Hlavní obsah

Vedení diplomacie se rozroste, k Lipavskému míří expert Jourové

Foto: MZV, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) navštívil začátkem května USA. Jednal mimo jiné v NASA.

Reklama

Po vládní rekonstrukci čekají personální změny i Ministerstvo zahraničních věcí. Úřad navýší počet náměstků - ze dvou na tři.

Článek

Novou posilou v Černínském paláci má být muž, který dlouhodobě působí v Bruselu - člen kabinetu eurokomisařky Věry Jourové Eduard Hulicius. Seznam Zprávy to zjistily u vládních a diplomatických zdrojů.

Po loňské reformě státní správy mají česká ministerstva už jen takzvané politické náměstky, tedy „zástupce“ ministrů a ministryň nominované koaličními politickými stranami.

Dosud měli náměstky v diplomacii ODS a Starostové a nezávislí (STAN). Neobsazený je v tuto chvíli post náměstka za STAN, z nějž rovnou do vládního křesla včera přesedlal diplomat Martin Dvořák, nový ministr pro evropské záležitosti. Nahradil spolustraníka Mikuláše Beka, který se stal ministrem školství.

Ostatní česká ministerstva mají v současné době zpravidla rovněž dva až tři politické náměstky.

Ochranář spotřebitelů

Černínský palác Seznam Zprávám potvrdil, že počet náměstků se zvýší. „Můžeme potvrdit, že Ministerstvo zahraničních věcí bude mít od léta tři politické náměstky,“ uvedl Daniel Drake, mluvčí ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Konkrétní jména ale komentovat nechtěl.

Lipavský je v těchto dnech na návštěvě USA, kde jednal s ministrem zahraničí Antony Blinkenem o politických tématech a také se šéfem NASA Billem Nelsonem o zapojení Česka do průzkumu vesmíru.

Eduard Hulicius je dlouholetým členem KDU-ČSL, v minulosti za lidovce například kandidoval do Evropského parlamentu s mottem „Volte euro Eduarda“. Na dotaz Seznam Zpráv ohledně svého příštího angažmá do uzávěrky článku neodpověděl.

„Tuto záležitost nám nepřísluší komentovat dříve, než tak bude sděleno ministrem zahraničí,“ řekl redakci předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Starostové střídají vládní křesla

Od čtvrtka má vláda Petra Fialy dva nové ministry. Přečtěte si, jak se rodila vládní výměna.

V současné době je Hulicius jedním z nejbližších spolupracovníků eurokomisařky Věry Jourové. Její mandát ale míří do finále, nová Evropská komise vznikne po evropských volbách v příštím roce. Hulicius má u eurokomisařky pro hodnoty a transparentnost na starosti témata, jako je financování politických stran, volební právo EU, vztahy s evropským parlamentem i těmi národními a také ochranu spotřebitelů.

Dlouhodobě se politicky angažuje. Na počátku 21. století byl členem proevropské SNK-ED, v roce 2012 vstoupil do KDU-ČSL.

Pro čtyři skvělé ženy

Mezi Prahou a Bruselem strávil Hulicius dvacet let. Působil také jako poslanecký asistent - mimo jiné europoslankyně Jany Hybáškové, která je dnes vlivnou personální šéfkou Černínského paláce.

„Za svůj největší pracovní úspěch považuji postupnou práci pro čtyři skvělé a úspěšné ženy – Janu Hybáškovou, Zuzanu Roithovou, Michaelu Šojdrovou a nyní Věru Jourovou. A také pro paní Evropu,“ napsal Hulicius do svého medailonku v roce 2019, kdy sám kandidoval za lidovce do Evropského parlamentu.

Více o tom, kam zamíří Věra Jourová po návratu do Česka

Eurokomisařka Věra Jourová vyhlíží svou kariéru po návratu do Česka a nevylučuje kandidaturu v příštích sněmovních volbách.

Do roku 2022 se dělily posty náměstků na odborné a politické, po novelizaci zákona o státní službě za Fialovy vlády se ale odborní náměstci a náměstkyně posunuli o patro níž do pozice vrchních ředitelů.

V současné době má Lipavský jednoho náměstka, Jiřího Kozáka za ODS. A hledá se nástupce či nástupkyně již zmíněného Dvořáka.

Reklama

Doporučované