvu zahraničních věcí. Úřad navýší počet náměstků - ze dvou na tři.

V KDU-ČSL právě probíhá bouřlivá debata o tom, zda má strana v příštím roce kandidovat do europarlamentu v rámci předvolební koalice Spolu. Svoboda měl být jedním z odpůrců tohoto kroku. „Kandidovat do Evropského parlamentu v příštím roce nebudu,“ řekl Seznam Zprávám.

Jednotná kandidátka logicky znamená menší počet míst, z nichž mohou politici o atraktivní poslanecký post v Bruselu usilovat. Lidovci jsou také o poznání méně kritičtí k unijnímu mainstreamu než nejsilnější strana Spolu, ODS. ODS na jedné straně a TOP 09 s KDU-ČSL na druhé také patří do různých frakcí v rámci Evropského parlamentu.

Návrat do Černína

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) od svého nástupu avizuje, že chce omezit angažmá politických nominantů na velvyslaneckých postech. Podle informací Seznam Zpráv měl nyní, po odchodu prezidenta Miloše Zemana, na poslední chvíli stopnout vyslání jeho někdejších favoritů - bývalého policejního prezidenta Tomáše Tuhého do Slovinska a bývalého úřednického ministra Gustáva Slamečky do Dánska.

Pavel Svoboda

Expert na evropské právo působí v akademické oblasti, ale v minulosti byl i diplomatem.

V roce 2004 se stal náměstkem Ministerstva zahraničních věcí. Od roku 2007 do ledna 2009 byl velvyslancem Stálé mise ČR při Radě Evropy ve Štrasburku. Ve vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS) byl krátce ministrem bez portfeje a předsedou Legislativní rady vlády.

V minulosti působil také jako místopředseda lidovců. Během letošní prezidentské kampaně byl poradcem kandidátky na hlavu státu Danuše Nerudové, která v druhém kole podpořila Petra Pavla. Právě prezident završuje svým podpisem proces jmenování velvyslanců.

„Podrobnosti ohledně jmenování velvyslanců nekomentujeme s ohledem na utajený režim, ve kterém probíhá,“ uvedl nyní mluvčí Lipavského Daniel Drake na dotaz ohledně angažmá Svobody.

V diplomatických řadách se pohybuje i jiný vlivný lidovec, exministr Rusnokovy vlády a bývalý velvyslanec v Německu Tomáš Podivínský. O něm se spekuluje jako o možném příštím velvyslanci ve Švýcarsku. V jeho případě je ale údajně Lipavský silně proti.

Reklama

Doporučované