Hlavní obsah

Hnutí STAN opět mění ministra školství. Rýsuje se už celá vládní výměna

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Reklama

aktualizováno •

Ministr školství Vladimír Balaš odchází z funkce ze zdravotních důvodů. Nahradit ho má ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Nominaci na jeho místo dostal náměstek ministra zahraničí Martin Dvořák. Ten ji přijal.

Článek

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) odejde na vlastní žádost z vlády. Ve čtvrtek to oznámil vedení hnutí.

„Prostřednictvím předsedy STAN Víta Rakušana jsem dnes požádal předsednictvo STAN o uvolnění z funkce,“ uvedl Balaš ve svém prohlášení.

„Důvodem jsou zdravotní problémy dlouhodobějšího rázu, které mi bohužel v posledních týdnech nedovolovaly se věnovat agendě ministra školství tak, jak bych sám chtěl,“ dodal k tomu.

O rezignaci uvažoval od začátku tohoto roku, sdělil Seznam Zprávám. „Měl jsem covid, který neprobíhal úplně jednoduše, a mám od té doby dlouhodobý zdravotní problém,“ dodal Balaš. Cítí se prý vyčerpaný, mandát poslance ale i nadále zvládne vykonávat.

Balaše má nahradit Bek

Podle zjištění Seznam Zpráv má končícího mistra školství nahradit ve funkci současný ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN).

„Jedná se o návrh předsednictva, který bude až příští týden popřípadě potvrzen celostátním výborem,“ uvedl pro Seznam Zprávy předseda hnutí Vít Rakušan.

Místopředseda hnutí Jan Farský pro Seznam Zprávy dodal, že místo Beka přijde na post člena vlády pro evropské záležitosti Martin Dvořák, což je stávající náměstek ministra zahraničí.

Ten už na twitteru potvrdil, že nominaci přijal. „Po 12 hodinách letu jsem zapnul mobil a koukám na tu nálož na sítích. Takže: Ano, přijal jsem nabídku na nominaci na ministra EU záležitostí. Děkuju současně Vladimíru Balašovi a Mikuláši Bekovi za jejich dosavadní práci a přeju Vláďovi hodně zdraví. Informace o průběhu nominace dodá STAN,“ uvedl Dvořák.

Podle zdrojů blízkých vedení vlády byl již s personálními změnami seznámen premiér Petr Fiala (ODS), který proti postupu neměl žádné výhrady.

Balaš se ujal funkce na konci loňského června. Nahradil tehdy svého spolustraníka Petra Gazdíka, a to kvůli jeho kontaktům s kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem. Redl je jedna z klíčových postav korupční kauzy Dozimetr.

Úkoly pro Beka

Největší úkol, který po ministrovi Balašovi zůstává, je reforma výuky, takzvaná revize Rámcového vzdělávacího programu. To je zásadní dokument, kterým se bude řídit inovovaná výuka na základních školách. Schválení návrhu reformy Balaš několikrát odložil, příliš se tak neposunula.

„Ministr Balaš byl určitě odborníkem, ale chyběl mu vhled do školství. Ministerstvo přešlapovalo na místě s reformou vzdělávacího obsahu a ani se nijak neangažovalo ve schválení klíčové novely zákona o pedagogických pracovnících,“ říká předsedkyně spolku pedagogů Učitelská platforma Petra Mazancová.

Právě zmíněná novela stále čeká na schválení Sněmovnou. Její součástí je zavedení nových pozic ve školství, stanovení pravidel pro působení učitelů bez pedagogického vzdělání na školách a zakotvení minimálně 130 procent průměru hrubé měsíční mzdy pro učitele. Právě tento bod opozice kritizuje, protože původně si měli na tuto úroveň sáhnout všichni pedagogičtí pracovníci, tedy včetně vychovatelů nebo školních psychologů. S tím se tak pojí vyjednávání o platech ve školství, které letos relativně výrazně poklesly.

„Nejenom platy, ale vůbec příprava rozpočtu na rok 2024. Nezávidím nikomu, kdo do toho bude naskakovat, protože vyjednávací pozice ministerstva není příliš silná,“ popisuje šéf školských odborů František Dobšík.

Reklama

Doporučované